Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 mar 2011 - Anul XVI, nr. 64 (4662)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Utile

Mucegaiul – duşmanul din umbră al sănătăţii noastre (I)

Cauzele principale de apariţie a mucegaiului în locuinţele noastre sunt:

- montarea tâmplăriei tip termopan din PVC sau Al.

- montarea uşilor de intrare din metal, uşile din interior, izolarea termică a locuinţei.

- folosirea băilor, uscarea rufelor, florile din ghiveci, respiraţie umană, gătitul, mobila

 

În acest episod vom vorbi despre tâmplăria tip termopan.

 

Ce tâmplărie să ne montăm ca să nu avem condens în casă?

Profilele care se folosesc la executarea tâmplăriei sunt de mai multe tipuri, deosebirea dintre profile este în primul rând numărul de camere (spaţii goale în secţiune). Sunt profile cu trei, patru sau cinci camere. Altă deosebire este compoziţia chimică a profilului.

În funcţie de numărul de camere, profilele au un coeficient de transfer termic, începând cu 1,8 W/m²k pentru cele cu trei camere şi scăzând către 0,7 W/m²K pentru cele care au în interiorul profilului polistiren extrudat (folosite în general în ţările nordice).

Geamul termopan este format din două sau trei foi de sticlă despărţite între ele cu o baghetă metalică din aluminiu, în interiorul cărora se afla un silicagel (substanţă de absorbţie) şi care sunt lipite cu un silicon special numit tyokol.

Parametrii care decid apariţia condensului pe suprafaţa sticlei, pe interior, sunt: temperatura exterioară, temperatura mediului ambiant, umiditatea mediului ambiant şi coeficientul de transfer termic al sticlei folosite.

În funcţie de media temperaturii exterioare, pe timp de iarnă, România este împărţită în patru zone climaterice. Zona 1 (Banat şi Litoralul) cu o medie de -12°C, zona 2 (Muntenia şi Oltenia) cu o medie de -15°C, zona 3 (Moldova şi podişul Transilvaniei) cu o medie de -18°C şi zona 4 (Maramureş şi toate zonele de munte) cu o medie de -22°C.

În funcţie de zona în care se vor folosi geamurile termopan este bine să se ţină cont de caracteristicile sticlei. Sticla este flot netratată (coeficient de transfer termic este de 2,8w/m²k) pentru zona 1, sticla flot cu Low-E (1,7W/m²K) pentru zona 2, sticla flot cu Low-E soft (1,4 W/m²K) pentru zona 3 şi sticle flot cu Low-E cu argon - gaz greu (1,1 W/m²K) pentru zona 4. Geamul termopan special are trei foi de geam flot cu Low-E şi cu argon al cărui coeficient de transfer termic este < 0,5 W/m²K.

Cele mai întâlnite cazuri de apariţie a condensului, datorate tâmplăriei termopan, sunt suprafaţa sticlei termopan, suprafaţa profilului, zona perimetrală din jurul tâmplăriei, folosirea unui glaf din marmură.

Le vom trata pe rând.

1. Dacă sticla folosită nu este tratată cu Low-E (la fabricarea sticlei, în momentul când iese din laminor şi ajunge la o temperatură de 600C-610C, se pulverizează pe una din suprafeţe un praf fin de Ag) şi se foloseşte o sticlă flot normală aceasta, la diferenţa de temperatură produce condens, deoarece temperatura la nivelul suprafeţei interioare este mai mică faţă de temperatura mediului ambiant cu 10-14°C. Adică la o temperatura de 22°C în cameră, temperatura de la nivelul sticlei este de 9 -10°C.

2. Folosirea unui profil cu mai puţin de 4 camere în secţiune, pentru executarea tâmplăriei, va face posibil apariţia condensului pe profil, în interiorul locuinţei.

3. După montarea tâmplăriei este obligatorie executarea unui ancadrament perimetral, termoizolant din polistiren, cu o lăţime de cel puţin 25 cm.

 

Urmează:

Montarea uşilor de intrare; metalice sau termopan; folosirea bucătăriei

Izolarea termica a locuinţei.

Izolarea balcoanelor.

Mobila, un factor important în apariţia mucegaiului.

 

Sursa de informare www.antimucegai.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mucegaiul – duşmanul din umbră al sănătăţii noastre (I).
 Vizualizări articol: 2045 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Mucegaiul – duşmanul din umbră al sănătăţii noastre (I)5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Prevenirea/combaterea mucegaiului trimis de
(18 mar 2011, 13:58:17
Prin montarea tamplariei de tip termopan precum si termoizolarea folosind polistiren se creeaza o diferenta foarte mare intre temperatura interioara si cea exterioara, totodata se stopeaza si procesul de 'respirare' a peretilor, conditii suficiente pentru aparitia mucegaiului. Consultanta si solutii tehnice pentru toate problemele cauzate de umiditate in structura cladirilor, indiferent de sistemul constructiv ce a fost afectat la tel: 0744-853.824

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei