Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 iun 2011 - Anul XVI, nr. 132 (4730)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România a transmis CE notificarea oficială a schemei de sprijin prin certificate verzi

Marţi, 7 Iunie 2011 (17:43:00)

România a transmis Comisiei Europene (CE) notificarea oficială a schemei de sprijin pentru producătorii de energie din surse regenerabile, prin acordarea certificatelor verzi, după ce Consiliul Concurenţei şi-a dat avizul în acest sens.

Schema de sprijin se referă la energia electrică produsă din surse regenerabile de energie prin sistemul cotelor obligatorii de energie electrică, combinat cu tranzacţionarea certificatelor verzi.

"Acest demers reprezintă ultima etapă înainte de punerea efectivă în practică a schemei de instituţiile abilitate din România. Consiliul Concurenţei (CC) a avizat notificarea elaborată de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) referitoare la acestă schemă, înainte de a fi transmisă forului european", se arată într-un comunicat al autorităţii de concurenţă.

Până în prezent, schema de sprijin pentru producătorii de energie electrică din surse regenerabile, instituită prin Legea 220/2008, nu s-a aplicat întrucât măsurile de sprijin prevăzute sunt de natura ajutorului de stat sau susceptibile de a constitui ajutor de stat, pentru aplicarea acestora fiind necesară autorizarea prealabilă a Comisiei Europene.

Schema a fost notificată informal Comisiei Europene în iulie 2010 şi a făcut obiectul mai multor etape de consultări tehnice şi schimburi de informaţii cu forul comunitar, în scopul respectării prevederilor orientărilor comunitare privind ajutorul de stat pentru protecţia mediului, arată CC.

Ca urmare a acestor consultări, ANRE a elaborat, în colaborare cu Ministerul Economiei şi Consiliul Concurenţei, un proiect de ordonanţă de urgenţă care modifică şi completează Legea 220/2008, astfel încât să fie îndeplinite cerinţele Comisiei privind compatibilitatea măsurilor de sprijin cu legislaţia în domeniu.

Principalele amendamente vizează evitarea supracompensării pe ansamblu a producătorilor şi cumulul ajutoarelor de stat din mai multe surse. De asemenea, faţă de prevederile Legii 220/2008, prin proiectul de ordonanţă, numărul de certificate verzi va fi redus pentru anumite tehnolologii. Astfel, numărul certificatelor a fost redus de la 3 la 2 pentru energia electrică obţinută din energie geotermală, biomasă (alta decât cea provenită din culturi energetice), biolichide şi biogaz, iar pentru gazul de procesare a deşeurilor şi gazul de fermentare a nămolurilor numărul acestora a fost diminuat de la 3 la 1.

În schimb, a fost menţinut numărul de certificate verzi pentru energie hidraulică, eoliană, solară şi biomasă obţinută din culturi energetice.

"Autorităţile române consideră că principalele puncte de divergenţă cu legislaţia comunitară în domeniul ajutorului de stat au fost clarificate atât în cadrul ultimelor consultări tehnice, cât şi prin documentaţia ce face parte integrantă din notificare şi speră să obţină o decizie favorabilă din parte Comisiei Europene până la începutul lunii august. Se estimează că după obţinerea deciziei Comisiei, de acest sistem vor beneficia aproximativ 500 operatori economici care vor dezvolta proiecte de producere a energiei electrice din surse regenerabile, contribuind astfel la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă asumate de statul român în cadrul Strategiei Uniunii Europene la nivelul anului 2020", se mai arată în comunicat. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România a transmis CE notificarea oficială a schemei de sprijin prin certificate verzi.
 Vizualizări articol: 527 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România a transmis CE notificarea oficială a schemei de sprijin prin certificate verzi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei