Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 31 mai 2011 - Anul XVI, nr. 126 (4724)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul a decis să aplice taxarea inversă la cereale şi plante tehnice, începând cu 1 iunie 2011

Marţi, 31 Mai 2011 (18:08:52)

Guvernul a decis să aplice taxarea inversă la cereale şi plante tehnice, începând cu 1 iunie 2011 şi pentru circa doi ani, premierul Emil Boc susţinând că această măsură, pentru care au fost obţinute toate avizele UE, reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de combatere a evaziunii fiscale.

"În acest fel vom elimina firmele fantomă care nu plătesc TVA", a spus Boc.

Potrivit ministrului Finanţelor, taxarea inversă la cereale şi plante tehnice va genera venituri bugetare suplimentare de 240 milioane lei în acest an şi 410 milioane lei anul viitor.

Ministerul Finanţelor a anunţat, în vara anului trecut, că a solicitat o derogare de la Comisia Europeană (CE) privind aplicarea TVA prin taxarea inversă pentru livrările de bunuri din interiorul ţării la cereale, plante tehnice, legume, fructe, carne, zahăr, făină, pâine şi produse de panificaţie.

După refuzul Comisiei, România a transmis forului european, în luna decembrie a anului trecut, o scrisoare în care restrânge sfera produselor pentru care solicită derogare de la regimul normal de taxare la cereale şi plante tehnice, respectiv porumb, grâu, orz, orzoaică, secară, soia, rapiţă, floarea soarelui şi sfeclă de zahăr. Solicitarea se referea la o derogare pe doi ani de la principiul aplicării TVA în comerţul cu cereale.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Dan Lazăr a declarat pentru MEDIAFAX, în luna ianuarie, că România a iniţiat acest demers la CE nu numai pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, ci şi ca răspuns la solicitările repetate primite din partea mediului de afaceri.

Ca răspuns, Direcţia Generală de Taxare şi Uniune Vamală din cadrul Comisiei Europene a aprobat, la jumătatea lunii ianuarie, solicitarea României privind taxarea inversă la cereale, măsură care a fost avizată la începutul lunii mai şi de către Consiliul UE.

În nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă aprobat, marţi, de Guvern se arată că, potrivit angajamentelor asumate de România în contextul procedurilor aferente obţinerii autorizării pentru aplicarea acestei măsuri, taxarea inversă pentru livrarea bunurilor din categoria cerealelor şi a plantelor tehnice se aplică pe o perioadă de doi ani de la data intrării în vigoare a acesteia, mai exact până la data de 31 martie 2013 inclusiv.

Potrivit datelor oficiale, România pierde anual din comerţul cu cereale sume de ordinul miliardelor de lei ca urmare a neplăţii TVA la bugetul de stat datorat pe circuitul comercial de către firmele de tip fantomă.

"Producătorul vinde unei firme ce se dovedeşte a fi de tip fantomă, aceasta vinde mai departe, cu factură către o altă societate comerciala de bună-credinţă care, ulterior, exportă aceste produse şi solicită rambursarea TVA pe care statul nu a încasat-o pe lanţul comercial, din cauză că firma de tip fantomă nu a plătit la rândul ei această taxă. Prin introducerea taxării inverse între agenţii economici, se va aplica TVA la finalul lanţului comercial", spunea Dan Lazăr.

Potrivit acestuia, firmele "fantomă" sunt înfiinţate şi funcţionează în perioada campaniilor agricole şi dispar în momentul în care ar trebui să depună declaraţiile fiscale şi să plătească obligaţiile la bugetul de stat, printre care şi TVA. Caracteristicile generale ale acestor firme sunt că majoritatea au asociaţi sau acţionari străini rezidenţi în state non-europene şi nu au patrimoniu, astfel că prejudiciul produs statului prin neplata TVA şi a celorlalte taxe nu poate fi recuperat. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul a decis să aplice taxarea inversă la cereale şi plante tehnice, începând cu 1 iunie 2011.
 Vizualizări articol: 734 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul a decis să aplice taxarea inversă la cereale şi plante tehnice, începând cu 1 iunie 20110.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei