Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 mar 2011 - Anul XVI, nr. 55 (4653)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicaliştii pot asista miercuri la citirea moţiunii dacă fac cerere la Secretariatul Camerei

Marţi, 8 Martie 2011 (17:07:47)

Liderii confederaţiilor sindicale şi patronale vor putea asista, miercuri, de la balcoanele sălii de plen, la citirea moţiunii de cenzură, dacă vor depune o cererere în acest sens la Secretariatul General al Camerei Deputaţilor, au decis, marţi, Birourile permanente reunite.

Anunţul a fost făcut, după şedinţa Birourilor Permanente, de secretarul Camerei Deputaţilor Niculae Mircovici (minorităţi), care a menţionat că subiectul prezenţei cetăţenilor la balcoanele din sala de plen a determinat "discuţii ample" între membrii conducerii celor două Camere.

"Cei din Opoziţie au solicitat ca poporul să fie prezent, ca activitatea să fie desfăşurată şi poporul să participe. S-a încercat, într-un mod oarecum politic, să se prezinte faptul că să nu se facă acea departajare normală care există între caracterul public şi prezenţă", a spus el.

Potrivit lui Micovici, caracterul public este asigurat de faptul că presa are acces la balcoanele din sala de şedinţă. "Nu se pune problema ca şedinţa să fie secretă. Şedinţa este publică", a subliniat deputatul.

El a adăugat că acest caracter public al şedinţei Parlamentului este asigurat şi de faptul că există un post de televiziune care transmite în direct lucrările Parlamentului.

Secretarul Camerei Deputaţilor a mai spus că, în cadrul dezbaterilor, membrii conducerii Parlamentului au dat ca exemplu situaţiile din alte legislative. El a arătat în Parlamentul german şedinţele publice pot fi urmărite numai sub rezerva ca "publicul să fie în spatele geamurilor", în Parlamentul francez nici măcar presa nu are acces în sală, ci doar în locuri separate prin glasvand.

Niculae Mircovici a menţionat şi argumentele contrare prezentate de parlamentarii din Opoziţie, care au invocat situaţia din Grecia şi Turcia, "unde există mai multă apropiere".

Întrebat cine a propus ca liderii de sindicat şi ai organizaţiilor patronale, care sunt reprezentanţi ai celor cărora li se adresează Codul Muncii, să poată asista, din sală, la lucrările Parlamentului, Mircovici a menţionat că acest lucru a fost făcut de vicepreşedintele Camerei Adrian Năstase (PSD). Mircovici a precizat că toţi membrii Birourilor permanente au fost de acord cu propunerea lui Adrian Năstase.

Pe de altă parte, deputatul a amintit faptul că, prin prezenţa publicului la balcoanele din sala de plen la adoptarea unor legi, s-a exercitat presiune asupra modului în care parlamentarii au votat.

"De exemplu, legea cu creşterea salariilor cu 50 la sută, balcoanele erau umplute de toţi sindicaliştii, s-a votat un lucru imposibil, după aceea, de transpus în practică", a exemplificat secretarul Camerei, care a mai menţionat şi Legea lustraţiei, unde a existat presiunea revoluţionarilor.

Întrebat dacă pentru restul şedinţelor conducerea Parlamentului a luat o decizie privind accesul publicului în sală, Niculae Mircovici a răspuns că acest subiect va fi tranșat în cadrul unei discuţii "mai largi" în cadrul Birourilor permanente, împreună cu Secretariatul Camerei, pentru a se vedea ce soluţie tehnică se poate găsi pentru ca alte "evenimente reprobabile" să nu se mai producă, "inclusiv sub aspectul derajului sonor al şedinţelor".

Potrivit acestuia, o posibilă soluţie ar putea fi folosirea de sticlă securit.

"Dumneavoastră o veţi prezenta ca pe o informaţie firească, alţii vor spune: se izolează, se rup, se închid", a arătat deputatul.

Întrebat dacă la şedinţa anterioară s-a votat propriu-zis decizia de a împiedica accesul publicului pentru a asista, din sală, la lucrările Legislativului, Mircovici a răspuns că voturile pot fi exprimate în mai multe feluri şi că, dacă cineva nu menţionează că este împotriva unei decizii, respectiva hotărâre este considerată ca fiind adoptată.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, luni, "din raţiuni de securitate", ca la şedinţa de marţi în care Guvernul îşi asumă răspunderea pe Codul Muncii, în Parlament să poată participa ca invitaţi doar ziariştii, nu şi cetăţenii, a declarat preşedintele Camerei, Roberta Anastase. Ea a precizat atunci că decizia Biroului Permanent este "o măsură excepţională", până se va face securizarea balcoanelor din sala de şedinţe.

Sindicaliştii i-au sesizat public preşedintelui Traian Băsescu încălcarea Constituţiei de către Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor prin decizia luată.

BNS şi Cartel Alfa au făcut plângere penală la PICCJ pentru abuz în serviciu împotriva membrilor Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, pentru că nu li s-a permis accesul la şedinţa de asumare a răspunderii Guvernului pe Codul Muncii, deşi solicitaseră acest lucru încă din 24 februarie.

Viceliderul grupului parlamentar al PNL din Cameră, Eugen Nicolăescu, a susţinut, marţi, într-o conferinţă de presă, că preşedintele acestui for, Roberta Anastase, recidivează în minciună atunci când afirmă că în Biroul Permanent s-ar fi votat interzicerea accesului cetăţenilor la şedinţele de plen.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a respins, marţi, acuzaţiile opoziţiei şi a distribuit presei stenograma şedinţei de luni a Biroului Permanent, precizând că s-a decis în unanimitate ca la şedinţa pentru asumarea răspunderii Guvernului să fie prezentă doar presa.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, marţi, că sindicatele trebuie să depună plângere penală împotriva preşedintelui Camerei, Robertei Anastase, şi nu a Biroului Permanent pentru că nu au fost lăsate să asiste la şedinţa de asumare a răspunderii Guvernului pe Codul Muncii. Liderul PSD a susţinut că decizia şi propunerea de a nu lăsa reprezentanţii sindicatelor să participe la şedinţă aparţin preşedintelui Camerei Deputaţilor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicaliştii pot asista miercuri la citirea moţiunii dacă fac cerere la Secretariatul Camerei.
 Vizualizări articol: 549 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicaliştii pot asista miercuri la citirea moţiunii dacă fac cerere la Secretariatul Camerei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei