Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 oct 2011 - Anul XVI, nr. 249 (4847)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pedepse

Pacienţii sau aparţinătorii care agresează personalul medico-sanitar riscă să stea 12 ani după gratii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pacienţii sau aparţinătorii care agresează verbal sau fizic medici, asistente, infirmiere sau ambulanţieri vor fi sancţionaţi cu amenzi ori cu închisoare de la şase luni la 12 ani, în funcţie de gravitatea faptei. Guvernul a aprobat, miercuri, un act normativ ce introduce pedepse mai dure pentru persoanele violente cu personalul medico-sanitar aflat în exerciţiul funcţiunii.

 

Astfel, pentru lovirea cadrelor medico-sanitare va fi aplicată o pedeapsă cu închisoarea de la şase luni la trei ani. Pentru vătămări corporale uşoare, perioada maximă de închisoare va urca de la şase luni la şase ani, iar pentru vătămări corporale grave, pedeapsa cu închisoarea va fi cuprinsă între trei şi 12 ani. Ameninţările verbale vor fi sancţionate cu amenzi sau cu închisoare între şase luni şi doi ani.

 

Ministrul Sănătăţii: „Prin noile măsuri urmărim descurajarea celor care nu respectă corpul medical”

„Prin noile măsuri urmărim descurajarea celor care nu respectă corpul medical aflat în exerciţiul funcţiunii şi munca depusă de angajaţii din sistem. Şi, din nefericire, au existat unele cazuri îngrijorătoare”, a spus ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau.
În judeţul Suceava,cazurile de agresare a cadrelor medico-sanitare, în timpul serviciului, de către persoane din anturajul pacienţilor sau chiar de către bolnavi sunt frecvente. Cei mai expuşi sunt angajaţii din spitale, mai ales cei de la Urgenţe, din cauza situaţiilor limită cu care aceştia se confruntă aproape tot timpul şi care pot degenera uşor în conflicte.Şi angajaţii de la Psihiatrie sunt printre cei mai expuşi violenţelor de tot felul, însă mai mult din cauza tipului de pacienţi cu care au de-a face, imprevizibili, agitaţi şi greu de controlat.

 

Dr. Tiberius Brădăţan: „Este nevoie şi de o mână forte care să aplice sancţiunile”

În 2011, cel mai grav caz de agresiune a fost înregistrat în septembrie, la Spitalul Suceava, unde paznicul, o asistentă şi o bolnavă de la Psihiatrie au fost luaţi la bătaie de un pacient care a făcut o criză de nervi. Dacă salariaţii unităţii au scăpat doar cu vânătăi şi zgârieturi, bolnava agresată, o bătrână de 81 ani, a suferit un cheag de sânge pe creier care a trebuit operat.

„Ultimele modificări legislative sunt bune, însă este nevoie şi de o mână forte care să aplice sancţiunile. Noi colaborăm foarte bine cu poliţia, care răspunde cu promptitudine solicitărilor noastre, însă până acum posibilităţile de sancţionare erau limitate. Totuşi, ideal ar fi să nu se ajungă la acte de violenţă, să fie lumea civilizată”, a comentat purtătorul de cuvânt al Spitalului Suceava, dr. Tiberius Brădăţan.

 

Directorul medical de la Ambulanţă: „Agresiunile verbale sunt cele mai dese, dar ele nu lasă urme”

Şi responsabilii de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă salută decizia guvernanţilor, în condiţiile în care personalul acestei unităţi experimentează frecvent neplăcerea de a fi agresat verbal sau fizic. „Mă bucur şi vreau să văd că noile măsuri funcţionează. La noi, agresiunile verbale sunt cele mai dese, dar ele nu lasă urme. Avem şi cazuri de loviri, nu doar a cadrelor medico-sanitare, ci şi a maşinilor. S-a întâmplat de multe ori ca autosanitarele să fie zgâriate sau avariate, dar pagubele nu au fost niciodată atât de mari încât să ne determine să apelăm la instanţă. În ceea ce priveşte atacurile asupra personalului, cel mai grav caz a fost înregistrat acum câţiva ani, la Cajvana, unde echipajul de la bordul unei ambulanţe a fost forţat, sub ameninţarea cuţitului, să transporte un copil până la Iaşi”, a spus directorul medical al SJA Suceava, dr. Mihaela Abălaşei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pacienţii sau aparţinătorii care agresează personalul medico-sanitar riscă să stea 12 ani după gratii.
 Vizualizări articol: 1302 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
Pacienţii sau aparţinătorii care agresează personalul medico-sanitar riscă să stea 12 ani după gratii4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   CORECT! trimis de
(21 oct 2011, 11:27:08
LE-A LUMINAT DUMNEZEU MINTILE SI IN SFARSIT SE VA APLICA ACEASTA LEGE CARE TREBUIA PUSA IN VIGOARE DE MULT TIMP.
ESTE FOARTE CORECT SI DE DATORIA NOATRA SA RESPECTAM ACESTI OAMENI PENTRU CA SANATATEA E CEA MAI DE PRET.
CINSTE PERSONALULUI SANITAR SI MEDICILOR!!
2.   Si viceversa... trimis de
(21 oct 2011, 11:43:14
dar amenzi si inchisoare pentru personalul medical care isi bate joc de pacienti, cand se vor pune in aplicare? Sa spune cetatenii suceveni cum sunt tratati in spitalul de aici sau si din restul tarii...
3.   Nesimtirea e in floare.... trimis de
(21 oct 2011, 11:58:02
Personalul medical care nusi face treba daca nu le dai spaguta cand va face puscarie? Ori pentru ei nu se inventeaza legi?
4.   O lege f. proasta care nu apara pe nimeni. trimis de
(21 oct 2011, 12:26:48
Ma tante, Rodica, daca n-ai lucrat la psihiatrie nu te baga ca musca. Personalul de acolo merita sporuri de de 3 ori mai mari decat salariu. Daca iti cade o doaga si te trimite acolo ca nevrotica, adica opus depresiei, mangai din personal cu palma si o sa faci puscarie. Deci nu baga toate in aceeasi oala sau nu taia cu o singura masura, ca-i sa ramai in buricu ` gol.
5.   COMPLETARE trimis de
(21 oct 2011, 13:45:25
POTI SA-I ,,AMENINTI'' CU LEGEA.CINE CONSIDERA LEGEA O AMENINTARE, INSEAMNA CA ARE UNA SAU MAI MULTE PROBLEME CU ACEASTA.
SI ASA ,UNII MEDICI NU URMARESC DECAT BANUL,DE ACEEA MULTE ANALIZE FACUTE IN SUCEAVA,SUNT ,,COMBATUTE''DE REZULTATELE DIN MARILE CENTRE UNIVERSITARE,CAT DESPRE STAREA SANATATII IN JUDET,O STIM PREA BINE,INCA DIN ANII '90.
FEREASCA DUMNEZEU,DE COMPLICITATE!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei