Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 mar 2011 - Anul XVI, nr. 64 (4662)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Angajatorii vor fi obligaţi să întocmească dosar personal pentru fiecare salariat - proiect

Angajatorii vor fi obligaţi să facă dosare pentru fiecare angajat în parte şi să elibereze copii ale documentelor în 15 zile de la solicitarea angajatului, potrivit proiectului de Hotărâre privind întocmirea şi completarea registrului general de evidenţă a salariaţilor.

Proiectul de act normativ, supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, prevede că angajatorul are obligaţia de a întocmi un dosar personal pentru fiecare salariat, de a-l păstra în bune condiţii la sediu, precum şi de a-l prezenta inspectorilor de muncă, la solicitarea acestora.

Dosarul personal al salariatului trebuie să cuprindă cel puţin următoarele documente: actele necesare angajării, contractul individual de muncă, actele adiţionale şi celelalte acte referitoare la modificarea, suspendarea şi încetarea contractelor individuale de muncă, acte de studii, certificate de calificare, precum şi orice alte documente care certifică legalitatea şi corectitudinea completării în registru.

"La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat să îi elibereze acestuia copii ale documentelor existente în dosarul personal, ale paginilor din registrul electronic care cuprind înscrierile referitoare la persoana sa şi/sau un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate, astfel cum rezultă din registrul general de evidenţă şi din dosarul personal, în termen de 15 zile de la data solicitării. Documentele sunt eliberate în copie certificată de reprezentantul legal al acestuia sau de persoana împuternicită de angajator pentru conformitate cu originalul", mai prevede proiectul de hotărâre.

 

Registrul electronic şi dosarele personale ale salariaţilor, păstrate în condiţii de securitate

Registrul electronic şi dosarele personale ale fiecărui salariat vor fi păstrate în condiţii care să asigure securitatea datelor, precum şi păstrarea lor îndelungată şi corespunzătoare.

"Angajatorul şi prestatorul răspund solidar pentru asigurarea acestor condiţii, precum şi pentru orice prejudiciu produs salariatului, sau oricărei alte persoane fizice sau juridice, prin încălcarea acestor obligaţii", se arată în document.

Proiectul de hotărâre instituie şi obligaţia pentru misiunile diplomatice din România, respectiv ambasade, reprezentanţe, consulate generale şi consulate oficiale, de a înfiinţa şi transmite registrul la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Inspecţia Muncii asigură accesul autorităţilor şi instituţiilor publice la datele din registru, pe baza unor aplicaţii de interogare specifice, cu asigurarea măsurilor de protecţie a datelor cu caracter personal. Condiţiile, procedura de lucru şi limitele accesului la informaţii sunt stabilite de Inspecţia Muncii, prin protocoale de colaborare încheiate cu autorităţile şi instituţiile publice solicitante.

Pentru combaterea muncii nedeclarate, materializată prin neînregistrarea contractelor individuale de muncă în registru, Inspecţia Muncii beneficiază de accesul la bazele de date deţinute de autorităţi şi instituţii publice, privind evidenţa populaţiei, declaraţii şi înregistrări fiscale sau vamale, asigurări şi prestaţii sociale, precum şi orice date şi informaţii utile activităţii de control.

Proiectul de Hotărâre privind întocmirea şi completarea registrului general de evidenţă a salariaţilor este în dezbatere publică până în 25 martie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Angajatorii vor fi obligaţi să întocmească dosar personal pentru fiecare salariat - proiect.
 Vizualizări articol: 1725 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Angajatorii vor fi obligaţi să întocmească dosar personal pentru fiecare salariat - proiect5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei