Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 oct 2011 - Anul XVI, nr. 254 (4852)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ANI va analiza prioritar sesizările ministerelor pe fonduri UE, după ce CE l-a atenţionat pe Băsescu

Joi, 27 Octombrie 2011 (15:50:09)

Guvernul a decis, miercuri, ca ANI să analizeze prioritar sesizările ministerelor în cazul conflictelor de interese privind fonduri europene, după ce preşedintele Traian Băsescu a fost atenţionat de oficialii CE că România poate pierde fonduri UE deoarece nu verifică astfel de suspiciuni.

Avertismentul a fost transmis preşedintelui Traian Băsescu şi ministrului Afacerilor Europene, Leonard Orban, la reuniunea Consiliului European, oficialii UE reclamând faptul că autorităţile române nu verifică în mod obligatoriu şi suspiciunile privind conflictele de interese la atribuirea proiectelor finanţate din fonduri structurale şi atenţionând că, în lipsa acestor verificări, România poate pierde din finanţarea Uniunii, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

"Preşedintele şi ministrul au fost atenţionaţi de înalţi funcţionari ai Comisiei Europene asupra faptului că autorităţile române nu se asigură de lipsa conflictelor de interese în cadrul proiectelor cu fonduri europene. În lipsa unor astfel de verificări, Comisia poate declara drept neeligibile cererile de rambursare, iar România poate pierde din fondurile alocate", au arătat sursele citate.

Potrivit acestora, ulterior, la întâlnirea convocată luni la Palatul Cotroceni, preşedintele Băsescu a reproşat miniştrilor "pe un ton extrem de ridicat" faptul că aceştia nu se implică în verificarea proiectelor europene, astfel încât să nu fie implicate firme sau apropiaţi ai autorităţilor beneficiare.

Şeful statului a reclamat totodată şi faptul că banii europeni nu sunt folosiţi pentru investiţii majore de infrastructură, care să aibă un efect economic semnificativ, inclusiv pe piaţa muncii.

Sursele citate precizează că, în urma discuţiilor, Guvernul a decis, în şedinţa de miercuri, ca toate ministerele şi autorităţile publice cu atribuţii în domeniu să semneze protocoale de colaborare cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI), în baza cărora instituţia să verifice în mod prioritar sesizările privind conflictele de interese în proiectele cu finanţare comunitară.

"Unele ministere şi autorităţi au încheiat astfel de protocoale, dar cele care nu au convenit acorduri de colaborare vor urgenta încheierea lor. ANI va verifica astfel cu celeritate sesizările venite din partea ministerelor şi altor autorităţi, dar va ţine cont şi de sesizările apărute în presă, în ceea ce priveşte proiectele cu finanţare europeană", au mai afirmat sursele citate.

În urmă cu două săptămâni, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, la conferinţa "MEDIAFAX Talks about European Funds", că până la sfâşitul lunii noiembrie va fi elaborat un cod de conduită privind situaţiile de incompatibilitate şi conflict de interese a persoanelor care lucrează cu fonduri UE.

Un caz în care au fost formulate acuzaţii de conflict de interese a condus la demisia ministrului Muncii Ioan Botiş, după accesarea a jumătate de milion de euro din fonduri europene de către Asociaţia "Parteneriat Euroactiv", o organizaţie neguvernamentală la care soţia ministrului era angajată. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ANI va analiza prioritar sesizările ministerelor pe fonduri UE, după ce CE l-a atenţionat pe Băsescu.
 Vizualizări articol: 397 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ANI va analiza prioritar sesizările ministerelor pe fonduri UE, după ce CE l-a atenţionat pe Băsescu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei