Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 mai 2011 - Anul XVI, nr. 113 (4711)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Predoiu: Nicio acţiune în regres exercitată de stat împotriva magistratului nu s-a materializat

Luni, 16 Mai 2011 (17:11:29)

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, afirmă că nicio acţiune de regres exercitată de stat împotriva magistratului care, în exerciţiul funcţiunii sale judiciare a cauzat eroarea judiciară, nu s-a materializat în practică, iar cauzele acestei anomalii sunt cunoscute "doctorilor" sistemului judiciar.

"Desigur, cunoaştem prevederile articolului 96 ori ale articolului 99 din Legea 303/2004 (privind statutul magistratului-n.r.), cunoaştem mecanismul Inspecţiei Judiciare, cunoaştem eforturile susţinute desfăşurate de-a lungul vremii de Consiliile Superioare ale Magistraturii, unele mai conservatoare, altele mai reformiste, pentru responsabilizarea magistraţilor şi tragerea lor la răspundere disciplinară, dar rămânem la părerea noastră: Nu se răspunde", a susţinut, luni, ministrul Cătălin Predoiu, la conferinţa româno-franceză privind răspunderea magistraţilor, desfăşurată la Biblioteca Centrală Universitară din Capitală.

Potrivit demnitarului, analiza pe această chestiune indică faptul că răspunderea materială nu funcţionează, iar răspunderea disciplinară este "sublimă, dar lipseşte aproape cu desăvârşire".

În materie de răspundere materială, prevederile articolul 96 din Legea 303/2004 şi-au produs până acum în practică efectele exclusiv în raport cu statul român, a arătat ministrul.

"La cunoştinţa noastră, nicio acţiune de regres exercitată de stat împotriva magistratului care, în exerciţiul funcţiunii sale judiciare a cauzat eroarea judiciară, nu s-a materializat în practică din 2004 (data reglementării) şi până în prezent", a declarat Predoiu, adăugând: "Cauzele acestei anomalii sunt binecunoscute «doctorilor» sistemului judiciar".

"Răspunderea materială este condiţionată de prealabila răspundere penală sau disciplinară. Şi, din întâmplare desigur, în toate cazurile ce ar fi putut angaja răspunderea materială, s-a invocat prescripţia răspunderii disciplinare sau prescripţia răspunderii penale. Convenabil mecanism. Dar cât de dăunător pe termen lung, pentru Justiţie, pentru magistraţii serioşi care se văd obligaţi să profeseze laolaltă cu cei neserioşi sau neprofesionişti, pentru cetăţeni care şi-au pierdut astfel încrederea!", a afirmat Cătălin Predoiu.

Dintre erorile judiciare relatate recent de presă sunt cazurile Marcel Ţundrea - cel care a stat 12 ani în închisoare penntru violarea şi uciderea unei adolescente de 13 ani, judecătorii achitând de acuzaţii, iar Parchetul trimiţând alt bărbat în judecată pentru crimă; Alexandru Diaconescu - tânărul arestat 11 luni pentru uciderea a două farmaciste din Braşov, însă după trei ani de procese, judecătorii l-au achitat; Elena Turcu - judecătoarea suspendată din funcţie în 2007, pentru că ar fi condus sub influenţa alcoolului, a fost achitată de instanţa supremă pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Predoiu: Nicio acţiune în regres exercitată de stat împotriva magistratului nu s-a materializat.
 Vizualizări articol: 831 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Predoiu: Nicio acţiune în regres exercitată de stat împotriva magistratului nu s-a materializat5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cum sa fie pedepsiti ? trimis de
(16 mai 2011, 19:46:48
Chestia cu judecatoarea beata turta ... Exemplu clar cum face justitia dreptete - ce naiba ! Macar de nu aparea filmuletul la toate posturile tv.. de -o stiau si curcile cat de biata era si ce vocabular de dama bine folosea ...CUM S-A AJUNS SA FIE ACHITATA... pana unde a ajuns justitia : e oarba sau corupta?Toti cei care au fost prinsi bauti la volan sa ia exemplul ei ..si vor fi achitati .." pe motiv ca fapta nu este prevazuta de legea penala"- suntem sau nu toti cetatenii Romaniei egali in drepturi ?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei