Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 27 apr 2011 - Anul XVI, nr. 97 (4695)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MS: Institutul Naţional de Sănătate Publică, singura autoritate competentă în relaţia cu ECDC

Miercuri, 27 Aprilie 2011 (17:01:46)

Institutul Naţional de Sănătate Publică va fi desemnat ca singura autoritate competentă în relaţia cu Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), a anunţat, miercuri, conducerea Ministerului Sănătăţii.

Rolul României în depistarea, prevenirea şi controlul bolilor infecţioase a fost discutat de Marc Sprenger, directorul ECDC, prezent în România în aceste zile, şi ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Marc Sprenger a menţionat că, deşi în cazul sistemelor de sănătate nu există o legislaţie unitară în Uniunea Europeană, în cazul bolilor transmisibile era nevoie de crearea unor reglementări comune, pentru că aceste afecţiuni "traversează" graniţele.

Directorul ECDC a apreciat performanţele României în legătură cu programul HIV, precizând că celelalte state membre pot învăţa din exemplul României, pentru că aici s-a creat un program sustenabil, în cadrul căreia toţi pacienţii au acces la tratament şi medicamente. El a susţinut necesitatea reducerii numărului de spitale. "În Olanda şi eu am făcut parte din acel comitet, care a luat decizii privitoare la restructurarea sistemului sanitar. Sunt adeptul unui sistem de sănătate cu spitale mai puţine, dar mai bine echipate din toate punctele de vedere", a declarat Marc Sprenger.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, vorbit despre oportunitatea pe care centrul european o oferă specialiştilor români în ceea ce priveşte formarea profesională şi a cerut ca România să fie acceptată în rândul ţărilor care pot derula programe de training în domeniul supravegherii bolilor transmisibile, cum ar fi EPIET – program specific de pregătire a epidemiologilor la care România doreşte să aplice prin Institutul Naţional de Sănătate Publică. După aprobarea ECDC, cursurile se vor desfăşura în ţară pentru specialiştii români, şi nu în afara ţării, ca până acum.

Totodată, Marc Sprenger şi Cseke Attila au convenit, ca în viitorul apropiat Institutul Naţional de Sănătate Publică să fie desemnat ca singura autoritate competentă (competent body) în relaţia cu Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).

La întâlnire s-a ridicat şi problema tuberculozei, boală care are o incidenţă mare la nivelul populaţiei din România.

"Programul de tuberculoză este un program prioritar al Ministerului Sănătăţii. Sunt conştient că în continuare avem probleme la acest capitol, însă nu putem realiza performanţa altor state membre de la o zi la alta. Un aspect pozitiv este acela că în statistici, incidenţa tuberculozei este în scădere, însă în continuare trebuie să acordăm o atenţie sporită atât în domeniul prevenţiei, cât şi al tratamentului profilactic", a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

O altă problemă discutată a fost cea a comunităţii de etnie romă, în contextul prevenţiei bolilor transmisibile. "Acesta este un subiect complex din toate punctele de vedere. În primul rând această comunitate nu este obişnuită cu accesarea acelor servicii medicale, care sunt asigurate prin lege, în mod unitar pentru toţi cetăţenii României. Cel mai important ar fi acum derularea unor campanii de informare privind importanţa accesării serviciilor medicale în rândul comunităţii rrome, cu focalizare pe partea de vaccinare. Ministerul Sănătăţii are un program de imunizare în cadrul căruia trebuie pus accent şi pe vaccinarea copiilor din această etnie", a spus ministrul Sănătăţii. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MS: Institutul Naţional de Sănătate Publică, singura autoritate competentă în relaţia cu ECDC.
 Vizualizări articol: 557 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MS: Institutul Naţional de Sănătate Publică, singura autoritate competentă în relaţia cu ECDC0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei