Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 ian 2012 - Anul XVII, nr. 2 (4907)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Infrastructura comună de comunicaţii a statului va fi înfiinţată în acest an

Joi, 5 Ianuarie 2012 (18:02:11)

Guvernul a adoptat, în luna decembrie, un act normativ care prevede constituirea infrastructurii comune de comunicaţii a statului, destinată schimbului gratuit de date între autorităţile, instituţiile, regiile autonome şi companiile naţionale sau controlate de stat.

"Infrastructura comună reprezintă un obiectiv de interes public major al statului, fiind destinată asigurării suportului tehnologic, eficient, securizat şi rapid pentru conectarea beneficiarilor, asa cum sunt definiţi în prezenta ordonanţă de urgenţă, la reţeaua integrată de comunicaţii administrativă a statului şi la reteaua de comunicaţii administrativă a Uniunii Europene", se arată în OUG 117/2001, publicată în Monitorul Oficial la 30 decembrie.

Beneficiarii infrastructurii sunt autorităţile şi instituţiile publice, precum şi companiile naţionale, regiile autonome şi societăţile comerciale aflate sub autoritatea, coordonarea sau subordonarea acestora, al căror capital social este deţinut integral ori majoritar de către autorităţile şi instituţiile publice, pentru schimbul de date între acestea şi autorităţile şi instituţiile publice.

"Lista beneficiarilor (...) se va elabora de către Consiliul de coordonare interministerial pentru coordonarea infrastructurii comune de comunicaţii a statului şi a centrelor de servicii informatice, denumit în continuare, Consiliul de coordonare interministerial (CCI), şi se aproba prin hotărâre a Guvernului", se precizează în actul normativ.

Consiliul de coordonare interministerial va aviza cheltuielile legate de dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii comune. De asemenea, CCI va aproba numai integrarea elementelor de infrastructura ale căror costuri de utilizare sunt egale sau mai mici cu cele oferite de piaţa publică de comunicaţii..

Integratorul tehnic al infrastructurii comune este Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), care va suporta din bugetul propriu costurile necesare companiilor specializate pentru menţinerea în funcţiune a elementelor de infrastructură care sunt integrate funcţional în infrastructura comună.

"Aceste cheltuieli vor fi calculate de companiile specializate în conformitate cu prevederile legale şi sunt supuse controlului autorităţilor abilitate", se spune în ordonanţă.

Infrastructura comună în ansamblu şi/sau elementele componente ale acesteia nu pot fi utilizate în scop comercial. Totodată, serviciile de comunicaţii asigurate de infrastructura comuna nu au caracter comercial.

Pentru utilizarea infrastructurii comune, autorităţile şi instituţiile publice vor încheia protocoale cu integratorul tehnic.

Suportul de comunicaţii va fi asigurat de elemente de infrastructură disponibile (fibră optică, echipamente asociate ş.a.) de la Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR), Teletrans, Transelectrica şi Telecomunicaţii CFR.

Înfiinţarea infrastructurii comune de comunicaţii a statului este motivată de necesitatea unui mediu securizat care să asigure protecţia informaţiilor publice şi a datelor cu caracter personal şi de eliminare a riscului apariţiei de bariere electronice arbitrare între sistemele informatice publice.

De asemenea, infrastructura va întări cooperarea instituţională pentru a eficientiza serviciile societăţii informaţionale şi va crea şi utiliza în comun resurse informaţionale, în corelatie cu resursele bugetare disponibile.

În plus, doar 12% dintre autorităţile şi instituţii statului, companiile naţionale, regiile autonome şi societăţile comerciale aflate sub autoritatea entităţilor publice sunt conectate prin reţelele de comunicaţii aflate în administrarea entităţilor de stat cu atribuţii în domeniul comunicaţiilor.

OUG 117/2001 nu face referire la costurile înfiinţării infrastructuri comune de comunicaţii a statului.

"În termen de 45 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă (13 februarie 2012 - n.r.), Guvernul va aproba prin hotărâre înfiintarea reţelei «Intranetul statului», pe suportul de comunicaţii asigurat de infrastructura comună", se spune la articolul 14 din OUG 117/2011.

Operaţionalizarea infrastructurii comune de comunicaţii a statului constituie un obiectiv prioritar, stabilit şi printr-o hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) din ianuarie 2011.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Infrastructura comună de comunicaţii a statului va fi înfiinţată în acest an.
 Vizualizări articol: 2244 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Infrastructura comună de comunicaţii a statului va fi înfiinţată în acest an0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei