Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 oct 2011 - Anul XVI, nr. 254 (4852)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Borbely: În Parcul Naţional Retezat au fost făcute tăieri ilegale de arbori

Joi, 27 Octombrie 2011 (15:12:04)

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, afirmă că în urma unor controale făcute în Parcul Naţional Retezat, unde au fost făcute tăieri de arbori întrucât peste o mie de molizi erau afectaţi de o insectă, a constatat că o parte dintre arbori au fost tăiaţi ilegal, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Borbely a declarat, joi, la Deva, că în condiţiile în care molizi de pe o suprafaţă de 1.500 de hectare din Parcul Naţional Retezat au fost afectaţi de o insectă au fost făcute tăieri de arbori în perimetrul afectat pentru că altfel s-ar fi putut distruge toată pădurea.

El a spus că în urma acestor operaţiuni a existat un control al Regiei Naţionale a Pădurilor, control de care nu a fost însă satisfăcut, astfel că a trimis pentru verificări o echipă a Corpului de Control.

Potrivit ministrului, rezultatele acestui control arată că au existat nereguli în ceea ce priveşte unele avize şi cantitatea de lemn tăiat.

"Ancheta Corpului de Control al ministrului Mediului a reliefat faptul că patru partize (parchete - n.r.) au fost exploatate fără avizul Administraţiei Parcului Naţional Retezat, iar o parte dintre copacii tăiaţi nu erau afectaţi de insecta dăunătoare. O parte dintre copaci sunt şi sănătoşi. S-au identificat tăieri ilegale în volum de aproape 13 metri cubi", a spus Borbely.

El a anunţat că până în prezent au fost constatate trei contravenţii silvice, iar firma care a făcut exploatarea lemnului a fost amendată.

Ministrul Mediului a adăugat că o nouă comisie de la Regia Naţională a Pădurilor va merge săptămâna viitoare, în judeţul Hunedoara, pentru a decide eventualele sancţiuni care vor fi aplicate în acest caz.

Peste o mie de molizi răspândiţi pe o suprafaţă de 1.500 de hectare din Parcul Naţional Retezat, în judeţul Hunedoara, sunt afectaţi de o insectă care cauzează uscarea arborilor, iar autorităţile silvice au cerut inventarierea copacilor infestaţi şi tăierea lor.

Reprezentanţii Direcţiei Silvice Hunedoara anunţau, în 27 iulie, că există 1.200 de arbori atacaţi de această insectă, iar 200 dintre aceştia se află în zona de protecţie specială a Parcului Naţional Retezat, în timp ce 1.000 sunt în zona tampon a rezervaţiei naturale.

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Timişoara au cerut Direcţiei Silvice Hunedoara să inventarieze molizii afectaţi de gândac şi să obţină avizele necesare pentru tăierea arborilor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Borbely: În Parcul Naţional Retezat au fost făcute tăieri ilegale de arbori.
 Vizualizări articol: 417 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Borbely: În Parcul Naţional Retezat au fost făcute tăieri ilegale de arbori0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei