Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 mar 2011 - Anul XVI, nr. 55 (4653)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Infracţiuni

Peste 15.000 de arbori tăiaţi ilegal din pădurile Sucevei, anul trecut

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

În pădurile Sucevei “se fură ca-n codru”, după cum rezultă şi din constatările din teren ale inspectorilor silvici, care, numai anul trecut au depistat tăierea ilegală a peste 11.000 de metri cubi de lemn (echivalentul a aproximativ 15.000 de arbori) în vreme ce multe alte fapte asemănătoare au scăpat neobservate, din cauza întinderii judeţului, cu cele mai mari suprafeţe împădurite din ţară.

Criza economică a dus la creşterea presiunii asupra pădurilor, în 2010 fiind tăiaţi ilegal cu 1000 de mc mai mult ca anul trecut. În acelaşi timp, este de remarcat faptul că, datorită controalelor mai dese şi măsurilor de combatere a acestui fenomen infracţional, tăierile ilegale sunt aproape la jumătate faţă de volumul înregistrat în 2007, când au fost tăiaţi ilegal 20.600 mc de masă lemnoasă.

Pentru depistarea tăierilor ilegale de masă lemnoasă, în 2010, ITRSV Suceava a efectuat 1.810 inspecţii de fond şi parţiale, predominant în pădurile deţinute de persoane fizice, fiind parcurse peste 53.000 de hectare de pădure.

Aşa a fost descoperită tăierea ilegală a peste 6.200 de arbori, cu un volum de 4.514 mc, în valoare de 822.642 lei, în pădurile retrocedate persoanelor fizice. Pentru tăierea ilegală a 3.419 mc de masă lemnoasă s-au comunicat organelor de cercetare penală 50 de sesizări penale sau procese verbale de constatare a infracţiunii, în vreme ce restul masei lemnoase tăiate ilegal a fost imputată gestionarilor pădurilor în care s-a constatat tăierea.

 

Controale la stradă, la gatere şi depozite

Alte măsuri luate pentru depistarea tăierilor ilegale din pădurile Sucevei au constat în 615 controale de exploatare, cele mai multe tot în pădurile private, soldate cu 108 amenzi, în valoare de 37.520 de lei.

Verificări au fost făcute şi la constituirea partizilor de exploatare a masei lemnoase, pentru a stopa marcarea de arbori sănătoşi ca produse accidentale.

De asemenea, rezultate foarte bune au fost obţinute în urma controlului circulaţiei masei lemnoase, făcut în parteneriat cu poliţia, jandarmeria şi Ministerul Mediului.

Graficele comune au stabilit prezenţa simultană a cel puţin două echipe mobile în permanenţă pe raza judeţului, fiind acoperite în principal zonele cu cele mai ridicate valori ale infracţionalităţii silvice: Stulpicani – Frasin, Gura Humorului – Vama, Vatra Dornei, Brodina – Falcău.

În urma celor 385 de verificări efectuate la transporturile de material lemnos, au fost constatate 105 contravenţii, în valoare de 118.140 de lei, fiind confiscaţi şi 490 de mc de masă lemnoasă.

O altă modalitate de depistare a masei lemnoase obţinută ilegal a fost cea de verificare a instalaţiilor de debitare, a târgurilor şi depozitelor de cherestea, fiind efectuate 132 de controale, în 44 de cazuri fiind aplicate amenzi de 90.000 de lei, pe lângă confiscarea unor cantităţi semnificative de masă lemnoasă pentru care nu existau acte.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 15.000 de arbori tăiaţi ilegal din pădurile Sucevei, anul trecut.
 Vizualizări articol: 1121 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Peste 15.000 de arbori tăiaţi ilegal din pădurile Sucevei, anul trecut4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ocrotiti Padurea trimis de
( 8 mar 2011, 11:42:55
Tot ce se taie legal si ilegal trebuie plantata alta padure tinara
2.   Averi trimis de
( 8 mar 2011, 12:33:25
Pai bietii padurari si patronii de firme de expoatare foriestiera cu ce sa traiasca si cu ce sa-si intretina "saracele" casute....
3.   Padure,padure trimis de
( 8 mar 2011, 12:48:58
Cum sa nu dispara padurea daca un patron castiga la licitatie 100 m3 si din acea parcela se taie 300 m3 ? O suta se taie legal iar celelalte 200 de m3 se imparte in 3, 100 m3 imparte patronul cu seful de ocol iar 100 m3 o imparte tot patronul cu seful de district...ala care marcheaza.La transport trec pe aviz 30-35 m3 iar daca pe drum nu-i opreste nimeni si ajung cu bine la destinatie trec 1 si-o virgula inaintea la 30 sau 35...depinde cat incarca ei.Sau mai exista o posibilitate : cu acel aviz transporta toata ziua,iar in cazul in care sunt opriti de vre-un control trec imediat data...daca nu se intampla asa va rog sa ma contraziceti.
4.   Jaf trimis de
( 8 mar 2011, 13:22:47
taie si vine viitura si le ia casele.....asta este Romania ultimelor 2 decenii de democratie prost inteleasa...insa sa traiti bine!!!
5.   Comentariu trimis de
( 8 mar 2011, 13:53:39
Cand aud de ITRSV ma apuca rasul!!!!!
Girigan face ordine in padure??? Hai nu fiti ridicoli!!!
6.   ITRSV trimis de
( 8 mar 2011, 15:23:14
ITRSV , o gasca de hoti , au dat si ei cateva exemple pe cand din alte parti au plecat cu mii de euro in buzunar . De ce nu se verifica averile padurarilor si a sefilor de ocoale ? si a celor de la directia silvica , inclusiv a ITRSV . O sa cerem presedintie sa treaca la verificarea averilor . Ba ! ce a-ti furat sa va iasa pe ochi .
7.   CA PESTE TOT trimis de
( 8 mar 2011, 16:33:11
Ar trebui sa fie si ei luati ca si vamesii si fariseii, intro noapte spre dimineata cind este somnul mai dulce dar nu stim daca au de la guvern oameni infiltrati ca sa aiba dovezi de acuzare. CA DOAR STIM CA NU ESTE ASA USOR SA LEGI NISTE HOTI CARE FOLOSESC ACTE .DAR TOATE LA TIMPUL LOR.PINA LA URMA TOT DE 4 SCINDURI AU NEVOIE.
7.1  RE: CA PESTE TOT trimis de
( 8 mar 2011, 21:05:32
Ce spui tu straine? Oameni de la guvern infiltrati? Aia culeg "dovezi de acuzare"? Cum adica de la guvern? Intr-un sens mai larg, inteleg ce vrei sa spui cu oameni de la guvern (daca intuiesc eu bine) si e drept ca nu sunt infiltrati, ci implicati si nu culeg dovezi ci le produc si le ingroapa in timp ce acumuleaza averi. Furtul generalizat nu poate exista de capul lui. Trebuie pastorit. Vasal - senior/vasal - senior/vasal - senior... si pot continua cu repetitia de n ori.
8.   Ma umple rasul trimis de
( 8 mar 2011, 18:31:24
hotii de padureeeee............la puscarieeeeeeeee.SCURT.NU AVETI VOIE SA INTRATI SI SA TAIATI PADUREA..daca nu lucrezi in domeniul ,nu detii facturier,avizier,ciocan,nu intri in padure,chiar daca e a ta.Iar padurile nu vor intra in posesia vechilor proprietari,dintr-un singur motiv:TAIEM SI VINDEM[cu acte in regula,e avutul statului]iar noi "SILVICULTORII"ne infruptam..cate o masinuta ,o viluta...si sa nu uitam,SPONSORIZAREA CAMPANIILOR ELECTORALE
9.   INTREBARE ? trimis de
( 8 mar 2011, 21:44:04
CINE E,, REGINA,, LEMNULUI ...CA TOT CE SE FACE ...MA REFER LA AFACERI NECURATE ..AU CU SIGURANTA IN SPATE ,,PROTECTIA UNEI REGINE,,
10.   Rw trimis de
( 8 mar 2011, 23:11:15
Dormiti linistiti hotilor de padure , odihnitiva pentru-ca se apropie "furtuna in desert" si o sa va oboseasca putin , o sa aveti nopti albe cum nu a-ti mai avut , o sa stati la mese intinse cum neam de neamul vostru nu a stat .........
Aaaaaaaaaaaaaa , era sa uit , sa aveti la voi multe multe pixuri

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei