Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 mai 2011 - Anul XVI, nr. 105 (4703)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Unităţile pot cere intrarea în programul de fertilizare in vitro din 23 mai, cuplurile din 15 iunie

Vineri, 6 Mai 2011 (18:18:02)

Unităţile sanitare pot solicita intrarea în programul de fertilizare in vitro şi embriotransfer în perioada 23-27 mai, la Ministerul Sănătăţii, iar cuplurile pot depune cererile după 15 iunie, potrivit proiectului privind normele metodologice de implementare a programului.

Proiectul de Ordin ce cuprinde normele metodologice pentru realizarea şi raportarea activităţilor specifice în cadrul subprogramului de fertilizare in vitro şi embriotransfer (FIV/ET) a fost supus, vineri, dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Potrivit proiectului de act normativ, în perioada 23 - 27 mai unităţile sanitare care vor să participe la acest program pot depune dosarele la registratura Ministerului Sănătăţii.

La programul FIV/ET al Ministerului Sănătăţii pot participa unităţi sanitare publice sau private care îndeplinesc mai multe criterii. Acestea trebuie să aibă acreditare valabilă pentru activitatea de utilizator de celule şi ţesuturi umane în scop terapeutic, acte doveditoare prin care personalul medico-sanitar îşi poate exercita profesia în cadrul unităţii sanitare, dar şi documente care atestă pregătirea specialiştilor în domeniul embriologiei umane şi care fac dovada realizării, începând cu data de 1 ianuarie 2010, a minimum 50 de proceduri FIV/ET.

Ministerul Sănătăţii va publica, la 1 iunie, pe site-ul instituţiei, lista unităţilor care au fost admise în Programul de fertilizare in vitro şi embriotransfer. Includerea unor noi unităţi sanitare în program se va realiza în limita fondurilor aprobate cu această destinaţie, pe baza documentelor care atestă efectuarea a minimum 50 de proceduri FIV/ET, se arată într-un comunicatul de vineri al Ministerului Sănătăţii.

De asemenea, începând din 15 iunie, cuplurile care doresc să acceseze programul Ministerului Sănătăţii de fertilizare in vitro pot depune dosarele la sediile unităţilor sanitare care îl vor derula.

Dosarul trebuie să cuprindă o cerere pentru includerea în subprogramul FIV/ET, copii legalizate după actele de identitate ale cuplului şi certificatul de căsătorie, o adeverinţă eliberată de casa de asigurări de sănătate din care să rezulte calitatea de asigurat de cel puţin doi ani, declaraţie pe proprie răspundere că nici unul dintre membrii cuplului nu are copil şi o serie de documente medicale. Potrivit actului normativ, toate documentele trebuie să fie în original şi emise după 1 ianuarie 2011.

Pentru a fi inclus în program, cel puţin un membru al cuplului trebuie să deţină cetăţenie română, cu domiciliul stabil în România, să aibă statutul de asigurat de cel puţin doi ani, cuplul să fie steril, căsătorit de cel puţin doi ani şi niciunul din membrii cuplului să nu aibă copil în viaţă. De asemenea, pot fi cuprinse în progam femeile cu vârsta între 24 şi 40 de ani.

Dosarele medicale vor fi înregistrat de către unităţile sanitare participante în program, iar copiile acestora vor fi transmise la Ministerul Sănătăţii pentru evaluare. Pentru păstrarea confidenţialităţii, copia dosarului va cuprinde doar un cod.

Dosarele pentru solicitarea includerii cuplurilor în subprogramul FIV/ET transmise de unităţile sanitare vor fi înregistrate la Registratura Ministerului Sănătăţii în ordinea cronologică a datei de intrare în instituţie.

La Ministerul Sănătăţii, dosarul va fi analizat de către o Comisie numită prin Ordin de ministru, din care vor face parte cinci membri - un reprezentant Ministerul Sănătăţii, doi medici ginecologi neimplicaţi direct în reproducerea umană asistată, un medic urolog şi un reprezentant al societăţii civil. Comisia se va întruni în primele cinci zile ale fiecărei luni.

Programul este coordonat la nivel naţional de către Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Prof. dr. Alfred Rusescu".

În cazul unui dosar aprobat, Ministerul Sănătăţii va efectua plata procedurii de fertilizare in vitro, în limita sumei de 6.150 de lei, în două etape, respectiv 4.920 de lei după realizarea procedurii de fertilizare şi 1.230 de lei după confirmarea finalizării procedurii FIV/ET cu o sarcină, urmată de naştere.

Pentru asigurarea transparenţei în derularea Programului FIV/ET, Ministerul Sănătăţii va afişa pe site-ul instituţiei datele statistice realizate.

Ministerul Sănătăţii a lansat în acest an, în premieră, Programul de fertilizare in vitro şi transfer embrionar, cu un buget de patru milioane de lei. Anul acesta vor putea beneficia de programul MS aproximativ 800 de cupluri.

Ministerul Sănătăţii va susţine financiar o sigură procedură de FIV, în limita a 6.150 de lei (1.500 de euro) pentru un cuplu, dacă fertilizarea a fost urmată de naştere.

Statistica arată că în 2010 au beneficiat de procedure HIV un număr de 750 de cupluri.

În afară de Elveţia, Polonia şi Irlanda, toate statele europene finanţează proceduri de reproducere asistată. Marea Britanie finanţează o procedură, iar alte state mai multe. De asemenea, în Danemarca, peste patru la sută dintre copii sunt născuţi prin această procedură, în ţările scandinave procentul este peste trei, în Germania, Franţa şi Marea Britanie, între 1 şi 1,7 la sută, iar în Ungaria, sub unu la sută.

Rata de succes în Europa al acestor proceduri este de 33-35 la sută, potrivit specialiştilor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Unităţile pot cere intrarea în programul de fertilizare in vitro din 23 mai, cuplurile din 15 iunie.
 Vizualizări articol: 1616 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Unităţile pot cere intrarea în programul de fertilizare in vitro din 23 mai, cuplurile din 15 iunie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei