Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 mar 2011 - Anul XVI, nr. 64 (4662)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lecţia de religie

Despre puterea credinţei celor mulţi

Cuvântul lui Dumnezeu este plin de nemărginite învăţături. În predica de duminică, predică la duminica a II-a din Postul Mare, vom vorbi despre puterea rugăciunii făcută cu credinţă de mai mulţi. Căci, precum când se aprind mai multe lumânări într-o cameră întunecată, mai mare lumină se face şi precum când se adună mai mulţi cărbuni la un loc mai multă căldură dau, aşa şi credinţa mai multora, mai mare trecere are înaintea lui Dumnezeu.

 

După faptă şi răsplată

Acest adevăr se vede din multe mărturii ale Sfintei Scripturi, dar şi din învăţătura Sfintei Evanghelii de duminică. Să luăm, de pildă, cuvântul pe care l-a zis Domnul: Şi văzând Iisus credinţa lor, a zis slăbănogului: Fiule, iertate îţi sunt păcatele tale! Vedeţi, fraţii mei, că nu a zis Domnul "văzând credinţa slăbănogului", ci "a lor", adică a acelora care purtau pe pat pe acel slăbănog. Cu adevărat, dacă cei patru care purtau pe slăbănog nu ar fi avut mare credinţă, nu ar fi făcut atâta osteneală cu cel bolnav ca să-l aducă în faţa Mântuitorului. Căci ei, văzând mare mulţime de oameni care înconjurau pe Mântuitorul, şi neputând să străbată cu slăbănogul până în faţa Domnului, au aflat alt chip de a-l apropia de Hristos. Au descoperit casa unde era Domnul şi au coborât patul cu bolnavul, cu mare greutate şi osteneală reuşind să-l aşeze în faţa Mântuitorului, având mare credinţă că dacă-l va vedea Hristos va face milă cu el şi-l va vindeca de boala lui.

După credinţa lor tare şi neîndoielnică au dobândit cele ce aşteptau. Căci văzând Mântuitorul nostru cel Preasfânt şi Milostiv credinţa şi osteneala lor, a zis slăbănogului: Fiule, iertate îţi sunt păcatele tale! Apoi a zis: Scoală-te, ia-ţi patul tău şi mergi la casa ta. Şi s-a sculat îndată sănătos, luându-şi patul, a ieşit înaintea tuturor încât erau toţi uimiţi şi slăveau pe Dumnezeu, zicând: Asemenea lucruri nu am văzut niciodată (Marcu 2, 5-12). Vedeţi, fraţii mei, minune preaslăvită făcută de Domnul pentru "credinţa lor", adică a slăbănogului şi a celor care-l purtau pe El!

Dar oare numai atunci a făcut Mântuitorul minuni preaslăvite pentru credinţa celor mulţi? Nu, cu adevărat nu. Domnul Dumnezeul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos este Acelaşi din veac şi până la sfârşitul veacurilor, preabun, milostiv, şi preîndurat faţă de toţi care cred în El întru adevăr (Psalm 144, 18). Căci vedem zilnic mii şi mii de creştini, care şi astăzi aleargă la El cu credinţă şi cu inimă zdrobită, fără îndoială, şi îndată cunosc mila şi ajutorul Lui în toate nevoile şi necazurile lor.

 

Vindecare pentru credinţă

Zice Preasfântul Duh în Psalmi:Mântui-va Domnul sufletele robilor Săi şi nu vor greşi toţi care nădăjduiesc spre Dânsul (Psalm 33, 21). Cine ar putea să spună sau să scrie câte nenumărate minuni face Prea Înduratul Dumnezeu cu toţi cei ce-L iubesc pe El şi aleargă la Dânsul cu credinţă neîndoielnică şi statornică? Noi stând aici în slujba binecredincioşilor creştini vedem şi auzim de la mulţi mulţumirea pentru binefacerile primite de la Dumnezeu. Unul mulţumeşte că prin slujbele făcute la Sfânta Biserică s-a făcut sănătos de boala de care suferea; altul mulţumeşte lui Dumnezeu că i-a reuşit copilul la şcoală; altul că a reuşit la serviciu sau în căsătorie; altul, că l-a izbăvit Dumnezeu de pagube, de vrăjmaşi, de primejdia care-l ameninţa.

Acelaşi Preabun şi Preaîndurat Mântuitor care a vindecat pe slăbănogul din Evanghelie pentru credinţa lui şi a celor care-l purtau, Acelaşi face minuni nenumărate cu toţi bunii credincioşi care aleargă la El cu credinţă dreaptă şi rugăciune fierbinte şi statornică. Iar în ce fel credinţa unora ajută altora, de atâta ori am auzit în Sfânta Evanghelie cu femeia cananeeancă, cu sluga sutaşului, cu fiul văduvei din Nain şi cu mulţi alţii, de care nu este locul aici a-i pomeni.

 

Faptele Sfinţilor Apostoli

Citiţi în faptele Sfinţilor Apostoli şi veţi vedea cît de mult poate rugăciunea celor mulţi, care se roagă în Biserică pentru cei din primejdii. Vedem că Marele Apostol Petru, pentru mărturisirea adevărului, a fost prins, legat şi dus la temniţă, unde era păzit de patru străji cu câte patru ostaşi. Deci Petru era păzit în temniţă şi se făceau rugăciuni neîncetat pentru el de către Biserică. Şi iată îngerul l-a deşteptat, zicând: Scoală-te degrab! şi lanţurile i-au căzut de pe mâini. Şi a zis îngerul către el: Încinge-te şi încalţă-te cu sandalele, şi el a făcut aşa. Şi i-a zis: Îmbracă-te şi vino după mine. Şi ieşind, mergea după înger, dar nu ştia că fapta îngerului este adevărată, ci i se părea o vedenie.

Şi trecând de straja întâi şi de a doua, au ajuns la poarta cea de fier care duce în cetate şi poarta s-a deschis singură şi, ieşind, a trecut o uliţă şi îndată îngerul Domnului s-a depărtat de el. Iar Petru venindu-şi în sine, a zis: Acum ştiu cu adevărat că Domnul a trimis pe îngerul Său şi m-a scos din mâna lui Irod şi din toată aşteptarea poporului iudeilor (Fapte 12, 4-11). Aţi auzit iubiţi credincioşi ce mare şi preaslăvită minune a făcut Preabunul Dumnezeu cu Apostolul Petru. Dar pentru ce? Pentru că mulţimea credincioşilor în Biserică făceau neîncetat rugăciune către Dumnezeu pentru el.

 

(Părintele CLEOPA)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Despre puterea credinţei celor mulţi.
 Vizualizări articol: 827 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Despre puterea credinţei celor mulţi5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(18 mar 2011, 11:57:16
Ne rugăm la moaşte , ferească Dumnezeu
Să lipsesc d’acolo (de la ,, eveniment ’’ ) şi eu
E frig ( de regulă ) dar căldura spirituală
I ,, încălzeşte ’’ temperatura de afară

Ne rugăm la moaşte , îi transmitem mesaje
Între păcătoşi se ridică (astfel ) baraje
Cei ce merg la moaşte câştigă la loto
Ţi sunt ,, binecuvântaţi ’’în tot ce fac , sotto

Suntem o naţie binecuvântată , se vede
Avem câte’o biserică la fiecare al 5’ilea perete
Mănăstiri ? ca o ploaie de stele
Şi uite’aşea ne ungem cu noroc prin ele

Ne extindem cimitirele , are popa treabă
E mai presus de noi , cine poate să’nţeleagă ?
Mâzga socială spre moaşte migrează
Aşadar mă’ntreb : ,, avem toată ţigla pe casă ’’ ?
1.1  RE: * trimis de
(18 mar 2011, 17:50:04
ce-ti mai place pet de rahat sa te bagi in seama.si nu cunosti nici un verset din biblie,ar trebui sa te rogi pt minte si intelepciune pe care...se vede ca dumnezeu a itat sa ti le dea.Insa vad ca ai un har......pupincurist.!
2.   "Vindecarea slabanogului"...vindecarea noastra! trimis de
(18 mar 2011, 12:15:49
In Evanghelia dupa Marcu,cap.2 ni se relateaza urmatoarele:v.2 " Dupa cateva zile,Iisus s-a intors in Capernaum.S-a auzit ca este in casa,si s-au adunat indata asa de multi ca nu putea sa-i mai incapa locul dinaintea usii.EL LE VESTEA CUVANTUL.3.Au venit la El niste oameni,care le-a adus un slabanog,purtat de patru insi.4Fiindca nu puteau s-ajunga pana la EL, DIN PRICINA NORODULUI,au desfacut acoperisul casei unde era Iisus,si,dupa ce l-au spart,au pogorat pe acolo patul in care era slabanogul.5Cand LE-A VAZUT IISUS CREDINTA,a zis slabanogului:"FIULE,PACATELE ITI SUNT IERTATE.6.Unii dintre carturari,care erau de fata,se gandeau in inimile lor:"Cum vorbeste omul acesta astfel? Huleste!CINE POATE SA IERTE PACATELE DECAT NUMAI DUMNEZEU" ? Invataturile acestei pilde a aslabanogului iertat si mantuit sunt cu mult mai profunde.In primul rand TOTI SUNTEM IN POSTURA SLABANOGULUI,ATATA TIMP CAT NU-L CAUTAM PE MANTUITORUL IN VIATA NOASTRA DE ZI CU ZI,SAU NU ACCEPTAM SA FIM CALAUZITI SPRE EL !
3.   "Vindecarea slabanogului"...2 trimis de
(18 mar 2011, 12:40:56
2.Observam ca Iisus n-a venit sa le vesteasca "datini si randuieli" bisericesti ci,"EL LE VESTEA CUVANTUL",adica,Sfanta scriptura!3.Ni se relateaza cu cata ravna si cu cata credinta s-au luptat cei patru,trecand peste tot pentru a ajunge la Mantuitor,principalul obstacol fiind "DIN PRICINA NORODULUI"!La fel este si azi,tot din pricina norodului care traieste NUMAI dupa traditii si datini,cei care vor sa-l cunoasca cu adevarat(SA CERCETEZE SFANTA SCRIPTURA!)sunt descurajati si...facuti sectanti!Domnul le spune acestor oameni:"DEGEABA MA CINSTESC EI,INVATAND CA INVATATURI NISTE PORUNCI OMENESTI"..."DAR VOI DE CE CALCATI PORUNCA LUI DUMNEZEU, IN FOLOSUL DATINEI VOASTRE ?"(Matei 15,3,9)Nu-i asa ca-s "mai frumoase"datinile decat Scriptura cea Sfanta?...Pastele,Craciunu',ziua numelui,etc'...mancaruri, bauturi,imbuibari,chiolhanuri, !
4.   !! trimis de
(18 mar 2011, 13:08:15
Iarasi trebuie sa recunosc, ai dreptate. El le vestea CUVANTUL. De aici se trag cateva invataturi, si anume:
1. Credinta omului a venit prima data(dupa Hristos) prin ascultarea cuvantului, deci pe cale orala.
Trebuie mentionat aici pentru unii "crestini" de stazi, ca cei 3 ani de propovaduire a Mantuitorului pe pamant nu se reduc doar la cateva pagini mentionate in Sfanta Scriptura.
2. Toata viata apostolilor trimisi sa propovaduiasca Evanghelia in numele lui Iisus,nu se reduce doar la cateva pagini din Sf Scriptura;
3. Toate invataturile lor, faptele lor, au fost relatate pe cale orala, NU INSCRIS, neputand fi cuprinse doar in cateva pagini din Sf Scriptura.
In concluzie, Biserica Primara, pana in 1054, resp Biserica Ortodoxa pana astazi mentine vie invatatura atat a mantuitorului cat si a apostolilor, aceasta transmitandu se pe cale orala din generatie in generatie, si bineinteles neexluzand invatatura din Sfanta Scriptura.
4.1  RE: !! trimis de
(18 mar 2011, 13:31:54
Mai,pune mana pe istoria crestinismului! Biserica primara ESTE DOAR BISERICA PRIMILOR CRESTINI DIN PRIMA SUTA DE ANI,CAM CAT AU TRAIT CEI 12 UCENICI ! Incepand cu secolului al doilea d. H.,au inceput sa apara in crestinism toate "minunatiile"provenite din pagamism, pe care le avem "randuite"in bisericile "surori"pana in ziua de azi...Pot sa-ti fac un pomelnic cat un cersaf cu toate aceste nenorociri religioase si anul intrarii lor,de care Dumnezeu n-are habar,ma intelegi ? Promit sa ti le enumar,dar nu acum...Efectiv,nu mai am timp si nici nu mai pot sta!
5.   !! trimis de
(18 mar 2011, 13:16:36
Cat despre chiolhanurile, si bauturile pe care tot le repeti, sa L lasam le Dumnezeu sa ne judece. Biserica Ortodoxa nu incurajeaza sub nici un fel astfel de manifestari; fiecare o sa raspunda pentru faptele sale in Ziua Judecatii.
P. S. Mai citeste odata parabola Vamesului si Fariseului. Tu in cine din acestia te regasesti??
6.   Din text mai reiese clar ! trimis de
(18 mar 2011, 13:20:04
Nimeni nu ne poate ierta pacatele decat UNUL DUMNEZEU ! Nu popii sau alti conducatori crestini,cum gresti se gandesc ca ar fi chiar in ziua de azi! Textul spune clar,pentru toti cei care,binenteles,au puterea sa gandeasca..."Cum vorbeste omul acesta astfel? Huleste ! "CINE POATE SA IERTE PACATELE DECAT NUMAI DUMNEZEU" ? Pai,atunci, cum mai e cu textul acela referitor la..."ce veti lega pe pamant va fi legat si-n Cer si...viciversa"? Da,textul este bun,dar are o mica mare problema...Nu se refera la o putere de a ierta pacatele oamenilor...data oamenilor... din partea lui Dumnezeu,din simplul motiv ca Biblia ne spune ca: " TOT OMUL E PACATOS, SI NU ESTE NICI UNUL FARA PRIHANA,NICI UNUL MACAR"...S-atunci,cum poate ierta un pacatos altui...pacatos ? Si cu Dumnezeu ce facem,iL trimitem la pensie cu anticipatie ? Si ne mai mirem ca se intampla atatea nenorociri cu pamantul acesta,SUPRASATURAT DE PACAT SI NEASCULTARE DE DUMNEZEU...
7.   Iuda din America trimis de
(18 mar 2011, 14:11:37
Ce-ti mai place sa te bagi in seama.
8.   Iuda trimis de
(18 mar 2011, 14:14:37
Mustesti de ura .
9.   Vreau rubrici cu ABCDAR şi KARUSSO... trimis de
(18 mar 2011, 14:29:56
permanente în ziar. Aşa n-o să fiu obligat să le citesc pseudo poieziile şi lecţiile de religie. Pur şi simplu le-aş ignora, aş şti de la bun început că unul are alergie la portocaliu, dar îi place grozav roşul, iar celălalt e un pocăit studios în Biblie.
10.   "Amarul" ei de treaba,mai,Alexa... trimis de
(18 mar 2011, 16:04:24
Pai,decat sa tot citesti fel de fel de baliverne bisericesti si popesti,cu siguranta ca ceea ce comentez eu este din Biblie,deci,de la Dumnezeu,si este ADEVAR,nu vorbe goale!Unde vezi tu ura,mai Alexa?Spun eu oare vreo minciuna?Spun eu lucruri izvorate din mintea mea sau iL citez mereu si mereu pe Dumnezeu?Am atacat eu macar o singura data pe cineva?Nu,categoric,nu!S-atunc cumva ura cea mare se afla in sufletul tau si nu numai,fiindca ,de atata habotnicie vi s-au inpietrit inimile la Cuvantul lui Dumnezeu,si puneti mai presus de El niste traditii si obiceiuri de care si voi, dar mai ales El, este strain ? Stii cum ii numeste Dumnezeu in Sfanta Biblie pe cei care nu cred in Cuvantul si-n invataturile Sale ? Nu stii,iti spun eu acum: " NEBUNI SI ORBI"!...Ai citit vreodata Sfanta Scriptura ca sa ma poti invinui macar cu un singur cuvant si sa-mi demonstrezi CU CUVANTUL LUI DUMNEZEU CA N-AM DREPTATE ? S-atunci,vorbim asa doar ca sa ne aflam in treaba? Si sa mai si jignim?Ia vezi!
11.   Ma doare capul ! trimis de
(18 mar 2011, 17:11:34
Cate minti inguste mai sunt si pe plaiurile bucovinene ! Noi moldovenii suntem primii pe tara la lins cruci dar ultimii la dezvoltare din UE. Numai ajutoare asteptati, ba de la americani, ba de la rusi ba de la tatuca isus. Ma mut !
11.1  RE: Ma doare capul ! trimis de
(18 mar 2011, 17:31:25
AMIN! me too
11.2  RE: Ma doare capul ! trimis de
(18 mar 2011, 20:41:44
Pt HORHEI

Super tare pt remarca "primii "la lins cruci" si cred ca primii si la judecat " vazut ce face capra vecinului". Nu judeca ca sa nu fii judecat, parca asa era .

Te contrazic, penultimii suntem ca regiune in UE , dar cred ca vrem si acolo s-ajungem primii .
12.   ?? trimis de
(18 mar 2011, 17:20:11
Si diavolul stie Biblia pe de rost. ...si la ce-i foloseste??
13.   Horhei trimis de
(18 mar 2011, 21:15:33
ia mai dute-n UE sa te dezvolti, ca ai nevoie.
14.   Karusso trimis de
(18 mar 2011, 21:18:13
de unde ai stiut ca vorbesc de tine? Te simti?
15.   Karusso trimis de
(18 mar 2011, 21:30:30
Recunosc,de tine era vorba
16.   !!! trimis de
(19 mar 2011, 10:34:55
Ati depasit masura mai ratacitilor !!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei