Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 aug 2011 - Anul XVI, nr. 194 (4792)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6109 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

"Solidaritatea Sanitară": CNAS trebuie să beneficieze de mai multă autonomie faţă de Executiv

Joi, 18 August 2011 (13:51:02)

Casa Naţională de Asigurări Sociale de Sănătate (CNAS) trebuie să beneficieze de mai multă autonomie faţă de Executiv şi nu de o accentuare a subordonării, pentru ca asiguraţii să aibă garanţia bunei utilizări a contribuţiilor pe care le plătesc, susţine Federaţia "Solidaritatea Sanitară".

"După ce a părut un gest de demnitate, menit să indice gravele probleme financiare cu care se confruntă sistemul sanitar, demisia fostului ministru al Sănătăţii tinde acum să se dovedească o simplă bătălie politică pentru monopolul banilor Casei, în condiţiile în care aceasta va trece sub controlul viitorului ministru. Chiar dacă pare paradoxal, riscăm să asistăm la o dublă naţionalizare a unor bunuri obşteşti", se arată într-un comunicat al federaţiei de joi.

Un astfel de gest ar face inutile toate măsurile de reformă şi pseudoreformă luate în timpul fostului ministru, anulând "esenţa descentralizării", din pricina căreia au avut de suferit pacienţii şi salariaţii sistemului, consideră sindicaliştii.

"Vedem astfel că interesele de grup sunt mai presus decât ale cetăţenilor, negocierile politicienilor reducându-se la o bătălie pentru controlul resurselor. Sperăm că nu aceasta este esenţa Legii sănătăţii, la care se lucrează în secret în diferitele cercuri ale puterii", potrivit sursei citate.

Reprezentanţii Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" consideră că interesele pentru sănătatea naţiunii trebuie separate de alte tipuri de interese, individuale sau sociale.

"Este timpul să terminăm cu statutul Casei ca tampon financiar pentru găurile bugetului, smulgând astfel sistemul sanitar din sărăcia în care este aruncat în mod continuu de guvernanţi. Sănătatea nu mai poate fi obiectul negocierilor dintre diferitele partide politice, veşnic sacrificată în interesul personal al politicienilor", susţin sindicaliştii.

Aceştia solicită ca banii CNAS să nu mai fie folosiţi atât pentru a acoperi măsuri sociale, pe care statul le aruncă în spinarea asiguraţilor acestui fond, cât şi pentru a servi diferitelor tipuri de interese financiare.

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" apreciază că este oportună trecerea CNAS în subordinea Parlamentului şi asigurarea conducerii ei de către un Consiliu de administraţie cu o componenţă tripartită, care să asigure corecta reprezentare a asiguraţilor.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate trece în coordonarea Ministerului Sănătăţii, dar rămâne ordonator de credite, ceea ce reprezintă o revenire parţială a instituţiei la statutul dinainte de 2006, când ministrul era cel care făcea politica sanitară, dar gestiona şi banii din sistem.

În urmă cu un an, ministrul Sănătăţii Cseke Attila declara că va propune Guvernului trecerea Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în subordonea sau coordonarea Ministerului Sănătăţii, instituţie care răspunde pentru politica de sănătate.

Pe de altă parte, preşedintele CNAS, Lucian Duţă, a dorit ca instituţia pe care o conduce să fie în coordonarea Parlamentului, ceea ce ar fi reprezentat, în opinia sa, revenirea la normalitate, adică la statutul de independent pe care CNAS l-a avut la înfiinţare, în 1999 şi care s-a pierdut câţiva ani mai târziu.

În prezent, conform acutalului statut, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate este o "instituţie publică autonomă, de interes naţional, cu personalitate juridică". Ea "administrează şi gestionează sistemul de asigurări sociale de sănătate, în vederea aplicării politicilor şi programelor Guvernului în domeniul sanitar". 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului "Solidaritatea Sanitară": CNAS trebuie să beneficieze de mai multă autonomie faţă de Executiv.
 Vizualizări articol: 376 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Solidaritatea Sanitară": CNAS trebuie să beneficieze de mai multă autonomie faţă de Executiv0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei