Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 27 apr 2011 - Anul XVI, nr. 97 (4695)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Senatul adoptă o iniţiativă privind închiderea magazinelor ce comercializează etnobotanice interzise

Miercuri, 27 Aprilie 2011 (14:28:16)

Senatorii au adoptat, miercuri, o iniţiativă legislativă care prevede închiderea magazinelor care comercializează produse etnobotanice interzise prin lege.

Astfel, proiectul, iniţiat de senatorul PNL Mario Oprea, menţionează că, dacă magazinele sau sediile agenţilor economici vor fi folosite ca centre de promovare a plantelor etnobotanice interzise de lege, acestea vor fi închise.

Iniţiatorul propune ca activitatea agenţilor economici să fie suspendată pentru o perioadă cuprinsă între şase şi nouă luni în cazul încălcării de către aceştia a obligaţiilor legale prevăzute pentru persoanele autorizate să efectueze operaţiuni cu plante, substanţe şi preparate care conţin substanţe stupefiante şi psihotrope.

Societăţile comerciale care îşi contină activitatea suspendată sau comercializează plante cu denumiri sinonime cu cele interzise, vândute ca îngrăşăminte sau supliment pentru creşterea plantelor din tabelele menţionate, vor fi închise şi domeniul lor de activitate va fi închis, se mai arată în proiect.

Potrivit expunerii de motive, prin acestă lege se interzice orice formă de consum, trafic, producere sau preparare a produselor stupefiante din plante naturale sau sintetice şi din produse chimice şi a plantelor folosite ca îngrăşământ natural, dacă denumirea lor ştiinţifică este similară sau un sinonim pentru produsele stupefiante neacceptate de legislația Uniunii Europene şi de forurile academice medicale românești.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope a primit raport favorabil din partea Comisiei juridice şi a Comisiei pentru administrație.

Reprezentantul Guvernului la şedința Senatului, secretarul de stat Raed Arafat, a cerut respingerea iniţiativei legislative, el arătând că proiectul blochează circuitul legal a plantelor, preparatelor şi substanţelor stupefiante şi psiohotrope.

În cadrul dezbaterilor, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a anunţat că social-democraţii vor vota proiectul de lege, el arătând că este o adevărată tragedie care se întâmplă în familiile românilor din cauza comercializării plantelor etnobotanice.

La rândul său, viceliderul grupului senatorial al PDL, Toader Mocanu, a anunţat că democrat-liberalii vor susţine proiectul în pofida avizului negativ al Guvernului.

"Atunci când proiectele de lege sunt bune, haideți să mergem împreună", a făcut el un apel către ceilalți membri ai Senatului.

Liderul grupului PNL, Puiu Haşotti, s-a pronunțat pentru adoptarea iniţiativei legislative, el susţinând că astfel se dă un semnal pentru opinia publică, dar şi pentru primari şi prefecți care au pornit pe plan local lupta împotriva magazinelor care comercializează produse etnobotanice.

"Dacă o respingem, dăm un semnal politic şi social foarte prost", a opinat liberalul, care a adăugat că eventuale corecturi de natură juridică pot fi făcute la Camera Deputaților, care este Cameră decizională.

În multe oraşe din ţară, consiliile locale au decis în ultimele luni închiderea magazinelor care comercializează produse etnobotanice interzise prin lege.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Senatul adoptă o iniţiativă privind închiderea magazinelor ce comercializează etnobotanice interzise.
 Vizualizări articol: 463 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Senatul adoptă o iniţiativă privind închiderea magazinelor ce comercializează etnobotanice interzise0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei