Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 oct 2011 - Anul XVI, nr. 249 (4847)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul transmite că susţine forma finală a legii privind cămătăria, armonizată cu noul Cod penal

Vineri, 21 Octombrie 2011 (16:45:45)

Guvernul a transmis, vineri, că a susţinut şi susţine forma finală a proiectului de lege privind activitatea de cămătărie, rezultată în urma discuţiilor din comisia juridică şi adoptat de plenul Camerei Deputaţilor, iniţiativa fiind armonizată cu prevederile din noul Cod penal.

Executivul arată că a susţinut acest proiect prin intermediul secretarului de stat în Ministerul Justiţiei Lidia Barac, după amendarea documentului în comisia juridică şi după preluarea observaţiilor din punctul de vedere transmis iniţial de Guvern.

"La Camera Deputaţilor, comisia juridică a elaborat un raport favorabil, cu amendamente, adoptat de plenul Camerei Deputaţilor în data de 18 octombrie 2011. De altfel, în şedinţa Camerei Deputaţilor din 12 octombrie 2011, la dezbaterea pe articole a proiectului, secretarul comisiei juridice a Camerei, deputatul Gabriel Andronache a afirmat că «în cursul dezbaterilor din comisie, Guvernul şi-a schimbat punctul de vedere, pentru că iniţiativa a fost armonizată cu prevederile din noul Cod penal». La acea dezbatere a fost prezent şi secretarul de stat din Ministerul Justiţiei Lidia Barac", se arată în comunicatul Guvernului.

Cabinetul mai arată că, potrivit stenogramei şedinţei Camerei Deputaţilor din 12 octombrie 2011, deputatul Aurel Vlădoiu a afirmat că "şi Grupul parlamentar al PSD susţine această iniţiativă legislativă... deci aprobăm această lege care este benefică, dar gândesc că este bine ca cei care trebuie să o aplice să o aplice aşa, cu foarte multă corectitudine şi cu foarte multă exigenţă".

"La votul final, după cum se cunoaşte, deputaţii din grupul PSD au votat împotriva adoptării acestei propuneri legislative. Precizăm faptul că, pe parcursul etapelor procedurale legislative parlamentare, nu s-a solicitat un punct de vedere scris al Guvernului asupra amendamentelor propuse de Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor", precizează Guvernul.

Sursa citată aminteşte că Legea adoptată de Camera Deputaţilor are caracter tranzitoriu, producând efecte până la intrarea în vigoare a Legii 286/2009 privind Codul penal.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, i-a adresat, vineri, o scrisoare deschisă premierului Emil Boc, cerându-i să precizeze dacă îşi menţine punctul de vedere, exprimat de Guvern, împotriva Legii Cămătăriei.

"În aceste zile a avut loc o dezbatere absurdă în Parlamentul României despre un proiect de lege privind cămătăria. Reiau poziţia mea, dar şi a PSD, cu privire la acest subiect: suntem în mod categoric împotriva activităţii de cămătărie, pe care o considerăm o faptă extrem de gravă, cu consecinţe sociale serioase şi care trebuie combătută prin cele mai serioase metode!", scrie Ponta.

El precizează că, în acest context, atitudinea majorităţii parlamentare, în frunte cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, de a susţine un proiect de lege "prost întocmit, superficial şi care contravine legislaţiei în vigoare, dar şi noului Cod Penal, este de neînţeles".

"Până la urmă, chiar Guvernul pe care îl conduceţi a exprimat un punct de vedere, (...) prin care s-a opus acestui proiect de lege populist şi inutil. În ce măsură dvs. mai sunteţi de acord cu acest punct de vedere? Va rog să faceţi publice motivele pentru care aţi fost şi dvs împotriva legii privind cămătăria, iniţiată de colegii dvs din Parlament. Şi vă întreb, în acelaşi timp, dacă v-aţi schimbat între timp poziţia? De asemenea, vreau să va întreb care este motivul pentru care parlamentarii PDL au ales să ingore punctul dvs de vedere? Poate fi cumva intenţia de a bulversă o legislaţie clară, cu scopul de a oferi clanurilor interlope o portiţă de scăpare? Într-un hăţiş legislativ, aşa cum s-ar creă cu o noua lege, confuză şi contradictorie, infractorii ar putea mai uşor să scape de efectele legii. Prin urmare, sunt foarte tentat să cred că gestul colegilor dvs din Parlament nu este decât o diversiune bine pusă la punct, cu miză de a oferi cămătarilor o şansa de a se proteja împotrivă legii", scrie Ponta.

Preşedintele PSD menţionează că aşteaptă un răspuns din partea premierului, considerând că absenţa acestuia reprezintă "o solidarizare cu demersul superficial şi periculos pe care conducerea Camerei Deputaţilor îl iniţiază chiar în prezent".

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, propunerea legislativă privind interzicerea activităţii de cămătărie, fiind înregistrate 168 de voturi "pentru", 98 "împotrivă" şi 10 abţineri.

Guvernul îşi exprimase un punct de vedere împotriva actului normativ.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, l-a acuzat, joi, la Ploieşti, pe liderul PSD, Victor Ponta, că nu a votat în favoarea legii care incriminează cămătăria pentru că în judeţul Prahova PSD "îşi face campanie electorală cu interlopi".

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, joi, că Roberta Anastase este o "ignorantă juridică" şi i-a transmis acesteia să nu dea lecţii şi să îi acuze pe cei din PSD pentru că au votat împotriva legii care incriminează cămătăria, amintind că şi premierul Emil Boc s-a opus adoptării actului. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul transmite că susţine forma finală a legii privind cămătăria, armonizată cu noul Cod penal.
 Vizualizări articol: 589 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul transmite că susţine forma finală a legii privind cămătăria, armonizată cu noul Cod penal0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei