Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 27 apr 2011 - Anul XVI, nr. 97 (4695)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cartel Alfa cere Guvernului punerea în dezbatere a Strategiei Naţionale pentru Sănătate în Muncă

Miercuri, 27 Aprilie 2011 (17:01:14)

Sindicaliştii din întreaga lumea marchează, joi, Ziua Comemorării Victimelor Accidentelor de Muncă, context în care "Cartel Alfa" cere Guvernului să pună urgent în dezbatere publică Proiectului Strategiei Naţionale pentru Sănătate şi Securităţii în Muncă.

Sindicaliştii amintesc de consecinţele de neacceptat ale unor forme de organizare a muncii care sacrifică, pentru maximizarea profitului, sănătatea şi siguranţa lucrătorilor. Numărul accidentelor de muncă care s-au petrecut în România în anul 2010 dovedeşte că situaţia rămâne în continuare îngrijorătoare, precizează "Cartel Alfa", într-un comunicat de miercuri.

Dat fiind că ziua de 28 aprilie are o dublă semnificaţie, fiind şi Ziua Internaţională pentru Sănătate şi Securitate la locul de muncă, dar şi Ziua Comemorării Victimelor Accidentelor de Muncă, sindicaliştii reamintesc importanţa Proiectului Strategiei Naţionale în Domeniul Sănătăţii şi Securităţii în Muncă, proiect lansat anul trecut alături de alte confederaţii sindicale şi patronale.

"Partenerii sociali au înţeles să îşi aducă contribuţia la dezvoltarea dialogului social precum şi la îmbunătăţirea situaţiei din România, ţară care se confruntă cu tragice accidente petrecute la locul de muncă şi cu creşterea alarmantă a numărului de îmbolnăviri din cauze profesionale. Guvernul ar trebui să înţeleagă şi el că, mai ales pe fond de criză, este necesar să pună în aplicare soluţiile propuse de societatea civilă, direct afectată de fenomen", se arată în comunicat.

Instalarea şi consolidarea unei culturi de prevenire în domeniul Sănătăţii şi Securităţii în Muncă (SSM) sunt necesare deoarece gradul de conştientizare şi înţelegere a conceptelor de risc şi pericol (începând de la vârsta educaţiei de bază şi continuând pe parcursul întregii vieţi) trebuie să crească semnificativ, iar acest lucru ar însemna dezvoltarea practicilor de prevenire şi control al riscurilor la toate nivelele şi poate contribui la crearea muncii decente prin încurajarea respectului pentru securitatea şi demnitatea lucrătorilor.

O cultură de prevenire în domeniul SSM pune accentul pe caracterul preventiv al activităţii privind sănătatea şi securitatea locurilor de muncă, ar putea conduce la importante economii prin diminuarea numărului de asistaţi ai sistemului de sănătate publică (prin scăderea numărului de accidente şi boli profesionale).

În scopul dinamizării activităţii privind SSM, "Cartel Alfa" a derulat, având ca parteneri CSDR şi CNSLR Frăţia, alături de confederaţia sindicală LO Norvegia, proiectul "Întărirea capacităţii de organizare şi funcţionare a Comitetelor de Sănătate şi Securitate în Muncă din România prin eficientizarea activităţii membrilor acestora".

Deşi în acest domeniu nu există nicio strategie naţională la ora actuală, a trecut deja un an de la lansarea - la iniţiativa inclusiv a "Cartel Alfa", transmis şi către Guvern - a Proiectului Strategiei Naţionale pentru SSM - proiect la elaborarea căruia au lucrat împreună toate confederaţiile sindicale cât şi importante confederaţii patronale.

"Cartel Alfa" solicită Guvernului să nu mai ignore cu bună ştiinţă acest document, ci să decidă de urgenţă lansarea lui în dezbatere publică, cerând, de asemenea, Guvernului să adopte rapid Strategia Naţională în Domeniul Sănătăţii şi Securităţii în Muncă. Punerea în aplicare a Strategiei pentru SSM ar genera o reducere a cheltuielilor bugetare precum şi aplicarea unor măsuri de natură a reduce numărul, îngrijorător astăzi, al victimelor accidentelor de muncă, precizează sindicaliştii.

"Cartel Alfa" propune partenerilor sociali - Guvern, patronate şi sindicate - să folosească această zi pentru intensificarea eforturilor destinate îmbunătăţirii condiţiilor de muncă, pentru a elimina pe cât posibil accidentele şi condiţiile de muncă care ne afectează sănătatea sau viaţa. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cartel Alfa cere Guvernului punerea în dezbatere a Strategiei Naţionale pentru Sănătate în Muncă.
 Vizualizări articol: 641 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cartel Alfa cere Guvernului punerea în dezbatere a Strategiei Naţionale pentru Sănătate în Muncă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei