Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 ian 2012 - Anul XVII, nr. 2 (4907)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Patriarhia va împărţi credincioşilor, de Bobotează, peste 6.000 de litri agheasmă

Joi, 5 Ianuarie 2012 (15:01:56)

Peste 6.000 de litri de apă vor fi pregătiţi pentru sfinţire de Bobotează, agheasma mare fiind împărţită credincioşilor care vor putea gusta din ea dimineaţa pe nemâncate timp de opt zile, iar apoi o vor folosi numai pentru sfinţirea caselor şi a gospodăriilor şi în cazul persoanelor grav bolnave.

La sărbătoarea Botezului Domnului din 6 ianuarie, după Sfânta Liturghie, patriarhul Daniel va oficia Sfinţirea cea Mare a Apei (agheasma mare) în faţa Reşedinţei patriarhale, în jurul orelor 11.30.

Întrucât temperaturile sunt foarte ridicate pentru această perioadă, în curtea Catedralei patriarhale a fost înălţată o cruce din cetină de brad, împodobită cu flori şi busuioc, în locul crucii de gheaţă din alţi ani, când era ger.

Joi au fost pregătite vase cu o capacitate totală de peste 6.000 de litri de apă care, după sfinţirea de vineri, vor fi împărţiţi credincioşilor prezenţi la Catedrala patriarhală.

Creştinii vor păstra agheasmă mare în vase curate, fie amestecând-o cu cea pe care au luat-o de la biserică în ziua praznicului Bobotezei din anii trecuţi. Ageasma mare, spre desosebire de cea mică, se bea numai în această perioadă, de opt zile, până în 14 ianuarie- sfârşitul sărbătorii, dimineaţa pe stomacul gol însoţită de o rugăciune.

Tot în această perioadă de opt zile (8 ianuarie - 14 ianuarie) agheasma mare mai poate fi folosită şi pentru sfinţirea caselor şi a gospodăriilor, a explicat pentru MEDIAFAX, părintele Ciprian Apetrei, directorul agenţiei Basilica şi preot la Biserica "Sf. Antonie cel Mare" - Curtea Veche din Bucureşti.

El a mai spus că persoanele care în intervalul 8 - 14 ianuarie se împărtăşesc pot să bea după împărtăşanie agheasma mare, cu condiţia ca între cele două să nu mănânce şi să nu bea nimic.

De asemenea, apa sfinţită la Bobotează mai poate fi băută în Vinerea mare din timpul postului Paştilor de către persoanele care ajunează, seara după slujbă.

În Moldova, preoţii mai dau dezlegare la agheasmă mare unor persoane oprite de la împărtăşanie, a explicat părintele Ciprian Apetrei.

În restul anului, credincioşii nu mai pot bea agheasmă mare doar cu acordul preotului duhovnic în situaţii foarte bine stabilite, cum ar fi în cazul unor boli grave.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patriarhia va împărţi credincioşilor, de Bobotează, peste 6.000 de litri agheasmă.
 Vizualizări articol: 532 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Patriarhia va împărţi credincioşilor, de Bobotează, peste 6.000 de litri agheasmă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei