Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 9 iun 2011 - Anul XVI, nr. 134 (4732)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Astărăstoae despre finanţarea spitalelor: Toţi cetăţenii trebuie să beneficieze de aceleaşi drepturi

Joi, 9 Iunie 2011 (16:59:34)

 Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a declarat joi, la conferinţa "Reforma sănătăţii la analiză", că finanţarea spitalelor în funcţie de clasificare ar putea fi în defavoarea unor spitale mai mici, iar cetăţenii ar trebui să beneficieze de aceleaşi drepturi.

Preşedintele CMR a afirmat că va fi mulţumit, ca ieşean, că spitalul din Iaşi va primi bani mai mulţi, dar că această măsură ar putea fi în defavoarea altor spitale.

"Toţi cetăţenii trebuie să beneficieze de aceleaşi drepturi. Trebuie să existe o dezbatere publică în care să intervină şi persoanele specializate pentru că, dacă nu e acceptat de toţi actorii, un sistem nu va funcţiona", a spus Vasile Astărăstoae.

Finanţarea spitalelor în funcţie de clasificare va însemna un plus de 500 de milioane de lei la prima rectificare bugetară, unităţile din clasele unu - trei urmând să aibă un buget cu 20 - 30 la sută mai mare decât în 2010, a declarat, joi, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Ministrul Sănătăţii a precizat că strategia sa pentru sistemul de sănătate constă în "regul, reguli şi reguli", precizând că fără reguli şansele ca acesta să se ridice la nivelul celor din Occident sunt scăzute.

În acest context, demnitarul a aminit că de la 1 iunie au fost introduse două noi reguli, care sunt valide şi funcţionale, respectiv clasificarea spitalelor, care era neapărat necesară, şi finanţarea bazată pe clasificare.

Ministrul a mai spus că nu i se pare normal ca spitale precum cele din Cluj sau Iaşi, centre regionale importante, să aibă în 2010 o finanţare de 68-69 la sută din capacitatea lor, în timp ce alte spitale mai mici să aibă o finanţare de peste 90 la sută, având în vedere că din astfel de spitale pacienţii sunt trimişi frecvent către unităţile din marile centru regionale.

"Nu este corect. Ceea ce am introdus de la 1 iunie va însemna că pe fiecare clasă de spitale va fi o anumită finanţare, spitalele din clasa I putând avea până la 90 la sută", a declarat ministrul Cseke Attila la conferinţa cu tema "Reforma sănătăţii la analiză", organizată de agenţia Mediafax şi Eureko.

El a adăugat că spitale precum cele din Timişoara, Cluj, Târgu Mureş sau Iaşi vor avea o finanţare mai mare cu 20 - 30 la sută decât în 2010.

Pe de altă parte, el a precizat că o asemenea creştere de buget nu ar trebui să mai pună probleme de finanţare, iar dacă va mai primi astfel de semnale va însemna că există o problemă de management, nu de sistem sau de finanţare.

El a mai spus că pentru suplimentarea bugetului anumitor spitale va fi nevoie de 500 de milioane de lei în plus la prima rectificarea bugetară.

Cseke Attila a avertizat managerii de spitale care vor beneficia de finanţare suplimentară că dacă se vor mai plânge de lipsa fondurilor vor trebui să se aştepte la o hârtie de la ministrul Sănătăţii, deoarece de la nivel central s-a făcut tot ce a fost posibil.

"Practic, prin acest sistem majoritatea spitalelor de la clasa a III-a până la clasa I vor avea un buget mai mare", a spus Cseke Attila.

Ministrul consideră că un asemenea sistem va da o anumită credibilitate şi eficientizare. "Este un sistem pe care ni l-am dorit de anul trecut, dar a fost nevoie de anumiţi paşi premergători şi de măsuri nepopulare", a subliniat ministrul Sănătăţii.

El a mai spus că alte două proiecte vitale sunt pachetul de bază pentru servicii medicale şi sistemul de asigurări private, care să vină în completare, la care se adaugă informatizarea sistemului.

Măsurile de reformare a sistemului de sănătate şi consecinţele introducerii coplăţii sunt analizate de reprezentanţi ai autorităţilor publice şi jucători privaţi din domeniul serviciilor medicale şi al asigurărilor la conferinţa "Reforma sănătăţii la analiză", organizată de agenţia Mediafax şi Eureko.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Astărăstoae despre finanţarea spitalelor: Toţi cetăţenii trebuie să beneficieze de aceleaşi drepturi.
 Vizualizări articol: 430 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Astărăstoae despre finanţarea spitalelor: Toţi cetăţenii trebuie să beneficieze de aceleaşi drepturi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei