Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 feb 2011 - Anul XVI, nr. 30 (4628)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicate: Valea Jiului poate exploda, posibil o nouă mineriadă, dacă Guvernul nu intervine urgent

Luni, 7 Februarie 2011 (13:36:31)

Lideri sindicali au declarat, după întâlnirea cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, că Valea Jiului poate exploda în câteva zile din cauza imposibilităţii plăţii salariilor, fiind posibilă o nouă mineriadă în cazul în care Guvernul nu intervine urgent.

Liderul sindical de la mina Livezeni, Adrian Jurcă, a declarat luni, după întâlnirea cu FMI, că sindicaliştii au prezentat problemele atât din minerit cât şi din alte companii cu capital de stat şi au cerut atât Fondului, cât şi Băncii Mondiale să solicite Guvernului să intervină urgent în aceste sectoare.

"Am explicat FMI că avem nevoie urgentă de un plan social de restructurare şi de reorganizare în Valea Jiului, este nevoie de intervenţia urgentă a Guvernului în problema Văii Jiului prin înfiinţarea celor două companii energetice din care să facă parte şi Compania Naţională a Huilei (CNH)", a declarat Adrian Jurcă.

Liderul sindical a subliniat că, din 3 ianuarie, CNH funcţionează fără subvenţie şi toată producţia vândută acoperă decât 80 la sută din plata salariilor.

"Suntem într-o situaţie foarte critică, Executivul nu-şi mai poate permite ca celelalte guverne să împingă problema Văii Jiului până la alegeri şi după alegeri să vedem ce facem", a mai spus Adrian Jurcă.

Liderul sindical a precizat că FMI este de acord cu aproximativ toate solicitările sindicatelor şi va cere Guvernului să ia măsuri urgente.

"Este o problemă foarte urgentă, Valea Jiului poate exploda în câteva zile din cauza imposibilităţii plăţii salariilor, nu vreau să mă gândesc ce vor face 8.700 de oameni dacă nu-şi vor primi salariile. Este posibilă o nouă mineriadă", a spus Jurcă.

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat că joi, va avea loc a întâlnire la care vor participa ministrul Muncii, Ioan Botiş, şi ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, în cadrul căreia se va lua o decizie cu privire la restructurarea minelor.

El a spus că nu vrea ca acest sector să dispară, precizând că doreşte sprijinirea mineritului şi crearea de locuri de muncă în zonă.

"Joi, vom avea o nouă întâlnire cu conducerea (CNH - n.r.) şi sindicate pentru a lua o decizie finală cu ceea ce se întâmplă în Valea Jiului, deci cu restructurarea pe care am început-o şi vrem să o finalizăm pentru a da un moment de linişte şi de echilibru celor care lucrează în sistem, în minerit. Aşa cum am mai declarat, nu vrem ca acest sector să dispară, dimpotrivă, vrem să sprijinim mineritul, şi ne dorim crearea cât mai multor locuri de muncă în această zonă şi, bineînţeles, dacă va fi nevoie, la un moment dat, şi de soluţii alternative", a spus Ariton.

"Ne dorim să creăm condiţii de muncă mult mai bune în mină", a mai spus Ariton. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicate: Valea Jiului poate exploda, posibil o nouă mineriadă, dacă Guvernul nu intervine urgent.
 Vizualizări articol: 557 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 1 vot
Sindicate: Valea Jiului poate exploda, posibil o nouă mineriadă, dacă Guvernul nu intervine urgent3.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   A explodat cand n-a trebuit trimis de
( 7 feb 2011, 16:32:26
Valea Jiului a explodat cand n-a trebuit si pentru ce n-a trebuit. In locul unor solutii durabile de retehnologizare si eficientizare a activitatii (cu efecte clare in imbunatatirea standardului de viata) s-a adoptat solutia coteriilor politice, astfel ca in general totul s-a rezumat la cresterea in cifre absolute a veniturilor minerilor, dar fara efect in imbunatatirea substantiala a nivelului lor de viata. De ce? Fiindca pe Vale piata de desfacere este aproape in intregime formata din familii de mineri, ori crescand veniturile au crescut si preturile, nu puterea de cumparare a oamenilor.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei