Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 mar 2011 - Anul XVI, nr. 64 (4662)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Atenţie

Infractori din Ucraina şi Moldova, autori de jafuri armate la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deşi aparent nu au nici o legătură între ele, dublul asasinat de la Siret, din februarie anul trecut, şi tâlhăria comisă în octombrie 2009, la Voitinel, asupra primăriţei din localitate, au fost comise de infractori veniţi în judeţul Suceava tocmai din Ucraina şi Republica Moldova.

Leonid Zaporojneţ (51 de ani), individul acuzat că le-a împuşcat în cap, pe 17 februarie 2010, pe Carmen (39 de ani) şi Raluca (6 ani) Hriţcu, soţia şi fiica unui valutist din Siret, crimele petrecându-se chiar în apartamentul victimelor, a comis fapta în scop de jaf, aşa cum au stabilit ulterior anchetatorii.

Zaporojneţ avea antecedente penale în Ucraina şi venea la Siret, fiind implicat în contrabanda cu ţigări.

Le-a executat în stil mafiot pe soţia şi fiica valutistului, care era plecat la Suceava, împreună cu celălalt copil, la un consult medical, şi a luat din casă 14.000 de euro şi 2.000 de dolari SUA.

 

„Mi-au pus un pistol la tâmplă şi m-au întrebat unde sunt banii”

În urmă cu trei zile, la Judecătoria Rădăuţi au fost emise trei mandate de arestare în lipsă pe numele a trei cetăţeni ucraineni, Avstriie Sdkyi Ghenadii Valentinovici, Stelmarkh Dmytro Anatolie Vici şi Melnyk Volodymyr Petrovici, acuzaţi că ar fi implicaţi în jaful comis acum doi ani în casa primăriţei din Voitinel, Maria Pleşca.

În acelaşi dosar, a mai fost emis cu câteva luni în urmă un mandat de arestare în lipsă pe numele unui al patrulea suspect, Ivan Strateiciuc, un individ din Republica Moldova.

Potrivit unor surse judiciare, cei trei ucraineni şi cetăţeanul moldovean sunt infractori periculoşi, având la cazier şi infracţiuni cu violenţă.

Din informaţiile pe care le deţinem, moldoveanul Ivan Strateiciuc, alias Vanea, ar fi dat în urmărire internaţională şi pentru jafuri armate comise pe teritoriul Ucrainei.   

Alături de cei patru, la jaful de la Voitinel ar fi participat şi un al cincilea individ, un anume Costică Niţu (40 de ani), din Vicovu de Sus, care a fost arestat preventiv, însă în prezent se află în stare de libertate, după ce a colaborat cu anchetatorii.

Primăriţa din Voitinel, Maria Pleşca, era singură acasă în noaptea de 3/4 octombrie 2009, când, aproape de miezul nopţii, avea să trăiască cele mai groaznice minute din viaţa ei.

„S-au năpustit peste mine întâi doi indivizi şi apoi un al treilea. Am început să ţip, dar m-au imobilizat foarte rapid. Mi-au pus mâna la gură, la ochi şi m-au trântit în holul casei. M-au legat cu un prosop artizanal şi mi-au spus să tac, să nu mai răcnesc. Mi-au pus un pistol la tâmplă şi m-au întrebat unde sunt banii”, povestea primăriţa, căreia tâlharii i-au luat din casă 4.500 de lei, un telefon mobil şi câteva sticle cu vin.

 

Nimeni nu ştie dacă autorul dublului asasinat de la Siret mai este după gratii

Atât în cazul de la Siret, cât şi în cel de la Voitinel, şansele ca anchetatorii suceveni să dea ochii cu suspecţii lor sunt aproape nule. Ar trebui ca aceştia să vină din nou în România, ori acest lucru este greu de crezut din moment ce s-a aflat că pe numele lor au fost emise mandate de arestare în lipsă.

Şi dacă ar fi prinşi pe teritoriul ţărilor lor, suspecţii nu vor ajunge în celulele poliţiei sucevene, întrucât nu vor putea fi extrădaţi.

Cel mai bun exemplu este cel al lui Leonid Zaporojneţ, ucraineanul al cărui ADN a fost găsit pe unul dintre tuburile de cartuş găsit în apartamentul fetiţei şi femeii împuşcate.

Până când va ajunge de la Suceava la Cernăuţi dosarul prin care Zaporojneţ va fi pus oficial sub acuzare pentru dublul asasinat de la Siret, acesta nu poate fi tras la răspundere pentru moartea Ralucăi şi a lui Carmen Hriţcu.

Ultimele informaţii despre Zaporojneţ erau că acesta a fost arestat în martie 2010, la Cernăuţi, pentru deţinere de droguri şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

În prezent, însă, anchetatorii români nu mai ştiu dacă suspectul lor mai este sau nu în spatele gratiilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Infractori din Ucraina şi Moldova, autori de jafuri armate la Suceava.
 Vizualizări articol: 2682 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 3 voturi
Infractori din Ucraina şi Moldova, autori de jafuri armate la Suceava4.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei