Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 aug 2011 - Anul XVI, nr. 200 (4798)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Reprezentanţii IMM-urilor vor lansarea unei loterii a bonurilor fiscale, pentru reducerea evaziunii

Joi, 25 August 2011 (13:53:53)

Reprezentanţii Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR) propun introducerea "loteriei bonurilor fiscale", pentru combaterea evaziunii, sistem prin care consumatorii ar urma să câştige până la 10.000 de lei la fiecare extragere, pe baza bonurilor colectate.

Pentru a participa la loterie este nevoie de înregistrarea unei cereri şi de depunerea bonurilor fiscale la un intermediar, care în opinia CNIPMMR ar putea fi Loteria Română sau CEC Bank.

Înregistrarea presupune prezentarea de către consumator a bonurilor fiscale colectate în luna anterioară la un centru de colectare a acestora, respectiv la intermediar, şi obţinerea în schimb a unui bilet cu numere unice, alese la întâmplare de un program informatic. Un număr unic poate fi obţinut pentru fiecare 100 de lei din valoarea totală a bonurilor fiscale, fără TVA. Astfel, un cumpărător care aduce bonuri de 820 de lei va primi opt numere unice, care îi dau şanse de câştig la extragere.

Extragerea numărului câştigător, format din mai multe cifre, se va face conform procedurilor clasice de derulare a unei loterii cu bile, cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare la nivel naţional şi european în materie. Bonurile câştigătoare vor fi cele ale căror ultime cifre din componenţa numărului unic vor fi aceleaşi cu cele extrase. Vor exista astfel mai multe categorii de câştiguri, cu valori de 50 de lei (dacă se vor potrivi ultimele trei cifre), 100 lei (dacă se potrivesc ultimele patru cifre), 200 lei (cinci cifre) şi în continuare până la 10.000 lei, dacă vor corespunde toate cele opt cifre.

Premiile trebuie revendicate în cel mult 2 luni de la data extragerii.

"Acest sistem stimulează consumatorul să ceară bonuri fiscale pentru fiecare achiziţie, ceea ce va provoca un proces de scoatere la lumină a unei părţi din economia subterană", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNIPMMR.

CNIPMMR a analizat şi impactul acestei măsuri, în trei variante, respectiv pesimistă, optimistă şi medie.

"Benefiiciile previzionate a fi obţinute la nivelul unui an sunt semnificativ mai mari decât costurile, indiferent de varianta luată în calcul. Prin urmare, în cazul variantei pesimiste beneficiile exced costurile de 3,23 ori, în a celei «Chineze» (ţară unde a fost implementat un astfel de sistem, n.r.) beneficiile sunt de 5,41 ori mai mari decât costurile, iar în a celei optimiste de 7,6 ori. De asemenea important de menţionat este momentul la care beneficiile cumulate egalează (sau depăşesc) costurile cumulate, astfel pentru varianta pesimistă acesta este în luna a 3-a, în cazul celei «chineze» în luna a 2-a, iar pentru varianta optimistă încă din prima lună", a explicat Nicolescu.

Fondul de premii este estimat la peste nouă milioane de lei, susţinut pentru început din bugetul de stat, existând posibilitatea acordării a 160.000 de premii, din toate categoriile de câştig.

Potrivit CNIPMMR, modelul a fost implementat cu succes în China, Taiwan, Filipine, Indonezia, Japonia, Brazilia, Coreea de Sud şi Croaţia.

Potrivit calculelor Consiliului, costurile pentru aplicarea modelului sunt de peste 130 de milioane de lei pe an, reprezentând cheltuieli cu premii, site-ul, papetaria şi personalul implicat.

Beneficiile din colectarea TVA se ridică la minimum 423,6 milioane de lei pe an şi pot ajunge la aproape un miliard de lei pe an.

Reprezentanţii CNIPMMR au menţionat că se vor întâlni luni cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor, pentru a le prezenta propunerea.

În iulie 2010 premierul Emil Boc anunţa, tot ca metodă de combatere a evaziunii fiscale, că statul va rambursa cumpărătorilor de bunuri şi servicii o parte din banii cheltuiţi, în schimbul bonurilor fiscale, urmând ca Guvernul să stabilească un plafon anual, din care un procent va fi returnat consumatorului. Premierul spunea atunci că sistemul va intra în vigoare în trimestrul IV al anului 2010 sau cel târziu la 1 ianuarie 2011.

Un astfel de sistem nu a fost însă pus în aplicare până în prezent, iar ideea nici nu a mai fost dezbătută public. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Reprezentanţii IMM-urilor vor lansarea unei loterii a bonurilor fiscale, pentru reducerea evaziunii.
 Vizualizări articol: 456 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Reprezentanţii IMM-urilor vor lansarea unei loterii a bonurilor fiscale, pentru reducerea evaziunii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei