Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 iun 2011 - Anul XVI, nr. 127 (4725)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Informaţii şi artefacte

Pivniţe din secolul al XIV-lea, pe şantierul parcării subterane din centrul Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Echipa de arheologi din cadrul Muzeului Bucovinei, care monitorizează şantierul Parcării subterane nr. 1 din centrul municipiului Suceava şi efectuează cercetările pentru descărcarea arheologică a zonei, a completat o pată albă din istoria urbanismului sucevean.

 

“Pivniţe foarte confortabile şi bine realizate”, de secol XIX, şi pivniţe medievale

Echipa, alcătuită din arheologii Florin Hău, Ion Mareş şi Sorin Dejan, urmăreşte de circa o lună de zile lucrările din perimetrul şantierului, care se întinde pe o suprafaţă de 3700 mp.

Forţa de muncă pusă la dispoziţia echipei de arheologi de executantul lucrărilor, General Construct, este acum de circa 20 de muncitori.

Aşa cum am aflat de la Florin Hău, întreaga suprafaţa „a fost decopertată până la nivelul de călcare medieval cu mijloace mecanice”.

Într-o primă fază s-a constatat existenţa unor construcţii datate din prima jumătate a sec. al XIX-lea, trei corpuri mari de clădiri (cca. 20 m lungime, 6-7 m lăţime), care au fost identificate în cadastrul austriac din anul 1857, clădiri dotate cu “pivniţe foarte confortabile şi bine realizate”.

De la nivelul de călcare medieval, în adâncime, s-au efectuat săpături manuale şi au fost reperate, cercetate şi consemnate un număr de şase pivniţe aparţinând unor locuinţe de la sfârşitul sec. al XIV-lea până în prima jumătate a sec. al XVIII - lea, construcţii care fac dovada continuităţii locuirii pe malul drept al Pârâului Şipot şi certifică faptul că perioada de maximă extindere a oraşului medieval, inclusiv în partea de Sud a Curţii Domneşti, a avut loc în sec. al XV- lea şi al XVI-lea.

 

Ceramică medievală, feronerie de epocă, conducte de la canalizarea din perioada austriacă

Arheologul Florin Hău spune că s-au recuperat foarte multă ceramică medievală, precum şi câteva monede şi piese de feronerie de epocă (balamale, lacăte…), care se află acum la Laboratorul de conservare-restaurare al muzeului, piese care sporesc colecţiile de patrimoniu ale instituţiei muzeale sucevene.

Au mai fost scoase la iveală porţiuni din canalizarea din perioada administraţiei austriece (conducte şi racorduri ceramice), precum şi segmente din canalizarea modernă (din anii ’60), scoasă din funcţie.

 

“O foarte  frumoasă colecţie de sticlărie modernă”

Ca descoperiri interesante, Florin Hău semnalează existenţa, într-o pivniţă din sec. al XIV -lea, „a unei fântâni sau a unei instalaţii de drenat şi eliminat excesul de umiditate”, descoperirea urmelor unor gropi menajere, din secolele XVII-XVIII, care conturează evoluţia urbanităţii, precum şi un depozit conţinând cca. 80 de recipiente din sticlă (flacoane, eprubete, de diferite tipuri şi mărimi, unele dintre ele cu marcaje austriece şi franţuzeşti), care provin probabil de la o spiţerie de la începutul sec. XX şi alcătuiesc “o foarte  frumoasă colecţie de sticlărie modernă”.

 

“S-a completat o pată albă din istoria oraşului medieval şi din istoria urbanismului la Suceava”

Echipa de arheologi a ţinut să menţioneze faptul că s-a înţeles bine şi a primit sprijin din partea constructorului, cu precizarea că, în conformitate cu legislaţia în vigoare, descărcarea arheologică trebuie făcută, dar ritmul lucrărilor este în funcţie de numărul de muncitori.

„Nu cred că am încurcat desfăşurarea lucrărilor sau am întârziat termenele de execuţie - a precizat Florin Hău - dar legea trebuie respectată, iar noi trebuie să recuperăm toate informaţiile şi artefactele”.

“S-a completat astfel - a accentuat el - o pată albă din istoria oraşului medieval şi din istoria urbanismului la Suceava”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pivniţe din secolul al XIV-lea, pe şantierul parcării subterane din centrul Sucevei.
 Vizualizări articol: 3446 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.73/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 15 voturi
Pivniţe din secolul al XIV-lea, pe şantierul parcării subterane din centrul Sucevei4.7515

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Daca sunteti destepti mai lasati pentru urmasi! trimis de
( 1 iun 2011, 15:26:32

Bai, fratilor, lasati-le la locul lor, nu le luati pe toate! Sau luati doar citeva, mai reprezentative pentru muzeu, ca si asa acuma nu-s de valoare! Spun asta deoarece ceva modele din astea de sticle, am si eu pe acasa, de la parintii mei.
Daca sunteti destepti mai lasa din ele!
Sa zicem ca le veti lasa, peste sute de ani, la noile sapaturi, vor fi regasite, si sigur va fi o bucurie enorma pentru urmasii nostri!
Puteti sa le lasati un inventar si chiar si o scrisoare… Fain ar mai fi!”

2.   Sa intre si LAATU in istorie! trimis de
( 1 iun 2011, 15:32:01
Sa le scrieti si de mine, ca de la mine a pornit ideea!
3.   Latu trimis de
( 1 iun 2011, 22:32:38
astea se numesc capsule ale timpului si se pun diferite obiecte din anumite perioade pt a fi lasate mostenire urmasilor, alaturi de mesaje si dictionare care sa ajute la intlegrea scrierilor din anumite perioade, asa ca ideea ta a fost brevetata cu ft mult timp in urma

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei