Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 ian 2012 - Anul XVII, nr. 2 (4907)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

În afacerea Interagro sunt puși sub acuzare patru foști secretari din MECMA și vicepreședintele ANRE

Joi, 5 Ianuarie 2012 (17:49:20)

În afacerea Interagro anchetatorii DIICOT i-au pus sub acuzare pe foștii secretari de stat Darius Meșca, Tudor Șerban, Viorel Palașcă, Victor Alesandru Dan - apropiat al lui Ion Niculae -, din Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, și pe vicepreședintele ANRE, Eugen Georgescu.

Pentru complot și subminarea economiei naționale a fost începută urmărirea penală, în 14 decembrie 2011, împotriva omului de afaceri Ioan Nicolae, Marin Mirea - administrator la Interagro și președinte al Organizației Patronale a pPoducătorilor de Îngrășăminte Chimice din România Nitrofosfor, Viorel Palașcă - secretar de stat pentru politica indusctrială MECMA în perioada 2007-2008, Darius Meșca - secretar de stat pentru energie în MECMA în perioada 2005-2009, Tudor Șerban - secretar de stat pentru energie și resurse minerale MECMA în perioada 2009-2010, Stelian Bănățeanu - director general adjunct al Direcției de Politici Industriale MECMA, Eugen Georgescu - vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

De asemenea, este pus sub urmărire penală și Dan Victor Alesandru, apropiat al lui Ioan Nicolae și administrator al unor firme conexe domeniului gazifer. El a deținut funcția de secretar de stat în 2005 în MECMA.

Este anchetată și Ioana Apan - director general adjunct, secretar genral adjunct în MECMA, fiind numită la președinte AGA a SNGN Romgaz în 23 iulie 2007, funcție deținută până în 7 iulie 2009, când a fost desemnată președinte al CA SNGN Romgaz, pentru o perioadă de patru ani.

Anchetatorii i-au pus sub acuzare și pe Marius Untescu - șef serviciu în cadrul MECMA, numit în 7 aprilie 2005 membru în AGA Romgaz, până la 10 februarie 2009, Adriana Oros - consilier MECMA-OSPI, numită în AGA în 10 februarie 2009, Monica Mitu - consilier MECMA, numită în AGA în 10 octombrie 2009.

Totodată, în dosar sunt urmăriți penal Alpar Kramer, Marcel Piteiu, Antal Francisc, Toth Francisc, Marius leonte Veza, Eugen Mitea, Lucian Stancu, Lucia Ionașcu, Gheorghe Dîmbean, Corin Emil Cinrea, Cornelia Sărdan, Maria Mateș, Ioan Floin Iagăr, Ruben Diac, Nicolae Strava, Gabriela Ciobotă, Ioan Marius Sabău, Viorica Bordeiu, Iulia Săcălean, Mihaela Rusu, Radu Dan Păltan, Ionuț Bogdan, Ion Diaconu, Anca Antal, Andrei Iancu Popescu, Forin Todoran, Mioara Zainea, Rodica Bica.

Activitatea acestor persoane a fost monitorizată de către ofițerii Serviciului Român de Informații (SRI), care au sesizat Direcția de Investigații a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) cu privire la faptul că la nivelul SNGN Romgaz SA Mediaș, Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri (MECMA) și SC Interagro SA București, începând cu anul 2005, s-a constituit o grupare infracțională formată din funcționari publici și oameni de afaceri care, prin influență și exercitare intenționat defectuoasă a atribuțiilor specifice funcțiilor, "acționează în mod concertat în vederea păgubirii financiare a societății naționale, punând astfel în pericol sistemul energetic național pe segmentul gazelor natural", au declarat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

SNGN Romgaz, înființată în 2001, are statut de societate națională și activează în domeniul exploatării gazelor naturale, care sunt bunuri ce fac obiectul exclusiv al proprietății publice, conforma articolului 136, alineatul 3, din Constituție și Legii 213/1998 referitoare la proprietatea publică, iar exploatarea acestora constituie ramură strategică a economiei naționale, conforma articolului 2 din legea 51/1990 privind siguranța națională a României.

ANRE este instituție publică autonomă, aflată în subordinea primului ministru, care elaborează, stabilește și urmărește aplicarea ansamblului de reglementări obligatorii la nivel național, necesar funcționării sectorului și pieței gazelor naturale în condiții de eficiență energetică, concurență, transparență și potoecție a consumatorilor. Totodată, ANRE emite, acordă, suspendă sau retrage autorizații și licențe pentru obiectivele din sectorul gazelor natural, respectiv pentru activitățile de producție, transport, înmagazinare/stocare, tranzit, distribuție și furnizare a gazelor naturale.

SC Interagro este o socitetate pe acțiuni, acționar majoritar fiind Ioan Niculae cu 75, 68753 la sută. Obiectivul principal de activitate al societății este cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleagionase. La obiective secundare sunt notate producția de gaze, distribuție și comercializare combustibili gazoși, prin conducte, fabricarea și comercializarea îngrășămintelor chimice.

Interagro prin obținerea de licențe de la ANRE furnizează gaze naturale la șase din cele opt combinate chimice, respectiv Amurco Bacău, Viromet, Victoria, Nitroporos, Făgăraș, Ga Pro Chemicals, Săvinești, Donau Chem, Turnu Măgurele, Amonil și Slobozia, profilate pe fabricarea și comercializarea îngrășămintelor chimice de diverse tipuri.

Interagro a dezvoltat și întreține relații comerciale cu SNGN Romgaz SA, în baza cărora se aprovizionează cu gaze naturale, acestea fiind materia primă cu ponderea cea mai ridicată (75-80 la sută) din costul îngrășămintelor chimice.

În perioada 2005-2010, Interagro a deținut calitatea de furnizor, nu de consumator de gaze naturale solicitând și obținând de la ANRE licențe de furnizare de gaze naturale.

În opinia anchetatorilor, Interagro poate să-și exercite dreptul de consumator eligibil numai pentru locuri proprii de consum și nu putea invoca statutul de consumator eligibil pentru locuri de consum aparținând altor societăți comerciale (clienții săi) și pentru care deja aceste entități juridice și-au exercitat dreptul de consumator eligibil prin achiziționarea gazelor naturale de la furnizorul societății administrate de Niculae, pe segmentul concurențial al pieței interne a gazelor naturale, ncesare pentru desfășurarea proceselor tehnologice din acele locuri de consum.

Într-un comunicat de presă de miercuri, DIICOT preciza că activitatea infracţională a celor 40 de persoane puse sub acuzare a vizat modalitatea de contractare de către societatea comerciala a unor cantităţi considerabile de gaze naturale, la preţuri mult diminuate faţă de cele practicate de SNGN Romgaz SA, obţinerea de gaze naturale doar din producţia internă, "cu eludarea reglementărilor legale în materie precum şi menţinerea facilităţilor acordate societatii, în condiţiile în care înregistra datorii semnificative la plata gazelor furnizate".

"Se mai reţine că activitatea infracţională a generat imposibilitatea repartizării de către SNGN Romgaz SA a rezervelor necesare pentru realizarea programului naţional de înmagazinare şi creşterea importului de gaze naturale, cu consecinţa punerii în pericol a Sistemul Energetic Naţional, ca ramură strategică a economiei naţionale şi subminării economiei naţionale", se mai arată în comunicat.

"Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri este informat în legatură cu faptul că mai mulţi angajaţi ai SNGN Romgaz SA sunt cercetaţi într-un dosar instrumentat de catre DIICOT. Respectând principiul prezumţiei de nevinovăţie, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri va aştepta pronunţarea unei soluţii finale în acest dosar, iar în funcţie de aceasta va lua măsurile legale", a comunicat instituţia, la solicitarea MEDIAFAX.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism preciza că în perioada 28 -29 decembrie 2011, la sediul instituţiei au fost citate pentru audieri 35 de persoane, iar săptămâna viitoare sunt convocați ceilali cinci învinuiți.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În afacerea Interagro sunt puși sub acuzare patru foști secretari din MECMA și vicepreședintele ANRE.
 Vizualizări articol: 789 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
În afacerea Interagro sunt puși sub acuzare patru foști secretari din MECMA și vicepreședintele ANRE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei