Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 mar 2011 - Anul XVI, nr. 64 (4662)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Baconschi: Românii din Japonia au la dispoziţie o cursă comercială Tarom pentru repatriere

Vineri, 18 Martie 2011 (15:51:45)

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a declarat, vineri, la Târgu Mureş, că MAE pune la dispoziţia românilor care doresc să se repatrieze din Japonia o cursă comercială a Tarom, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Baconschi a spus că România se regăseşte pe lista statelor care şi-au oferit ajutorul umanitar pentru Japonia, iar dacă autorităţile japoneze vor solicita acest sprijin el va fi acordat.

"Suntem pe o listă de aşteptare, am convenit cu autorităţile japoneze că ar fi nevoie de apă, de saci de dormit şi alte materiale de acest fel, în momentul în care ne vor da semnalul că e nevoie, vom transporta în Japonia asemenea ajutoare. Ele sunt în stocul Ministerului Administraţiei şi Internelor, nu trebuie achiziţionate", a spus Baconschi.

Întrebat care este situaţia în ceea ce priveşte repatrierea cetăţenilor români care doresc să părăsească Japonia, Baconschi a spus că MAE pune la dispoziţia acestora o cursă comercială a Tarom, special pentru ei.

"Deocamdată organizăm o primă cursă Tarom, dar va fi o cursă în regim comercial obişnuit, deci punem la dispoziţia românilor care vor să plece o cursă Tarom. (...) Viaţa e relativ normală în Japonia, operează toate companiile de zbort civile. Ce facem este organizarea unui charter pentru cel puţin o parte dintre românii care au cerut ambasadei ajutor pentru părăsirea Japoniei. Va fi o cursă comercială ad-hoc, organizată pentru ei", a precizat Baconschi.

Ministrul Teodor Baconschi a fost prezent la Târgu Mureş pentru a susţine o prelegere la Universitatea "Petru Maior".

MAE îi sfătuieşte pe români să părăsească Japonia dacă prezenţa acestora acolo nu se mai impune cu necesitate, recomandă evitarea completă a zonei Sendai şi limitarea călătoriilor şi a şederii la Tokyo şi Yokohama.

MAE recomandă evitarea completă a zonei Sendai, respectiv părăsirea acestei zone de către persoanele care se află acolo. De asemenea, cetăţenii români sunt sfătuiţi să limiteze călătoriile şi şederea prelungită în Tokyo şi Yokohama, se arăta într-un comunicat remis, joi seară, agenţiei MEDIAFAX.

Ministerul Afacerilor Externe încurajează cetăţenii români "să analizeze dacă prezenţa lor în Japonia se mai impune cu necesitate, iar în caz contrar, sunt sfătuiţi să părăsească această ţară". Cetăţenii români care doresc să plece pot folosi cursele aeriene comerciale. În acest sens este indicat ca cetăţenii români să contacteze, în prealabil, compania aeriană prin care a fost procurat biletul de călătorie, pentru a verifica dacă au apărut modificări de orar şi să verifice condiţiile de transport către aeroporturile vizate.

"Ministerul Afacerilor Externe continuă să monitorizeze îndeaproape situaţia din Japonia, iar în măsura în care vor apărea noi informaţii, care să vină în sprijinul cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul acestui stat, le va aduce la cunoştinţa acestora, în timp real. MAE a solicitat expertiza autorităţilor specializate pentru problematica nucleară, transmiterea periodică de puncte de vedere pentru adaptarea permanentă a deciziilor în sprijinul cetăţenilor români", se arăta în comunicat.

MAE preciza că ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a prezentat, joi, în şedinţa de Guvern, în primă lectură, propunerea suplimentării bugetului fondului de urgenţă al MAE.

"Pentru moment nu este pusă în discuţie evacuarea cetăţenilor români aflaţi în Japonia, dar suntem pregătiţi să luăm măsurile necesare, în cazul în care situaţia o va impune. Ambasada României la Tokyo funcţionează la parametri normali. Ambasada României la Tokyo menţine legătura cu autorităţile locale şi centrale nipone, pentru a obţine informaţii referitoare la cetăţenii români. Până în acest moment nu a fost semnalată prezenţa unor cetăţeni români printre victime. MAE participă la mecanismul european de monitorizare şi informare cu privire la situaţia din Japonia, în scopul de a asigura oportun asistenţa de urgenţă cetăţenilor români înscrişi în listele de evidenţă a misiunilor şi consulatelor României din străinătate", se mai arăta în comunicat.

MAE recomandă cetăţenilor români aflaţi în Japonia să se înscrie în continuare în Registrul Unic al Ambasadei României în Japonia, astfel încât să fie în permanenţă informaţi în legătură cu posibilităţile de asistenţă consulară şi cu situaţia din zonă. Totodată, MAE recomandă cetăţenilor români care solicită informaţii să transmită toate datele lor de identificare şi detalii cât mai exacte despre persoanele căutate (adresa, e-mail, numere de telefon disponibile etc.) prin Internet, la adresele de e-mail: consular@ambrom.jp; office@ambrom.jp.

Cetăţenii români sau familiile acestora pot contacta Ambasada României la numărul de telefon +81.334.79.03.11 şi celula de criză din cadrul Departamentului Consular al MAE, la numărul de telefon +40.21.319.21.37 sau la adresa de e-mail: drco@mae.ro.

Până în momentul de faţă, Ambasada României la Tokyo şi Departamentul Consular din cadrul MAE au primit un număr de 194 de solicitări de asistenţă consulară şi informaţii.

Cetăţenii români care se află pe teritoriul Japoniei sunt sfătuiţi să respecte cu stricteţe anunţurile şi recomandările autorităţilor centrale şi locale nipone, acestea fiind singurele în măsură să ofere informaţii despre situaţia din zonă şi administrarea medicaţiei pentru situaţii de urgenţă. Autorităţile nipone au procedat la evacuarea populaţiei din jurul reactoarelor nucleare pe o distanţă de aproximativ 20 de km. Ca o măsură suplimentară de precauţie, MAE recomandă cetăţenilor români să nu se apropie la mai mult de 80 de km de obiectivele nucleare. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Baconschi: Românii din Japonia au la dispoziţie o cursă comercială Tarom pentru repatriere.
 Vizualizări articol: 401 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Baconschi: Românii din Japonia au la dispoziţie o cursă comercială Tarom pentru repatriere0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei