Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 mar 2011 - Anul XVI, nr. 55 (4653)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Legea privind reducerile de personal din MAI a fost aprobată de Guvern şi trimisă la Parlament

Marţi, 8 Martie 2011 (18:59:41)

Proiectul de lege care stabileşte modalitatea de reducere a cheltuielilor bugetare la nivelul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), inclusiv prin reducerea numărului de personal, a fost aprobat, luni, de Guvern şi transmis Parlamentului în procedură de urgenţă, afirmă surse oficiale.

MAI afirma, la sfârşitul lunii decembrie, că trebuie să implementeze măsuri de redimensionare a numărului de posturi ocupate de poliţişti, cadre militare, soldaţi şi gradaţi voluntari, funcţionari publici şi personal contractual, România având o medie de 500 de lucrători la 100.000 de locuitori, cu 25 la sută peste media europeană.

Ministerul Administraţiei şi Internelor a supus, la acea vreme, dezbaterii publice proiectul Legii privind unele măsuri speciale pentru reducerea cheltuielilor bugetare la nivelul MAI, care cuprinde şi criteriile pentru micşorarea numărului de posturi de personal.

În expunerea de motive pentru adoptarea peroiectului de lege se arăta că programul anticriză - susţinut de Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Mondială - reprezintă pentru România mecanismul care va conduce la normalizarea condiţiilor financiare menite să inverseze dezechilibrele economice şi să pregătească redresarea economică.

Astfel, cheltuielile bugetare ale MAI vor fi reduse de la 1,74% din PIB (8,9 miliarde de lei) în 2010, la 1,38% din PIB (7,5 miliarde de lei) în 2011, la 1,24% din PIB (7,4 miliarde de lei) în 2012 şi la 1,17% din PIB (7,7 miliarde de lei) în 2013.

În acelaşi timp, spunea MAI, raţionalizarea cheltuielilor publice nu trebuie să afecteze calitatea serviciilor publice furnizate, creşterea eficienţei politicilor publice constând în asigurarea unor servicii publice de cât mai bună calitate în condiţiile unor costuri cât mai reduse.

Începând cu trimestrul II al anului 2010, în MAI a fost demarat un amplu proces de "modernizare şi eficientizare structurală" având la bază principiile descentralizării, debirocratizării şi eficienţei, obiectivul major al acestui proces fiind creşterea capacităţii operaţionale a structurilor componente ale MAI. Realizarea acestui obiectiv se fundamentează pe reducerea nivelurilor ierarhice, diminuarea ponderii structurilor de suport şi întărirea zonelor operative, scurtarea timpului de luare şi transmitere a deciziilor, precum şi a timpilor de reacţie, explica MAI.

Astfel, în privinţa numărului lucrătorilor din sectorul de ordine publică, statul român ocupă o poziţie care-l situează mult peste media existentă în statele de comparaţie: România are o medie de aproximativ 500 lucrători la 100.000 locuitori, cu 25 la sută peste media europeană, care este de aproximativ 400 lucrători la 100.000 locuitori.

Toate acestea, în condiţiile în care prin eforturi bugetare însemnate, dar şi prin atragerea unor fonduri externe semnificative, în ultimii ani a avut loc o îmbunătăţire a gradului de dotare şi o diversificare a mijloacelor tehnice specifice.

În vederea respectării ţintei de deficit bugetar şi încadrarea cheltuielilor de personal în limita alocată pentru anul 2011, se impune, în mod excepţional, ca Ministerul Administraţiei şi Internelor să implementeze unele măsuri de redimensionare a numărului de posturi ocupate de poliţişti, cadre militare, soldaţi şi gradaţi voluntari, funcţionari publici şi personal contractual. Demersul presupune ca, în acelaşi timp, să fie adoptate şi unele măsuri de protecţie socială a persoanelor care vor face obiectul aplicării măsurilor de reorganizare instituţională.

Având în vedere faptul că, în cazul unora dintre categoriile de personal ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, este aplicabilă punerea la dispoziţie - instituţie juridică specifică poliţiştilor şi cadrelor militare -, se impune a fi reevaluate/ reconsiderate măsura şi modalitatea de utilizare a acesteia, în scopul încadrării în limitele cheltuielilor de personal aprobate pentru anul 2011.

Prin punerea în aplicare a prevederilor Legii se urmăreşte să se reducă numărul de posturi ocupate de poliţişti, cadre militare în activitate, soldaţi şi gradaţi voluntari, funcţionari publici şi personal contractual din Ministerul Administraţiei şi Internelor, la nivelul ordonatorilor de credite, astfel încât să se realizeze încadrarea în cheltuielile bugetare, aprobate conform legii.

Pentru realizarea măsurii, personalul Ministerului Administraţiei şi Internelor, al cărui raport de serviciu sau de muncă urmează a înceta, va fi stabilit pe baza unei analize a situaţiei profesionale individuale, care va ţine seama de: implicarea în fapte cu caracter penal; analiza antecedentelor disciplinare; comportamentul necorespunzător cerinţelor de etică şi deontologie profesională; pregătirea necesară ocupării postului; experienţa profesională; evaluarea activităţii profesionale individuale.

"Persoanele vizate de aplicarea măsurilor de reorganizare vor beneficia de măsuri active de protecţie care au ca scop combaterea şomajului şi sprijinirea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă în vederea angajării", sublinia MAI în expunerea de motive pentru adoptarea proiectului de lege.

MAI mai arăta că, având în vedere faptul că situaţia economico-financiară impune ca adoptarea măsurilor speciale necesare pentru reducerea cheltuielilor bugetare la nivelul ministerului să fie finalizată într-un termen foarte scurt, prin proiectul de lege se urmăreşte ca o parte din măsurile propuse să fie adoptate prin derogare de la normele legale în vigoare. Totodată, prin aceste măsuri se vizează, pe lângă încadrarea în constrângerile bugetare, atât eficientizarea activităţilor derulate de personalul Ministerului Administraţiei şi Internelor cât şi eliminarea birocraţiei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Legea privind reducerile de personal din MAI a fost aprobată de Guvern şi trimisă la Parlament.
 Vizualizări articol: 645 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Legea privind reducerile de personal din MAI a fost aprobată de Guvern şi trimisă la Parlament0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cu ordonante de nababi? trimis de
( 8 mar 2011, 20:00:01
25%? si ne miram de ce are statul datorii?din ce bani erau astia platiti?si cred ca aveau minim pe economie

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei