Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 mai 2011 - Anul XVI, nr. 105 (4703)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Festivalul de lupte medievale

Luptători din şapte ţări s-au confruntat la Hotin în ,,Bătălia Naţiunilor”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În perioada 30 aprilie – 3 mai, la Cetatea Hotin din Ucraina s-a desfăşurat cea de-a II-a ediţie a festivalului internaţional de lupte medievale corp la corp ,,Bătălia Naţiunilor”. Echipelor naţionale din Ucraina, Rusia, Polonia şi Belarus, prezente la prima ediţie, li s-au alăturat cele din Italia, Germania şi Canada, luptătorii din aceste ţări dovedind că ştiu să păstreze spiritul Evului Mediu.

Cele 20 de hectare ale fortăreţei de pe malul Nistrului, care au aparţinut de-a lungul istoriei şi lui Ştefan cel Mare, au fost împânzite de corturi medievale, în care au stat luptători, cavaleri, domniţe, bucătari dar şi turişti.

În afară de bătăliile dintre echipele formate din luptători profesionişti şi cu experienţă din cele şapte ţări, care au luat parte la luptele realiste full-contact, pe parcursul celor patru zile de întreceri au avut loc foarte multe concursuri specifice epocii medievale, spectacol de dansuri medievale, concerte de muzică medievală şi rock, un târg cu obiecte medievale.

Pe drumul până la intrarea în Cetatea Hotin au fost amplasate corturi ale vânzătorilor ambulanţi de articole medievale, corturi-localuri şi câteva căruţe unde bucătarii ucraineni se străduiau să ofere meniuri cu bucate medievale din produse contemporane.

Preţul unui bilet la festival a fost de aproape 10 euro, tarif care nu i-a speriat pe cei peste 20.000 de turişti care au plătit această taxă.

 

Echipamente de luptă adevărate şi costume medievale autentice

Aşa cum am aflat de la organizatorii ucraineni, la bătăliile istorice medievale se folosesc arme de protecţie şi ofensivă din Evul Mediu, special adaptate pentru confruntări full-contact. Toate bătăliile sunt ţinute sub observaţie de un grup de control, care include un mareşal cavaler (arbitrul principal), arbitrii de câmp (al căror număr este determinat de nevoile tactice) şi de un secretar, care ţine rezultatul luptelor. În cazul în care arbitrii de câmp nu cad de acord în privinţa rezultatului, mareşalul cavaler are drept de vot, decizia lui fiind decisivă.

Bătăliile s-au desfăşurat în sistem turneu, luptătorii având peste 18 ani şi fiind admişi la „Bătălia Naţiunilor” de către comitetul tehnic şi istoric. Admiterea s-a făcut înainte de bătălii, ocazie cu care s-a verificat costumul de protecţie al luptătorilor şi armele de luptă, care trebuie să corespundă ca formă, dimensiuni şi material din care sunt confecţionate cu cele din Evul Mediu. În plus, ele trebuie să îndeplinească anumite caracteristici tehnice, dintre care, cea mai importantă este să aibă muchiile rotunjite, marginile de scuturi trebuie să nu aibă mai puţin de 2 mm şi să aibă piele sau o ţesătură groasă în trei sau mai multe straturi.

Loviturile frontale cu marginea scuturilor sunt interzise. O verificare amănunţită se face şi la sistemele de protecţie a capului, căşti, coifuri, măşti de metal. Toate trebuie să fie din oţel, a cărui grosime trebuie să fie de minim 2 mm.

Principalul indicator al victoriei în luptele dintre naţiuni este căderea adversarului pe câmpul de luptă. 

Primele bătălii au fost unu la unu şi au constat în dueluri cu diverse tipuri de săbii, a câte trei reprize, meciurile desfăşurându-se la nivelul grupelor, apoi în sistem turneu. Au urmat bătăliile cu echipe de câte cinci luptători, iar în final turneul „Bătălia Naţiunilor”, cu echipe de 21 de luptători. Ostaşii cu echipamente de luptă adevărate, arme, armuri şi costume medievale autentice au realizat un spectacol impresionant, cu victorii şi înfrângeri reale, fără trucuri. Lupta începe odată cu aruncarea buzduganului, iar arbitrii intervin numai atunci când situaţia degenerează, iar unul dintre combatanţi este în pericol evident, sau când luptătorii încearcă să încalce una dintre puţinele reguli existente.

 

Echipa Naţională a Canadei, la prima participare

Echipa Poloniei a venit la Hotin cu 40 de luptători şi 24 de susţinători. Având experienţa acumulată în 2010, formarea luptătorilor s-a făcut cu mai mult profesionalism, cu antrenamente intense şi cu luptători selecţionaţi în urma organizării unui turneu de calificare.

Echipa Naţională a Canadei, din Quebec, a participat pentru prima oară la "Bătălia Naţiunilor", dar a venit plină de aşteptări. Recrutarea s-a făcut în cadrul unei reţele de oameni care fac deja acest tip de sport şi care au fost dispuşi să participe şi să sprijine financiar călătoria. Deşi anul acesta armata canadiană a fost formată din nouă oameni, de anul viitor aceasta va fi mai numeroasă.

Căpitanul echipei canadiene, Serge Lavigueur, a spus că în acest an obiectivul canadienilor este de a învăţa, de a fi la Hotin cu toată lumea şi a vedea cu ochii lor nivelul internaţional de luptă.

 

România a lipsit şi în acest an de la bătăliile medievale

Atmosfera de la Hotin a adus la viaţă Evul Mediu, cu bătăliile, portul şi traiul ostaşilor din acele vremuri, cu mâncărurile specifice acelei perioade, pregătite chiar lângă corturile amplasate în jurul cetăţii, tabere lipsite de energie electrică, dar încălzite de lumina focurilor aprinse lângă fiecare cort.

Timp de patru zile, bărbaţi din şapte ţări au „trăit” medieval, s-au luptat ca în Evul Mediu, fără a folosi scenarii de film sau de teatru, cu săbii şi armuri, în sunet de metal lovit, cu lacrimi de durere, de bucurie pentru victorie sau amare pentru înfrângere.

Totul a fost real, s-a petrecut pe viu în faţa a mii de spectatori, care au învăţat cu această ocazie amănuntele unei perioade istorice cuprinse între secolele XIII – XVII, au învăţat cum se confecţionează armurile şi armele, sau au participat la competiţii de trageri cu arcul şi arbaleta, la lupte cu sacii de paie, în Cetatea Hotin, considerată din 2007 una dintre cele şapte minuni ale Ucrainei.                          

Rămâne de văzut la ediţiile viitoare ale manifestării de la Hotin, câţi dintre participanţii la festivalurile medievale din România vor fi capabili să simtă  spiritul din Evul Mediu şi să apere tricolorul pe câmpul de luptă din preajma cetăţii care a aparţinut şi lui Ştefan cel Mare.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Luptători din şapte ţări s-au confruntat la Hotin în ,,Bătălia Naţiunilor”.
 Vizualizări articol: 4701 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 3 voturi
Luptători din şapte ţări s-au confruntat la Hotin în ,,Bătălia Naţiunilor”4.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei