Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 mai 2011 - Anul XVI, nr. 105 (4703)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6818 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Inspecţia Muncii: Peste 78.000 de noi contracte de muncă au fost înregistrate în patru zile

Vineri, 6 Mai 2011 (18:13:06)

 Peste 78.000 de noi contracte de muncă au fost înregistrate, la nivel naţional, în cele patru zile în care s-au intensificat controalele şi acţiunile pentru eliminarea muncii la negru, informează, vineri, Inspecţia Muncii (IM).

Potrivit sursei citate, prin inspectoratele teritoriale de muncă s-au înregistrat 78.770 de noi contracte de muncă în perioada 2 - 5 mai, când s-au intensificat controalele şi acţiunile pentru eliminarea muncii la negru.

Reprezentanţii Inspecţiei Muncii au precizat că domeniile în care s-au înregistrat contractele individuale de muncă sunt: construcţii, industria prelucratoare, comerţ, hoteluri şi restaurante, tranzacţii imobiliare, transport şi agricultură, sănătate şi asistenţă socială, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, învăţământ, distribuţia apei, salubrizare, activităţi de decontaminare, intermedieri financiare şi asigurări.

Inspecţia Muncii, în colaborare cu Inspectoratul General al Poliţiei Române, Jandarmeria Română şi Garda Financiară, desfăşoară, în perioda 2 - 31 mai, acţiuni intensive de control în vederea reducerii incidenţei muncii la negru, conform Planului Comun de Acţiune privind reducerea incidenţei muncii nedeclarate.

Premierul Emil Boc declara, joi, la Satu Mare, că în doar trei zile de controale şi de intensificare a acţiunilor pentru eliminarea muncii la negru s-au înregistrat 60.700 de noi contracte de muncă.

"În doar trei zile de controale şi de intensificare a acţiunilor pentru eliminarea muncii la negru, în urma intrării în vigoare a noii legislaţii din Codul Muncii, s-au înregistrat 60.700 de noi contracte de muncă, asta în condiţiile în care în luna aprilie se înregistrau pe zi cinci, maxim zece contracte de muncă. Aceasta arată voinţa acestui Guvern de a combate munca la negru, eficienţa controalelor pe care le-am efectuat în echipe mixte. Profit de ocazie să îi felicit pe colegii de la Inspecţia Muncii din Ministerul Muncii pentru că au luat foarte în serios această muncă şi în sfârşit putem constata că pe zi ce trece se diminuează munca la negru", a spus premierul Emil Boc, după ce şi-a prezentat moţiunea în cadrul unei întâlniri cu membrii PDL Satu Mare.

Sindicalişti şi specialişti în dreptul muncii consideră însă că aceste contracte înregistrate în ultimele zile nu reprezintă în totalitate locuri de muncă noi, ci "o cifră de marketing, de campanie electorală", iar o mare parte din ele ar putea fi din munca sezonieră.

Noile prevederi ale Codului Muncii, care majorează perioada de preaviz, introduc agentul de muncă temporară şi înăspresc sancţiunile pentru munca la negru, angajatorii riscând să ajungă la închisoare dacă folosesc mai mult de cinci persoane fără forme legale, au intrat în vigoare în 1 mai.

Potrivit noului Cod al muncii, angajatorii care primesc la muncă până la cinci persoane fără încheierea unui contract individual de muncă vor fi sancţionaţi cu amendă de la 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată. De asemenea, prestarea muncii de către o persoană fără încheierea unui contract individual de muncă se va pedepsi cu amenda de la 500 la 1.000 de lei.

Noua legislaţie a muncii a introdus şi răspunderea penală a angajatorului. Astfel, se sancţionează cu închisoare de la unu la doi ani sau cu amendă penală primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără încheierea unui contract individual de muncă şi cu închisoare de la şase luni la un an sau cu amendă penală refuzul repetat de a permite accesul în spaţiul unităţii a inspectorilor de muncă sau de a pune la dispoziţia acestora documentele solicitate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Inspecţia Muncii: Peste 78.000 de noi contracte de muncă au fost înregistrate în patru zile.
 Vizualizări articol: 559 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Inspecţia Muncii: Peste 78.000 de noi contracte de muncă au fost înregistrate în patru zile0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei