Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 oct 2011 - Anul XVI, nr. 249 (4847)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Borbely: Numărul şcolilor cu denumiri maghiare să fie proporţional cu numărul locuitorilor maghiari

Vineri, 21 Octombrie 2011 (15:01:07)

Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat, vineri, la Târgu Mureş, că numărul şcolilor din municipiu care au denumiri în limba maghiară ar trebui "să fie proporţional cu numărul locuitorilor de etnie maghiară", transmite corespondentul MEDIAFAX..

Borbely a declarat, în faţa câtorva zeci de persoane, în discursul ţinut cu ocazia depunerii de coroane la monumentul fostului primar din Târgu Mureş Bernady Gyorgy, că "este foarte trist" că în municipiu există doar două unităţi de învăţământ care poartă numele unor personalităţi maghiare.

El a arătat că actualul primar, Dorin Florea, membru al partidului de guvernământ, ar trebui să cadă de acord cu inspectorul şcolar general, Dumitru Matei (membru PDL), pentru a da numele fostului primar Bernady Gyorgy Şcolii nr. 2, construită de acesta.

"Este foarte trist faptul că în Târgu Mureş, în afară de Liceul «Bolyai» şi Liceul «Szasz Albert», nu avem o şcoală în care predarea să se facă în limba maghiară, deci să fie o şcoală maghiară (exclusiv maghiară - n.r.). Întreb eu: acel primar care spune că el e de acord să fie un Liceu «Bernady», ce a făcut în ultimii 12 ani pentru a înfiinţa o şcoală cu numele «Bernady Gyorgy», cel care a construit şcoala? Şi acum, inspectorul-şef este o persoană apropiată de partidul de guvernământ, de PDL, şi ar trebui să discute domnul primar cu acest inspector şcolar, ca să se dea numele lui Bernady acelei şcoli", a spus Borbely.

În acest context, el a apreciat că numărul şcolilor din Târgu Mureş care au denumiri în limba maghiară ar trebui să fie proporţional cu numărul populaţiei maghiare din municipiu.

Conform datelor recensământului din 2002, în Târgu Mureş maghiarii reprezintă 46,73 la sută din totalul populaţiei.

"Nu ar trebui doar două-trei şcoli să fie în limba maghiară, ci ar trebui să fie mult mai multe, proporţional cu numărul locuitorilor de etnie maghiară. Sunt foarte multe personalităţi în istoria oraşului, de etnie maghiară, care pot să fie cinstite şi să poarte şcolile respective numele lor. De aceea spun să vedem bine, numai noi putem să avem încredere în noi. Asta nu înseamnă că nu trebuie să-i convingem pe acei oameni de bun-simţ şi de încredere care doresc ca să se coalizeze cu noi, că merită să se coalizeze", a arătat Borbely.

La depunerile de coroane de la monumentul fostului primar din Târgu Mureş Bernady Gyorgy au fost prezenţi, printre alţii, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Lokodi Edita Emoke, consilierul în Ministerul Sănătăţii Vass Levente, vicepreşedintele CJ Mureş Szabo Arpad şi viceprimarul UDMR al municipiului, Csegzi Sandor.

În cadrul "Zilelor Bernady", organizate, în perioada 20-21 octombrie, de fundaţia cu acelaşi nume condusă de Borbely, sunt incluse concursuri foto şi pentru tineret, vernisaje, depuneri de coroane la mormântul fostului primar şi la statuia acestuia, precum şi decernarea plăcii comemorative "Bernady Gyorgy" şi o gală de operă şi operetă, în interpretarea soliştilor Operei Maghiare din Cluj.

"Zilele Bernady" se organizează anual în această perioadă, întrucât Bernady Gyorgy a murit în 22 octombrie 1938. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Borbely: Numărul şcolilor cu denumiri maghiare să fie proporţional cu numărul locuitorilor maghiari.
 Vizualizări articol: 401 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Borbely: Numărul şcolilor cu denumiri maghiare să fie proporţional cu numărul locuitorilor maghiari0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei