Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 mar 2011 - Anul XVI, nr. 68 (4666)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Baconschi s-a întâlnit cu românii din Montreal, cărora le-a vorbit despre votul prin corespondenţă

Miercuri, 23 Martie 2011 (16:42:18)

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, s-a întâlnit, în prima zi a vizitei în Canada, cu membrii comunităţii de români din Montreal, "insistând cu precădere" asupra proiectului legii votului prin corespondenţă, potrivit unui comunicat al MAE.

Ministrul de Externe a început, marţi, turneul oficial în Canada, care se va desfăşura pe durata a cinci zile, în perioada 22-26 martie. Prima zi a turneului s-a derulat la Montreal, unde Baconschi a avut o întrevedere cu membrii comunităţii de români din această regiune.

Conform comunicatului MAE, şeful diplomaţiei române a evocat, în discuţia cu românii din Montreal, situaţia economică a României şi a făcut o scurtă trecere în revistă a contextului internaţional, cu accent pe evoluţiile din Uniunea Europeană şi din lumea arabă. Ministrul Baconschi a insistat cu precădere asupra proiectului legii votului prin corespondenţă, "un subiect de real interes pentru comunitatea românească din Canada", menţionează sursa citată.

"Legea votului prin corespondenţă urmăreşte reintegrarea comunităţilor româneşti din afara graniţelor în corpul politic al naţiunii române. Românii din străinătate trebuie să se pronunţe în modelarea viitorului ţării lor. Ei reprezintă, într-un fel, partea cea mai occidentalizată a naţiunii, iar votul lor nu poate decât să influenţeze în bine mersul societăţii româneşti", a declarat ministrul Teodor Baconschi cu această ocazie, potrivit MAE.

"«Nu trebuie să ne părăsiţi», a spus ministrul Afacerilor Externe, în aplauzele românilor prezenţi în sala Consulatului General al României de la Montreal, «iar noi nu vrem să vă părăsim»", se mai arată în comunicat.

Totodată, MAE menţionează că ministrul Baconschi "a făcut un elogiu" al clasei de mijloc şi al românilor din afara graniţelor, "care nu mai votează fiindcă sunt mai evoluaţi decât actuala clasă politică şi nu se regăsesc în ea".

"Sunt convins că România are un potenţial formidabil, iar contribuţia dumneavoastră, ca inteligenţă şi implicare civică, inclusiv prin vot, va ajuta ţara să intre într-un nou ciclu politic şi să reducă decalajele cu ţările dezvoltate din UE", a subliniat şeful diplomaţiei române.

Ministrul Baconschi a menţionat, de asemenea, importanţa vizibilităţii comunităţii româneşti din Canada şi "contribuţia semnificativă a acesteia pentru promovarea bunelor relaţii de prietenie şi parteneriat" între cele două ţări.

Teodor Baconschi a salutat, în acelaşi timp, demersurile de susţinere iniţiate de asociaţiile şi publicaţiile de limbă română înfiinţate pe teritoriul federal. "În acest sens, ministrul Afacerilor Externe a amintit de iniţiativa lăudabilă a Fundaţiei Culturale «Biblioteca Românească», care a condus, recent, la inaugurarea primului fond de carte românească din Canada, numărând aproape 8.000 de volume. El i-a asigurat pe românii din Canada de întreaga deschidere şi de sprijinul Guvernului României, prin MAE şi Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, pentru un dialog constructiv cu aceştia", se mai arată în comunicat.

Printre subiectele care au mai fost discutate cu comunitatea română din Montreal s-au numărat problematica vizelor şi extinderea cadrului juridic bilateral, prin instrumente juridice care să răspundă intereselor şi preocupărilor românilor din afara ţării.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, anunţa, la 28 decembrie, într-o conferinţă de presă, lansarea în dezbatere publică a proiectului de lege privind exercitarea prin corespondenţă a dreptului de vot de către alegărorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate. El arăta că votul prin corespondenţă este o necesitate democratică, având în vedere faptul că peste 3 milioane de români au reşedinţa sau domiciliul în străinătate.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Baconschi s-a întâlnit cu românii din Montreal, cărora le-a vorbit despre votul prin corespondenţă.
 Vizualizări articol: 528 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Baconschi s-a întâlnit cu românii din Montreal, cărora le-a vorbit despre votul prin corespondenţă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei