Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 mar 2011 - Anul XVI, nr. 52 (4650)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Crescătorii de porci cer sprijin Guvernului şi anunţă creşterea preţurilor,după majorarea costurilor

Vineri, 4 Martie 2011 (15:36:48)

Preţul cărnii de porc ar putea creşte în perioada următoare din cauza majorării costurilor fermierilor, care ameninţă că vor protesta în stradă dacă nu primesc sprijin de la Guvern pentru facilitarea accesului la finanţare, reluarea exporturilor, reeşalonarea datoriilor şi taxarea inversă.

Preşedintele Patronatului Cărnii de Porc din România, Gheorghe Caruz, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că preţul de cost a crescut în ultima perioadă şi se aşteaptă la o majorare cu încă 60%, pe fondul scumpirii cerealelor.

"În toamnă, cumpăram kilogramul de porumb cu 0,4 lei, iar acum a ajuns la un leu, iar kilogramul de grâu îl achiziţionam cu 0,5 lei, iar în prezent îl găsim cu 1,7 lei. Astfel, preţul nostru de cost pentru creşterea animalelor depăşeşte 6 lei, în timp ce cel de vânzare este de 4-5 lei în viu. Ne aşteptăm ca în perioada următoare preţul de cost să mai crească cu 60%, ceea ce va duce la o creştere şi a preţului în piaţă", a spus Caruz.

El a adăugat că, în aceste condiţii, cei aproximativ 50.000 de angajaţi din sector vor ieşi în stradă, în lipsa unor măsuri din partea autorităţilor.

Reprezentanţii Patronatului Cărnii de Porc propune guvernului şi Ministerului Agriculturii o serie de măsuri pentru protejarea producătorilor de carne din România.

Astfel, crescătorii de porci solicită, printre altele, adeverinţe pentru subvenţiile care urmează să fie primite pentru bunăstarea animalelor, cu care să poată lua credite din bănci, aprobarea ca, din procentul de 24% TVA, 18% să rămână la producător, precum şi scoaterea cerealelor din rezerva UE şi livrarea acestora numai către crescătorii de animale.

Caruz a precizat că în unele ţări, precum Italia şi Franţa, TVA rămâne integral la producători.

Producătorii de carne de porc mai vor reluarea exporturilor de carne de porc, precizând că în ultimii trei ani animalele nu au mai fost vaccinate împotriva pestei.

De asemenea, reprezentanţii patronatului cer promovarea unei hotărâri de guvern pentru reeşalonarea pe un an a datoriilor scadente, precum şi a unui act normativ prin care comercianţii să fie obligaţi să informeze cumpărătorii despre provenienţa cărnii.

Totodată, ei solicită un realizarea unui fond de intervenţii prin care statul să poată compensa în perioadele de criză diferenţa dintre preţul de cost mediu şi preţul de vânzare şi intervenţii la Comisia Europeană pentru majorarea cu doi ani a perioadei de tranziţie aprobată fermelor de porcine pentru îndeplinirea condiţiilor de protecţie integrată a mediului.

Crescătorii de porci mai cer Ministerului Agriculturii şi guvernului aplicarea taxării inverse la carne şi combaterea evaziunii fiscale, precum şi întărirea controalelor pentru carnea provenită din comerţ intracomunitar sau din surse neautorizate.

"Dacă nu se iau aceste măsuri, ne vom confrunta cu un dezastru alimentar. S-au făcut propuneri să ieşim în stradă şi toţi cei 50.000 de salariaţi din sector o vor face, dacă nu se soluţionează cererile menţionate", a mai spus Caruz. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Crescătorii de porci cer sprijin Guvernului şi anunţă creşterea preţurilor,după majorarea costurilor.
 Vizualizări articol: 434 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Crescătorii de porci cer sprijin Guvernului şi anunţă creşterea preţurilor,după majorarea costurilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei