Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 aug 2011 - Anul XVI, nr. 194 (4792)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi şi să nu crezi!

Procesele lui Eminescu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Tarabă cu cărţi la Talcioc. Cercetez cu sentimente amestecate câteva volume editate cândva la „Junimea”: ce să însemne faptul că au ajuns la (ipotetică) vânzare în Talcioc? Ori deţinătorul le-a socotit „prisoselnice” şi-atât, ori, dimpotrivă, le consideră încă demne de interes, numai nevoia obligându-l la despărţenia scoaterii pe tarabă?

Printre coperţile ce licăresc ostenit şi şters, una, ochioasă, atrage privirea de departe: „Eminescu în confruntare cu justiţia”. A apărut în 1993, la Bucureşti; pe atunci lucram la Chişinău, n-am avut cunoştinţă de ea, surpriza fiind cu atât mai mare cu cât cartea este semnată de un cercetător bucovinean despre care puţine ştiam, şi acelea din auzite: Radu Economu. Lectura a menţinut surpriza, fiindcă revelează o contribuţie-model la investigarea biografiei eminesciene, realizată nu după metoda „cărţile din cărţi se fac”, ci nutrită copios din studiul pe document, multe dintre actele-argument fiind pentru întâia oară aduse la cunoştinţa publicului. Dintre cele patru procese pe care istoria literară consideră că i-au fost intentate lui Eminescu (de fapt, nici unul, fiindcă primele trei nu s-au încheiat cu trimiterea în judecată, iar al patrulea, din 1889, avea ca obiect punerea poetului cu mintea răvăşită sub interdicţie şi instituirea unui tutore), un plus de interes prezintă cel referitor la „infracţiunea de sustragere cu intenţie” a unor cărţi şi piese de mobilier din inventarul Bibliotecii Universităţii ieşene – fie şi numai pentru faptul că oponentul lui Eminescu, Dimitrie Petrino, pare a întruchipa... pe dos tipul intelectualului bucovinean, creditat până atunci cu remarcabile virtuţi de caracter.

Venit de curând în Iaşi (1875), Petrino a fost imediat îmbrăţişat cu căldură de junimişti, care vedeau în el un român oprimat, supus deznaţionalizării în imperiul kesaro-crăiesc, dar mai ales un promiţător reprezentant al poeziei tinere (Titu Maiorescu îl menţionează alături de Eminescu şi Samson Bodnărescu). N-aş crede că există vreun român în stare să citeze azi barem o strofă din lăudata operă a lui Petrino, dar altfel se vedeau lucrurile în perioada în care toate se cuveneau luate de la capăt: chiar Alecsandri (Petrino se grăbise să-i dedice un poem) „a avut cuvinte binevoitoare pentru asigurarea existenţei materiale a poetului bucovinean”.

Zicala cu facerea de bine, ireproductibilă până la capăt, se potriveşte-mănuşă cazului Petrino. Numărându-se printre fondatorii traseismului în politica română, bucovineanul a trecut fără să clipească de la junimiştii conservatori la inamicii lor liberali. Prima grijă: macularea lui Eminescu. Foarte atent la starea materială a scriitorului român, ministrul Maiorescu comite o semi-ilegalitate, numindu-l pe Eminescu revizor şcolar şi pe D. Petrino bibliotecar în postul astfel devenit vacant. Amândoi n-aveau studii superioare terminate, cum prevedea legea, aşa că ministrul a trebuit să utilizeze formula „însărcinare” în loc de „numire”. Ceea ce Petrino a uitat imediat la căderea guvernului conservator (1876). În ziarul lui C.A. Rosetti, „Românul”, Petrino se leagă de-a dreptul scandalos de „Junimea” („neputând răbda nici o clipă o asemenea acuză gravă” – de a fi membru al Societăţii ieşene, n.n.), adăugând cu cinism: „cele văzute în rândul Junimii, din respect pentru public, nu le pot spune”.

Urmează denunţare lui Eminescu, care „şi-a apropiat” câteva zeci de cărţi din inventarul Bibliotecii, dimpreună cu „un dulap boit galben cu geamuri, un dulap boit cenuşiu, două foteluri îmbrăcate cu piele verde şi muşama şi o masă de frasin în formă eliptică”. Nu putem trece peste reproşul, adresat de această dată cercetătorului de istorie literară Radu Economu, care s-ar fi cuvenit să „traducă” reclamaţia, arătând că nu despre „a apropia-apropiere” intenţiona să acuze Petrino, ci de... „apropriere” (însuşirea unui bun ce nu ne aparţine), iar „forma eliptică” (absurd!) ar fi trebuit ortografiată „formă elipsoidală”. Se lasă astfel impresia unei ciudate nesiguranţe într-ale terminologiei (întărită şi de utilizarea adjectivului „scolastică” cu sensul de „şcolară” ş.a.) într-o lucrare, cum spuneam, adevărat model de cercetare istorico-literară. Cât despre „cărţile lipsă” şi dulapurile boite galben ori cenuşiu, în ziarul de sâmbătă-duminică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Procesele lui Eminescu.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.29/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 7 voturi
Procesele lui Eminescu4.357

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Clasa, talent si profesionalism trimis de
(18 aug 2011, 23:10:23
Stimate Domnule Iacoban:

N-ar fi fairplay din partea mea fara sa recunosc faptul ca motivul pentru care rasfoiesc aproape zilnic Monitorul de SV este rubrica lui "m.r. iacoban". (Un profesor de-al meu (solomon marcus, poate ati auzit de el) zicea odata ca nume de seama se scriu cu litere mici).

Clasa, Talent si Profesionalism. Cu tot respectul.

Calafindesteanul de servici; absolvent al liceului din Suceava (st. cel mare)

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei