Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 iun 2011 - Anul XVI, nr. 132 (4730)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sentinţă grea

Cinci ani de puşcărie pentru un vameş

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un vameş care făcea parte din reţeaua de traficanţi de ţigări dezmembrată de poliţiştii şi procurorii de la Crimă Organizată acum câţiva ani a primit o condamnare de cinci ani de închisoare cu executare. Mai exact, Tribunalul Suceava nu a făcut decât să menţină soluţia primei instanţe, astfel încât lui Viorel Dragoş Gâză, de 32 de ani, din Rădăuţi, i-a mai rămas o singură cale de atac pentru a scăpa de puşcărie. Lucrătorul vamal care lucra la Dorneşti poate ataca decizia Tribunalului la Curtea de Apel Suceava. Viorel Dragoş Gâză a fost condamnat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, iar dosarul care-l priveşte a fost instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Suceava, după ce fusese disjuns dintr-un dosar mai mare privind traficul cu ţigări de contrabandă aduse din Ucraina şi Moldova. Interesant este că ceilalţi inculpaţi cu care vameşul ar fi săvârşit faptele încă nu sunt judecaţi, şi aceasta pentru că dosarul mare a avut un traseu extrem de sinuos.

Mai întâi, dosarul a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei pentru Investigarea Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava, dar judecătorii au considerat că această structură nu era competentă să deruleze ancheta. În consecinţă, dosarul a fost retrimis procurorilor DIICOT Suceava, care şi-au declinat competenţa către colegii de la DNA Suceava. Dosarul a ajuns pe mesele procurorilor anticorupţie în cursul anului trecut, iar acum se lucrează pentru refacerea urmăririi penale, ceea ce înseamnă că va mai trece o perioadă până când rechizitoriul se va finaliza.

 

Acuzaţii şi pentru cinci poliţişti de frontieră

În total, în dosarul care priveşte faptele comise de vameşul Viorel Dragoş Gâză mai sunt cercetate alte 22 de persoane, printre care şi poliţişti de frontieră. Este vorba de cinci poliţişti de frontieră, Petru Marocico, de 40 de ani, zis „Zaridon”, din Ulma, Alexandru Ursan, de 26 de ani, din municipiul Suceava, Adrian Tipa, de 25 de ani, din Gura Humorului, Mihai Gabriel Fodor, de 30 de ani, din Bursuceni – Vereşti, şi Octavian Calancea, de 27 de ani, din Vicovu de Sus.

Poliţiştii de frontieră şi vameşul Gâză sunt acuzaţi că şi-au îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu şi au permis introducerea în ţară a sute de mii de pachete de ţigări de contrabandă, valoarea prejudiciului calculat de anchetatori ajungând la peste 15 miliarde de lei vechi.

 

Cine sunt ceilalţi acuzaţi

Lista persoanelor cercetate este completată cu cetăţeni români şi ucraineni. Ancheta îi vizează şi pe Petru Boiciuc, de 32 de ani, şi Ionuţ Răzan Popadiuc, zis „Chelu”, de 30 de ani, din municipiul Suceava, Constantin Marian Omania, de 42 de ani, şi Aurica Marocico, de 23 de ani, din Ulma, Vitaly Tsaryk, 34 de ani, din Ucraina, Ovidiu Gheorghe Bilibou, zis „Macrina”, de 39 de ani, Constantin Ilisoi, de 58 de ani, şi Ilie Livu Gabor, de 37 de ani, toţi trei din municipiul Rădăuţi, Ilie Ursache, fost Popiuc, zis „Falco”, de 37 de ani, din Dorneşti, Dorin Florin Juravle, zis „Buchi”, de 39 de ani, din Brodina, George Tărâţă, zis „Cuşu”, de 37 de ani, din Vicovu de Jos, Laura Ileana Carcea, de 31 de ani, şi Vasile Carcea, de 34 de ani, din Vicovu de Sus, Florin Reuţ, de 30 de ani, Ioan Juravle, de 39 de ani, şi Dragoş Andrei Cîrciu, de 26 de ani, din Straja, respectiv Ciprian Ionuţ Guliciuc, de 20 de ani, din Tişăuţi.

O parte dintre aceşti indivizi au fost arestaţi şi ulterior eliberaţi. Unii dintre ei au ajuns după gratii în alte dosare privind traficul cu ţigări de contrabandă, iar alţii sunt arestaţi prin străinătate, cum este şi cazul lui „Macrina”.

 

Monitorizaţi aproape un an de zile

Întreaga grupare a fost monitorizată timp de 11 luni, perioadă în care oamenii legii au aflat şi cum funcţiona aceasta. Ca urmare a acestor informaţii obţinute de-a lungul timpului, s-a trecut la anihilarea reţelei. În urma flagrantului, anchetatorii au reţinut două microbuze Mercedes, prin care s-au introdus ilegal în ţară 271.240 de pachete de ţigări, mărcile Ronson şi Saint George, în valoare de peste 8 miliarde de lei vechi.

Au urmat apoi 24 de percheziţii domiciliare, la locuinţele suspecţilor, fiind ridicate în vedea confiscării zeci de mii de pachete de ţigări de provenienţă ucraineană, mai multe autoturisme, sume importante de bani (lei, euro, dolari), precum şi un pistol.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cinci ani de puşcărie pentru un vameş.
 Vizualizări articol: 984 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.13/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.1 din 8 voturi
Cinci ani de puşcărie pentru un vameş4.158

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Saracii... vor fi un pic ,,deranjati'!_ trimis de
( 7 iun 2011, 13:18:22
Asa, numai unu* ....!?
Pai, acuma, la vama, nu s_a schimbat mare lucru! In citeva luni se va reveni la vechile obiceiuri, dar insa, curind vor veni altii si mai hapsini!
Abia atept sa dau bacsisul si traditia!
Ce teroare!?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei