Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 aug 2011 - Anul XVI, nr. 200 (4798)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PSD: Doar şase din cele 67 de spitale desfiinţate au finanţare pentru transformarea în cămine

Joi, 25 August 2011 (15:23:57)

Vicepreşedintele Departamentului de Sănătate al PSD, Alexandru Rafila, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că din cele 67 de spitale desfiinţate doar şase au finanţare pentru a fi reamenajate în cămine pentru vârstnici, restul fiind abandonate.

Rafila a afirmat că şaizeci din spitalele desfiinţate nu beneficiază de finanţare pentru reamenajare în cămine pentru vârstnici.

"Asistăm la un paradox: în momentul de faţă, şanse reale de a fi transformate în cămine există doar pentru şase din cele 67 de spitale desfiinţate. Pentru restul nu există nicio şansă de a se găsi finanţare şi nici nu se cunoaşte măcar destinaţia finală. Ministerul Muncii a asigurat doar finanţarea funcţionării lor, însă nu şi finanţarea reamenajării, iar autorităţile locale nu au de unde găsi banii necesari", a spus social-democratul.

Potrivit lui Rafila, anunţata intenţie a Guvernului de a transforma aceste spitale în cămine pentru vârstnici a fost doar "un pretext" pentru desfiinţarea lor.

Social-democratul a mai afirmat că cei peste 800 de medici şi 2000 de cadre medicale din cele 67 de spitale au dificultăţi în transferarea în alte unităţi medicale din judeţele respective, aşa că marea lor majoritate va emigra.

Din 1 aprilie, 67 de spitale au fost închise, Ministerul Sănătăţii propunând reorganizarea lor în cămine de bătrâni. Angajaţii din aceste unităţi sanitare au fost redistribuţi în alte spitale sau au putut opta să rămână în unităţile reprofilate.

Program de interes naţional "Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice" se derulează pe o perioadă de 33 de luni, începând cu data de 1 aprilie 2011, pentru a veni în sprijinul persoanelor vârstnice lipsite de susţinători legali care nu-şi pot asigura întreţinerea completă şi care necesită, permanent sau temporar, supraveghere, asistare, îngrijire şi tratament, în sistem rezidenţial, în cămine specializate.

Acordarea de finanţare se realizează în baza dosarelor de solicitare a finanţării, întocmite potrivit prevederilor legale şi înaintate MMFPS de către autorităţile administraţiei publice locale care vor administra şi finanţa noile cămine, după verificarea îndeplinirii condiţiilor de eligibilitate şi în temeiul contractelor încheiate.

Pe o perioadă de 90 de zile de la data încheierii contractului se acordă finanţare din Program pentru acoperirea cheltuielilor curente de funcţionare, inclusiv a cheltuielilor de personal normat. Ulterior expirării celor 90 de zile, finanţarea continuă, fiind asigurată la standardul de cost înmulţit cu numărul de beneficiari.

În 1 iulie, secretarul de stat din Ministeru Muncii Nicolae Ivăşchescu declara că primele şapte spitale transformate în cămine de bătrâni, din cele 67 desfiinţate, ar fi trebuit să primească primii beneficiari, însă doar cinci dintre acestea au reuşit să respecte termenele stabilite.

Ivăşchescu preciza atunci că mai erau depuse 13 solicitări la Ministerul Muncii pentru acordarea finanţării. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PSD: Doar şase din cele 67 de spitale desfiinţate au finanţare pentru transformarea în cămine.
 Vizualizări articol: 480 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PSD: Doar şase din cele 67 de spitale desfiinţate au finanţare pentru transformarea în cămine0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei