Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 oct 2011 - Anul XVI, nr. 249 (4847)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

FSLI: Deficitul de educatoare, blocarea posturilor, supraaglomerarea produc suferinţe grave copiilor

Vineri, 21 Octombrie 2011 (15:52:46)

Deficitul de personal, blocarea posturilor şi supraaglomerarea grupelor din învăţământul preşcolar au dus la situaţii grave în care copiii au avut de suferit, susţine Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), atenţionând Ministerul Educaţiei că trebuie să ia de urgenţă măsuri.

"Din cauza deficitului de personal şi a supraaglomerării grupelor de învăţământ preşcolar s-a ajuns la situaţii grave în care copiii au avut de suferit", spun reprezentanţii FSLI, făcând referire la incidentul care a avut loc joi, la Grădiniţa nr. 195 din Capitală.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ atrage atenţia Ministerului Educaţiei şi Guvernului că trebuie să ia de urgenţă măsuri privind creşterea numărului de posturi şi de spaţii în grădiniţe. De asemenea, FSLI precizează că salariile prea mici şi condiţiile de muncă au dus la demisii în rândul angajaţilor din învăţământul preşcolar.

"Totodată, blocarea posturilor prin actele normative emise de Guvernul României nu permite angajarea personalului de specialitate acolo unde se impune acest lucru. Sunt numeroase cazuri în care grădiniţele au nevoie de bucătărese, îngrijitoare etc", au precizat reprezentanţii FSLI, într-un comunicat de presă.

O altă problemă semnalată de FSLI este cea generată de decizia Ministerului Educaţiei de a nu degreva de norma didactică directoarele de grădiniţe. Astfel, acestea sunt obligate să desfăşoare atât activitatea didactică cu copii, cât şi să îşi îndeplinească atribuţiile manageriale.

"Aceste educatoare-directoare sunt nevoite, de multe ori, să lase grupele de copii nesupravegheate pentru a putea rezolva problemele administrative ale unităţii de învăţământ. Din datele pe care le deţinem, în acest moment, la nivel naţional, în grădiniţe deficitul de educatoare se ridică la peste 3.500. În acelaşi timp există şi o lipsă acută de personal administrativ", a spus Simion Hancescu, preşedinte FSLI, citat în comunicat.

Liderul FSLI atenţionează că lipsa educatoarelor precum şi lipsa spaţiilor au dus la "o situaţie ilegală", respectiv grupe de grădiniţă cu 30-40 de copii, în condiţiile în care legea spune că trebuie să fie maximum 20.

Hancescu a precizat că nu poate să le reproşeze nimic cadrelor didactice pentru incidentul din grădiniţă, pentru că singurii vinovaţi sunt Ministerul Educaţiei şi Guvernul.

"Oare ce aşteaptă cele două instituţii, cu putere de decizie, să se mai întâmple pentru a lua măsurile necesare, astfel încât să avem locuri în grădiniţe şi cadre didactice suficiente? (...) Prin lipsa de reacţie, Guvernul României şi Ministerul Educaţiei nu fac decât să îşi bată joc de viaţa copiilor. Atragem atenţia că atâta timp cât nu vor fi luate măsuri, astfel de cazuri se pot repeta", a mai spus Simion Hancescu.

Un copil de trei ani a fost dus în comă la spital după ce a căzut, joi, de la geamul unei băi situate la etajul Grădiniţei nr. 195 din cartierul Militari din Capitală, unde ar fi mers nesupravegheat.

El a fost operat şi se află la Secţia de Terapie Intensivă, medicii de la Spitalul "Bagdasar-Arseni" din Capitală fiind rezervaţi în cazul evoluţiei stării sale.

"Există semne bune privind evoluţia postoperatorie, dar copilul este în continuare în comă, intubat", a declarat, vineri, şeful Secţiei de neurochirurgie pediatrică de la Spitalul "Bagdasar-Arseni" din Capitală, Alexandru Taşcu.

El a precizat că diagnosticul pus la internarea copilului este "plagă cranio-cerebrală, cu afectarea creierului" şi multiple leziuni osoase.

"Copilul este monitorizat în ATI. S-a efectuat şi o reconstrucţie craniană, după ce au fost rezolvate leziunile", a mai spus medicul Taşcu.

Anchetatorii au audiat 12 persoane în acest caz, fiind aşteptat un diagnostic din partea medicilor pentru a stabili încadrarea juridică a faptelor, a declarat vineri pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Diana Sarca.

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a cerut unităţii de învăţământ să demareze o anchetă în legătură cu acest caz.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului FSLI: Deficitul de educatoare, blocarea posturilor, supraaglomerarea produc suferinţe grave copiilor.
 Vizualizări articol: 575 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FSLI: Deficitul de educatoare, blocarea posturilor, supraaglomerarea produc suferinţe grave copiilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei