Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 iun 2011 - Anul XVI, nr. 132 (4730)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Situaţie

Arhivele unor firme sucevene închise, distruse din neglijenţa lichidatorilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O parte din arhivele societăţilor comerciale sucevene care au fost lichidate după 1990 au fost distruse ca urmare a neglijenţei celor implicaţi în procesul de lichidare. Aceasta este concluzia unui raport al Serviciului Judeţean Suceava al Arhivelor Naţionale cu privire la situaţia arhivelor unităţilor economice lichidate. Raportul arată că instituţiile chemate prin legea falimentului să aplice procedura lichidării judiciare, în speţă instanţa judecătorească, judecătorul sindic, administratorul, lichidatorul, adunarea creditorului şi comitetul creditor, care ar fi trebuit să vegheze din timp ca arhivele să fie pregătite pentru depunere la Arhivele Naţionale, nu au avut în preocupările lor acest lucru. Lichidatorii s-au aplecat mai mult către celelalte probleme pe care le ridică un proces de lichidare, precum recuperarea creanţelor, vânzarea activelor şi mijloacelor fixe, rezolvarea litigiilor pe rol şi mai puţin de arhivele societăţilor. Raportul Serviciului Judeţean Suceava al Arhivelor Naţionale indică două cazuri de sfidare a legii la Bogdania Rădăuţi şi Avicola Suceava. Situaţia arhivelor acestor societăţi, se spune în raport, nu a fost reglementată de către Tribunalul Suceava, iar documentele au fost păstrate în spaţii total necorespunzătoare care au fost achiziţionate prin multiple tranzacţii de către societăţi care nu aveau competenţe de administrare a arhivelor.

Soluţionarea problemelor cauzate de depozitarea arhivelor acestor societăţi s-a realizat abia anul trecut, prin preluarea acestora de către un prestator privat de servicii arhivistice. Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale a fost obligat să facă masive preluări de salvare a documentelor societăţilor sucevene lichidate fără ca acestea să fie prelucrate din punct de vedere arhivistic.

Raportul mai arată că, între timp, pe piaţă au apărut prestatori
privaţi de servicii arhivistice, precum Serv Arhiv SRL, Evander SRL, Pro Garant SRL şi persoana fizică Grigorie Haralambie care au preluat arhivele unor firme lichidate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Arhivele unor firme sucevene închise, distruse din neglijenţa lichidatorilor.
 Vizualizări articol: 2027 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 3 voturi
Arhivele unor firme sucevene închise, distruse din neglijenţa lichidatorilor4.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei