Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 mar 2011 - Anul XVI, nr. 52 (4650)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Ce este păcatul?

 

Definiţie

Pentru a conştientiza sensul profund al păcatului este nevoie să depăşim înţelegerea lui strict juridică, ca încălcare a legii morale.

Păcatul este despărţirea de Dumnezeu, ieşirea din comuniunea cu El, este îndepărtarea de viaţa dumnezeiască şi veşnică pentru care a fost creat omul.

Păcatul este o stare nenaturală, el nu ţine de fiinţa omului pentru că Dumnezeu nu l-a făcut pe om păcătos. Sfânta Scriptură numeşte păcatul "fărădelege" (I In 3, 4), "nedreptate" (I In 5, 17), "cădere", termeni care presupun o stare primordială dreaptă şi bună a omului.

 

Păcatul este tot ceea ce e în afara lui Dumnezeu

Cuvântul grecesc pentru păcat, "amartia", are sensul originar de ratare a ţintei, de rătăcire într-o direcţie greşită, arătând apucarea pe calea morţii în locul căii vieţii şi scoţând în evidenţă caracterul păcatului de eşec existenţial. Omul a fost creat după chipul lui Dumnezeu în vederea ajungerii la asemănarea cu El, de aceea omul nu se împlineşte decât în Dumnezeu, în comuniunea cu El.
Păcatul este tot ceea ce e în afara lui Dumnezeu, este căutarea împlinirii în afara lui Dumnezeu a dorului după veşnicie sădit de Dumnezeu în om şi care nu poate fi împlinit decât în Dumnezeu. De aceea păcatul nu ne împlineşte.
Faptul că Dumnezeu numeşte păcat neîmplinirile noastre în lucrurile limitate e o mângâiere pentru că dovedeşte că Dumnezeu vrea să ne dea altceva, nelimitat, comuniunea şi asemănarea cu El (P. Rafail Noica).

 

Rădăcini

În general, păcatul constă în deturnarea unor funcţii, a unor puteri trupeşti sau sufleteşti sădite de Dumnezeu în om, care nu sunt rele în sine, dar devin atunci când sunt puse în slujba egoismului. Plăcerea legată de anumite funcţii biologice (hrănirea, reproducerea etc.) şi care este doar o chezăşuire către realităţile Împărăţiei lui Dumnezeu, devine un scop în sine, în afara lui Dumnezeu, existenţa omului transformându-se într-o alergare după plăcere şi fugă de durere care nu ne poate împlini.

 

Consecinţe

Păcatul ne închide în egoism separându-ne de Dumnezeu şi de aproapele. Păcatul nu ne scoate din braţele iubirii lui Dumnezeu, dar ne închide în noi înşine ca într-un mormânt (P. Galeriu).
Păcatul se răsfrânge asupra stării psihice şi fizice a celui care l-a săvârşit şi îi influenţează întreaga viaţă. Mai mult, el depăşeşte limitele vieţii personale răsfrângându-se asupra celorlalţi şi afectând lumea întreagă.
Omul trupesc, aservit păcatului prin poftele cărnii, nu mai conştientizează consecinţele păcatului, pe când omul duhovnicesc constată împuţinarea sau pierderea harului în urma săvârşirii păcatului şi resimte durerea de a fi rănit dragostea nemăsurată a lui Dumnezeu.

 

Tămăduire

Omul stăpânit de păcat este un om bolnav duhovniceşte, care s-a îndepărtat de la ceea ce Dumnezeu l-a destinat să fie. Pentru a ajunge la asemănarea cu Dumnezeu şi cunoaşterea Lui mântuitoare (In 17, 3) principala noastră preocupare trebuie să fie aceea de a nu păcătui. Acest imperativ este exprimat de rugăciunea care însoţeşte slujbele fiecărei zile: "Învredniceşte-ne, Doamne, în ziua (seara, noaptea) aceasta fără de păcat să ne păzim noi".
Omului singur îi este cu neputinţă a nu păcătui: "Dacă zicem că păcat nu avem, ne amăgim pe noi înşine şi adevărul nu este întru noi" (I Ioan 1, 8). Numai în Hristos primim iertarea păcatelor şi puterea dea a nu mai păcătui: "Şi voi ştiţi că El S-a arătat ca să ridice păcatele şi păcat întru El nu este. Oricine rămâne întru El nu păcătuieşte; oricine păcătuieşte nu L-a văzut nici nu L-a cunoscut" (I Ioan 3, 5-6).
Pentru a rămâne în Hristos, după unirea cu El prin Sfintele Taine, este nevoie să împlinim poruncile Lui: "Hristos e ascuns în poruncile Sale şi îl găsim pe măsura împlinirii lor" (Sfântul Marcu Ascetul). "Dacă păziţi poruncile Mele, veţi rămâne întru iubirea mea"(In 15, 30). "Cel ce a cunoscut iubirea Lui nu va mai pleca de la El în veci" (Arhimandritul Sofronie, Mistica vederii lui Dumnezeu, p. 166). Poruncile lui Dumnezeu nu trebuie înţelese în sens juridic, ele sunt revelaţia de sine a lui Dumnezeu, proiecţia Fiinţei Sale pe plan pământesc, sunt cuvinte ale vieţii; prin împlinirea lor Îl găsim pe Dumnezeu şi dobândim viaţa veşnică.

 

(pr. Florin BOTEZAN)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ce este păcatul?.
 Vizualizări articol: 1614 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Ce este păcatul?5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pacatul este incalcarea Legii! trimis de
( 4 mar 2011, 11:46:53
"Oricine face pacat,face si faradelege,si pacatul este faradelege"..."Cine pacatuieste ESTE DE LA DIAVOLUL,caci Diavolul pacatuioeste de la inceput"...."Prin aceasta se cunosc copiii lui Dumnezeu si copiii Diavolului.Oricine NU TRAIESTE IN NEPRIHANIRE,NU ESTE DE LA DUMNEZEU,nici cine NU iubeste pe fratele sau"(1Ioan,c.3)Eu,tu,noi,ei,cu ne ducem viata de zi cu zi,IN NEPRIHANIRE,asa cum ne-o cere Dumnezeu,sau dupa "dumnezeul acestei lumi",adica,"dumnezeul nostru" ?Daca nu vom lupta,in fiecare clipa a vietii noastre,"PANA LA SANGE,IMPOTRIVA PACATULUI",asa cum ne sfatuieste Sf.Apostol Pavel,daca nu ne vom da silinta la aceasta MARE LUPTA PERSONALA,pacatuind iar,si iar,si iar...nimeni si nimic nu ne va salva de pieirea cea vesnica ! Nici toti Papii,toti prea fericitii,toti marii duhovnici si toti predicatorii care au trait vreodata pe pamant nu va putea scoate de la rau,nici macar un singur suflet...dac'ar putea-o face macar pentru ei...dar ma tem ca nici atat...
2.   De aceea... trimis de
( 4 mar 2011, 12:14:38
este INDISPENSABIL sa stim care sunt Poruncile lui Dumnezeu,sa stim ceea ce ne cere El de fapt,pentru a face o comparatie justa intre felul cum traim zi de zi si ceea ce Isi dorestel de la noi,si aceasta nu se poate face "din auzite" ci "pe facute",adica,pe studiat Cuvantul Sau,adica Sfanta Scriptura!Nici o scuza nu vor avea cei care stiu carte,care stiu sa citeasca,la Infricosata Judecata,cu privire la aceasta lucrare minunata,care inseamana "Cercetarea Bibliei"!!! Ma intreb cam cati dintre romani cunosc, pe de rost,cele Zece Porunci sau Decalogul,in varianta greaca(originala),nu "cosmetizat"si rastalmacit cum au facut multi pana-n ziua de azi,dar mai ales...daca-si duc zilele in lumina acestor Porunci Sfinte? Tu te numeri printe cei care le cunosc ...si le traiesc,ca sa fii placut lui Dumnezeu,sa te poti numi copil al Sau,nu copil care pacatuieste PERMANENT,CU BUNA STIINTA,si pe care Biblia il numeste copil al "celuilalt dumnezeu"? Cutremurator,nu-i asa ?
3.   Asa ca... trimis de
( 4 mar 2011, 13:28:57
sper ca v-ati lamurit!N-are nici cea mai mica importanta,fiindca Biblia spune ca Dumnezeu este absolut NEPARTINITOR si "El nu cauta la fata omului",cum aratati,ce pozitie sociala aveti,dar mai ales, carei biserici apartineti,de care se face atata tamtam de vreo doua mii de ani incoace...Nu,Dumnezeu este clar si drastic in acelasi timp: "CINE PACATUIESTE, ESTE DE LA DIAVOLUL"!Pai,cum,Doamne ca eu de doua mii de ani...,ca mi-a spus popa din sat ca...si parintele Xulescu de la Manastirea ...ca daca merg de n ori la biserica si dau acatiste,dau de pomana imi asigura drumul spre Rai...Ca mi-a spus prea sfantul parinte Papa, ca nu mai stiu ce...Ca asa mi-a spus pastorul ca daca fac nu mai stiu ce, o sa fac si-o sa dreg...Un singur lucru nu v-a spus,dragilor,s-anume ca,ORICE STAMPILA SPIRITUALA ai avea pe frunte,si indiferent in ce biserica te-ai nascut...."CINE PACATUIESTE ESTE DE LA DIAVOLUL",deci,Dumnezeu nu da nici o ceapa degerata pe apartenenta noastra religioasa!Sa nu uitati asta !
4.   !! trimis de
( 4 mar 2011, 13:43:50
Ati aparut cu comentariile mormonilor!!!!
5.   Comentariu trimis de
( 4 mar 2011, 13:48:19
ca va veni o zi in care vom fii judecati se stie, nu se stie cand.... dar va sfatuiesc sa ne ingrijim de sufletul nostru incepand de azi, chiar din acest moment daca nu ai facut-o pana acum..... daca nu stii cum incearca sa afli, sunt atatea modalitati sa ajungi sa ai linistea sufleteasca pe care ti-o doresti ...si atunci nu te vei mai gandi cu teama la ziua judecati pt ca stii drumul pe care mergi duce spre rai.... ispitele si pacatele ne sunt date pentru a ne căi si a ne indrepta cu curata credinta spre dumnezeu... intelept si drept va fii acela care a gresit si stie ca nu aceea e calea.... intotdeauna ni se da o sansa..... hai sa fim mai buni, mai iertatori... bunatatea atrage bunatate... sa spunem ,,NU,, ISPITELEOR... sa mai facem un pas spre mantuire... e altfel de viata... incep sa o traiesc....
6.   Cuvinte irosite fara rost trimis de
( 4 mar 2011, 14:02:36
ma uit cate comentarii...cate ideii...cate sugestii...fiecare face tot ce vrea.... fericit e cel care cugeteaza si afla el insusi ce trebuie sa faca..... atata timp cat te infranezi de la mancarurile oprite in post, de la pacatele trupesti, de la comentariile rautacioase, de la betii , de la crime , furturi .... si il vei hrani pe cel flamand, potoli setea celui insetat, imbraca si ingriji pe cel bolanv, căiesta-te pt pacatele tale, spovedeste-te, impartaseste-te, traieste in cununie religioasa....atunci vei fii pe calea ceea buna.....si cand vei afla toate astea si vei stii invata pe cei nestiutori, fereste pe altul de a pacatui, da un sfat celui care are nevoie, iarta-..........,,să de-a cu piatra cel fara de pacat,,.......
6.1  RE: Cuvinte irosite fara rost trimis de
( 4 mar 2011, 15:03:51
pacat este, SPERANTA, ca habar nu ai de limba romana. Se scrie "cate idei", cu un singur i, "vei fi" si nu "vei fii" ,"va fi" in loc de "va fii". La adunare nu va invata decat dogma? Adevarul e ca nici nu are cine va invata.
Si tot pacat ca aceste articole nu sunt la rubrica de "UMOR".
7.   ...... trimis de
( 4 mar 2011, 15:49:07
daca doar de gramatica mea "defecta" te-ai legat...inseamna ca judecata imi este bunahappy....multumesc.
8.   ..... trimis de
( 4 mar 2011, 15:59:33
cred ca puneam accent pe unele idei si mai adaugam un "i", nici nu observasem...happy...si nu fac parte dintr-o adunare..... multumesc pentru com
8.1  RE: ..... trimis de
( 5 mar 2011, 09:23:20
Trebuie sa ne abtinem si de la barfe ?big grin
9.   ..... trimis de
( 5 mar 2011, 14:27:10
eu cred ca da, tu ce crezi?...... in felul asta numai iscam sa ne ranim chiar proprii nostri prieteni uneori.....
10.   .... trimis de
( 5 mar 2011, 14:28:29
zic "ranim".... pentru ca de multe ori sunt barfe rautacioase....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei