Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 iun 2011 - Anul XVI, nr. 127 (4725)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Un ONG îi îndeamnă pe români să-i ceară lui Băsescu să nu promulge alegerea primarilor dintr-un tur

Miercuri, 1 Iunie 2011 (15:34:50)

Alianţa pentru o Românie Curată (ARC) îi îndeamnă pe cetăţeni să-i scrie preşedintelui Traian Băsescu şi să-i ceară să nu promulge legea care permite alegerea primarilor într-un tur de scrutin, "catastrofică" din punct de vedere al democraţiei şi al corupţiei.

Raţiunea pe care se bazează Alianţa pentru o Românie Curată (ARC) atunci când îi îndeamnă pe români să-i scrie şefului statului este aceea că primarii ar putea ajunge să fie aleşi chiar cu mai puţin de zece la sută din opţiunile cetăţenilor cu drept de vot din circumscripţia în care candidează, ceea ce le-ar putea cauza o problemă de legitimitate.

Ca exemplu, ARC aminteşte de cazul primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, "traseistul anului 2010" conform unui raport al organizaţiei, care a fost ales primar cu voturile a aproximativ 15 la sută din totalul alegătorilor băimăreni, totalizând peste 50 la sută din opţiunile celor prezenţi la urne.

"Alegerile viitoare vom vedea primari aleşi cu şi mai puţin: cifra va coborî sub zece la sută, în urma deciziei din data de 31 mai 2011 ca primarii sa fie votaţi într-un singur tur de scrutin", se precizează într-un comunicat de miercuri al ARC.

Legea privind alegerea primarilor într-un tur de scrutin a fost adoptată, marţi, de Camera Deputaţilor, forul decizional, cu 174 de voturi "pentru", 110 voturi "împotrivă" şi trei abţineri. Potrivit legii adoptate, primarii vor fi aleşi într-un tur de scrutin, cu excepţia situaţiilor de balotaj. Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaţilor după ce Senatul l-a respins anterior, aminteşte ARC.

Au votat pentru lege în primul rând cei din arcul guvernamental, dar şi "destui" de la PSD, mai precizează reprezentanţii ONG-ului.

În opinia lor, legea adoptată marţi de Parlament este "o lovitură majoră data reprezentativităţii", care, în opinia lor, ar trebui să fie "prima calitate a unui sistem de vot".

"Practic, o minoritate infimă va decide primarul. Negocierile pe faţă între partidele politice între cele două tururi vor fi înlocuite de negocieri în dosul uşii, de cumpărare de sprijin politic de către cine are mai multe resurse. Măsura este catastrofică din punctul de vedere al democraţiei şi din punctul de vedere al corupţiei. Nu contează ce partid va câştiga din ea. În general, primarii existenţi, Oprescu e ca şi reales, la fel Mazăre, Falcă, etc", conchid reprezentanţii ARC.

În comunicatul postat pe site-ul organizaţiei, aceştia publică şi o adresă de email aparţinând, potrivit lor, şefului statului, traian.basescu@presidency.ro, şi îi îndeamnă pe români să trimită mesajele pentru Traian Băsescu şi pe adresa ONG-ului.

Şi europarlamentarul PDL Cristian Preda consideră că "ar fi bine" ca şeful statului să nu promulge legea privind alegerea primarilor într-un tur, apreciind că decizia de a se trece la acest sistem de vot va introduce un element suplimentar de incertitudine, "într-un peisaj electoral deja haotic". 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un ONG îi îndeamnă pe români să-i ceară lui Băsescu să nu promulge alegerea primarilor dintr-un tur.
 Vizualizări articol: 437 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un ONG îi îndeamnă pe români să-i ceară lui Băsescu să nu promulge alegerea primarilor dintr-un tur0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei