Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 mar 2011 - Anul XVI, nr. 55 (4653)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

IPP:Incapacitatea Camerei de a menţine ordinea la şedinţele de plen nu trebuie să afecteze cetăţenii

Marţi, 8 Martie 2011 (14:46:13)

IPP critică decizia conducerii Camerei Deputaţilor de a limita temporar accesul publicului în balcoanele sălii de plen, pe durata dezbaterilor, apreciind că "incapacitatea" de a menţine ordinea, prin resurse proprii, nu trebuie să afecteze dreptul cetăţenilor interesaţi să asiste la lucrări.

"Indiferent de raţiunea care stă în spatele unei asemenea decizii luată cu ocazia asumării astăzi a răspunderii Guvernului pe Codul Muncii, apreciem că incapacitatea Camerei Deputaţilor de a menţine, prin resurse proprii, ordinea la şedinţele de plen, nu trebuie să afecteze dreptul cetăţenilor interesaţi să asiste la lucrările legislativului. Încrederea publicului este oricum foarte scăzută în instituţia Parlamentului, astfel că, prin decizia luată recent, conducerea Camerei Deputaţilor descurajează definitiv cetăţenii să îşi urmărească aleşii la vot", se arată într-un comunicat al Institutului pentru Politici Publice.

Potrivit reprezentanţilor IPP, explicaţia oficială conform căreia decizia de a interzice complet accesul cetăţenilor în balcoane a fost luată datorită numărului cu mult mai mare de cereri, peste capacitatea acestora, nu este credibilă, Camera Deputaţilor având posibilitatea de a permite accesul în ordinea solicitărilor până la capacitatea maximă.

"Intenţia conducerii Camerei dată recent publicităţii de a construi adevărate cuşti prin închiderea cu geam a actualelor balcoane jigneşte profund pe oricare cetăţean ce doreşte să asiste la şedinţele plenului ca să îi urmărească, aşa cum îi dă dreptul Constituţia, pe aleşii săi - deputaţii. Ne întrebăm dacă printre soluţiile avute în vedere Camera Deputaţilor nu se gândeşte să folosească şi lanţuri cu care vizitatorii să fie legaţi de scaune, spre prevenirea oricărei forme de protest la care unii dintre aceştia s-ar gândi. Măsurile absurde gândite ne fac să ne întrebăm de ce nu s-ar aplica ele şi lojei corpului diplomatic sau sectorului rezervat presei. Oare conducerea Camerei are prejudecăţi discriminând astfel doar cetăţenii obişnuiţi?", se mai arată în comunicat.

IPP menţionează că aplicarea unei astfel de măsuri "diferenţiate" va pune reprezentanţii Institutului în situaţia de a formula plângere privind discriminarea cetăţenilor de către cei ce vor decide să ia astfel de măsuri.

Institutul pentru Politici Publice cere Camerei Deputaţilor să nu pună în practică nicio măsură "disproporţionată" în raport cu potenţialele pericole din sala de plen şi să se inspire "cu adevărat" din realitatea altor parlamente europene, "în care cetăţenii nu sunt închişi într-un ţarc, ci încurajaţi cât mai mult să viziteze parlamentul şi să urmărească activitatea aleşilor".

"Atragem atenţia politicienilor în general că orice gard, ţarc, cuşcă ar ridica între ei şi cetăţeni, acestea nu rezolvă problema nemulţumirilor publicului. Doar dialogul şi prezentarea de soluţii pot îmbunătăţi relaţia dintre oricare cetăţean care are dreptul de a protesta în mod democratic şi politicieni. Prin consultări cu cei interesaţi - participanţi constanţi la lucrările deputaţilor - Parlamentul poate găsi soluţii mai fericite, ca de exemplu crearea unui cod de conduită al vizitatorilor sau stabilirea unui mecanism de control pe durata şederii în Camera Deputaţilor. În acest sens, IPP adresează un apel Camerei Deputaţilor să renunţe la ideile ce aduc aminte de romanele lui George Orwell şi să se aşeze la masă cu cei interesaţi pentru crearea unui cadru corect, dar strict, privind accesul la şedinţele Camerei Deputaţilor, dar şi la cele ale Camerelor reunite", se mai arată în comunicat.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, luni, "din raţiuni de securitate", ca la şedinţa de marţi în care Guvernul îşi asumă răspunderea pe Codul Muncii, în Parlament să poată participa ca invitaţi doar ziariştii, nu şi cetăţenii, a declarat preşedintele Camerei, Roberta Anastase.

Ea a precizat că decizia Biroului Permanent este "o măsură excepţională", până se va face securizarea balcoanelor din sala de şedinţe.

Sindicaliştii i-au sesizat public preşedintelui Traian Băsescu încălcarea Constituţiei de către Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor prin decizia luată.

BNS şi Cartel Alfa au făcut plângere penală la PICCJ pentru abuz în serviciu împotriva membrilor Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, pentru că nu li s-a permis accesul la şedinţa de asumare a răspunderii Guvernului pe Codul Muncii, deşi solicitaseră acest lucru încă din 24 februarie. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului IPP:Incapacitatea Camerei de a menţine ordinea la şedinţele de plen nu trebuie să afecteze cetăţenii.
 Vizualizări articol: 512 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
IPP:Incapacitatea Camerei de a menţine ordinea la şedinţele de plen nu trebuie să afecteze cetăţenii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei