Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 feb 2011 - Anul XVI, nr. 30 (4628)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cameră: Proiect al lui Preda privind introducerea uniformelor în învăţământul primar şi gimnazial

Luni, 7 Februarie 2011 (18:50:37)

Deputatul PDL Cezar Preda a depus la Cameră un proiect de lege pentru introducerea uniformelor şcolare în unităţile din învăţământul primar şi gimnazial, susţinând că astfel copiii vor fi scutiţi de stresul de a decide zilnic cu ce să se îmbrace sau de tentaţia de a avea o vestimentaţie excentrică.

Preda a arătat, în expunerea de motive, că uniforma şcolară era un motiv de mândrie pentru elevii şcolilor româneşti, dar după căderea comunismului, "atitudinea ostilă faţă de uniforma şcolară a fost una indusă".

"Studiile pedagogice arată că o ţinută vestimentară unică stimulează pozitiv sentimentul de apartenenţă la un grup. De asemenea, copiii sunt scutiţi de stresul de a decide zilnic cu ce să se îmbrace şi sunt feriţi de tentaţia de a veni la şcoală purtând o vestimentaţie excentrică doar pentru a-i impresiona pe colegi sau pentru a se impune în faţa lor", a apreciat Cezar Preda.

El crede că degradarea continuă s rezultatelor elevilor români din ultima vreme, precum şi pierderea prestigiului şcolii româneşti conduc la necesitatea luării unor măsuri pentru restabilirea respectului faţă de profesori, colegi, şcoală şi comunitate.

"O ţinută vestimentară unică pentru unitatea de învăţământ din care face parte un tânăr reprezintă statutul de elev al acestuia şi respectul faţă de el însuşi. Existenţa uniformei şcolare elimină orice formă de discriminare între elevi, determină un comportament civilizat şi rezidă din respectarea principiului echităţii", a adăugat Preda.

Proiectul de lege propune introducerea şi purtarea obligatorie de către elevii din învăţământul primar, cu excepţia clasei pregătitoare, şi gimnazial a unei ţinute vestimentare reprezentative în funcţie de zonă, tradiţie sau profil.

Ţinuta vestimentară obligatorie se va compune, potrivit proiectului de lege, din sacou/vestă, cămaşă cu mânecă lungă/cămaşă cu mânecă scurtă, pantalon/fustă, cravată/eşarfă, ecuson cu numele şi sigla unităţii de învăţământ, urmând ca legea să intre în vigoare, dacă va fi aprobată de Parlament, la data începerii anului şcolar 2011-2012.

Pe de altă parte, Preda a depus la Senat, în decembrie 2010, proiectul de lege prin care se interzice accesul minorilor în localurile publice după ora 21.00, în zilele de duminică-joi inclusiv, în perioada semestrelor şcolare, dacă nu sunt însoţiţi de părinţi sau de reprezentantul legal.

Proiectul de lege privind "instituirea unor măsuri de protecţie a minorilor" prevede obligativitatea responsabililor localurilor publice ca, prin personal propriu sau specializat, să asigure verificarea vârstei consumatorilor la intrarea în incinta acestora.

Nerespectarea acestor prevederi va constitui contravenţie şi se va sancţiona cu amendă între 500 de lei şi 1.500 de lei, iar încălcarea repetată va putea duce până la suspendarea temporară a activităţii sau retragerea autorizaţiei de funcţionare a localurilor în cauză.

Constatarea contravenţiilor se va face de către agenţii de poliţie şi de reprezentanţii împuterniciţi ai administraţiei publice locale.

Conform primului articol al proiectului, acesta are ca scop "instituirea unor măsuri de protecţie a minorilor care să contribuie la dezvoltarea fizică şi morală a acestora".

Vicepreşedintele PDL anunţa în 3 decembrie 2010 că intenţionează să depună acest proiect de lege. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cameră: Proiect al lui Preda privind introducerea uniformelor în învăţământul primar şi gimnazial.
 Vizualizări articol: 1075 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cameră: Proiect al lui Preda privind introducerea uniformelor în învăţământul primar şi gimnazial0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei