Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 iun 2011 - Anul XVI, nr. 127 (4725)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cseke Attila: 36% dintre spitalele publice vor primi mai mulţi bani după clasificare, 39% mai puţini

Miercuri, 1 Iunie 2011 (14:28:47)

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, miercuri, că 36% dintre spitalele publice, respectiv 125 de unităţi, vor înregistra creşteri bugetare faţă de 2010, 84 îşi vor menţine aceeaşi finanţare, iar 138, respectiv 39%, vor avea mai puţini bani de la 1 iunie, după clasificare

Porivit ministrului, cele mai multe spitale care au înregistrat creşteri de buget pentru anul 2011 se află în categoriile 1, 2 şi 3.

"Noile reguli de finanţare în funcţie de clasificare înseamnă predictibilitate şi echitate în sistem. Vor exista creşteri de finanţare la spitalele cu grad de competenţă ridicat, cele care pornesc de la nivelul spitalelor judeţene. Nu vor mai exista diferenţe aşa de mari de buget între spitalele de aceeaşi categorie", a spus ministrul, care a adăugat că astfel va fi garantată finanţarea minimă.

Procentul minim garantat nu înseamnă însă că toate spitalele vor primi aceeaşi sumă, a explicat el.

Astfel, pentru categoria 1, în 2011, începând din 1 iunie, procentul minim garantat este de 90% din capacitatea de contractare.

Categoria 1M va primi cu 4% mai puţin din procentul minim garantat de 90%, spitalele de categoria 2 cu 3% mai puţin, spitalele 2M şi 3 cu 5% mai puţin, cele din categoria 4 cu 15% mai puţin, iar unităţile sanitare de categoria 5 cu 23% mai puţin.

Schimbarea modului de finanţare va duce la creşteri semnificative ale finanţării spitalelor. "36% din spitalele publice vor avea creşteri faţă de bugetul din 2010 şi de asemenea va exista o creştere a finanţării în luna iunie 2011 faţă de luna mai 2011", a arătat ministrul.

Potrivit acestuia, toate cele şapte spitale clasificate în categoria 1 - Spitalul Universitar de Urgenţă şi Floreasca din Bucureşti, şi câte unul în Constanţa, Timişoara, Cluj- Napoca, Iaşi şi Târgu Mureş - vor avea creşteri bugetare între 3 şi 30%. Astfel, Spitalul de Urgenţă din Cluj, Iaşi, Târgu Mureş, Timişora vor avea creşteri de până la 30%, iar Constanţa de 3% întrucât până la această dată această ultimă unitate sanitară a avut alocări bugetare mai mari decât unităţile de aceeaşi categorie.

La spitalele de categoria 1M, 20 de unităţi vor avea creştere bugetară faţă de iunie 2010 sau bugete asemănătoare, în timp ce nouă spitale din categoria 2 vor avea creşteri bugetare, iar cinci scăderi de până la 10%.

La categoria 2M, 23 de unităţi vor avea creşteri bugetare, cinci vor primi bani la nivelul anului 2010, iar 16 vor înregistra o scădere faţă de aceeaşi perioadă.

La categoria 3, 29 de spitale vor avea creşteri faţă de 2010, iar zece vor avea scăderi bugetare.

La categoria 4, 40 de unităţi sanitare vor avea creşteri bugetare, 13 vor avea acelaşi buget ca anul trecut, iar 71 vor avea scădere de finanţare.

Ministrul Cseke Attila a făcut menţiunea că la clasa 4 şi 5, spitalele de boli cronice, respectiv cele de tuberculoză, recuperare, psihiatrie - chiar dacă sunt într-o clasă inferioară - vor primi aceeaşi finanţare ca în 2010.

"Astfel, dacă Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare trebuia să primească, potrivit clasificării, 10 milioane de lei, din 1 iunie va primi aceleaşi sume ca în 2010, respectiv 14 milioane de lei", a precizat ministrul.

El a cerut autorităţilor locale să se implice în susţinerea financiară a unităţilor medicale din subordine, precizând că 15% din bugetul unui spital reprezintă cheltuielile cu utilităţi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cseke Attila: 36% dintre spitalele publice vor primi mai mulţi bani după clasificare, 39% mai puţini.
 Vizualizări articol: 419 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Cseke Attila: 36% dintre spitalele publice vor primi mai mulţi bani după clasificare, 39% mai puţini5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei