Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 ian 2011 - Anul XVI, nr. 11 (4609)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Predoiu pledează pentru creşterea calităţii asistenţei în cadrul ajutorului public judiciar

Duminică, 16 Ianuarie 2011 (14:03:11)

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, pledează pentru creşterea calităţii asistenţei în cadrul ajutorului public judiciar, afirmând că punctul central al colaborării ministerului cu barourile şi practicienii în insolvenţă va fi pregătirea acestor profesii pentru implementarea noilor coduri.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut, la sfârşitul săptămânii, o întâlnire cu preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR), avocatul Gheorghe Florea, şi cu preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR), Arin Stănescu, r"euniunea având ca teme realizarea unui bilanţ al colaborării în anul 2010 şi stabilirea coordonatelor principale de cooperare pe probleme de interes comun în perioada următoare", informează Biroul de presă al MJ.

"Profesia de avocat este mai mult decât un auxiliar al Justiţiei, este un pilon al acesteia. O vorbă veche spune că nu poţi avea judecători buni fără să ai avocaţi buni. În sisteme de drept precum cel al SUA, Israel, Marea Britanie şi altele, judecătorii sunt aleşi dintre cei mai reputaţi şi experimentaţi avocaţi. Profesia de avocat trebuie consolidată în continuare şi apărată de atacurile din exterior, în primul rând de concurenţa neloială a celor care uzurpă această calitate. În 2010 am reuşit împreună cu UNBR să trecem prin Parlament modificări importante ale Legii avocaturii, pentru modernizarea şi apărarea ei", spune ministrul.

La rândul ei, profesia de lichidator este foarte importantă pentru o economie de piaţă funcţională şi un act de Justiţie profesionist, arată sursa citată.

"Insist asupra faptului că integritatea în aceste profesii este la fel de importantă ca şi profesionalismul. În ultimii ani am dezvoltat împreună cu UNBR ajutorul public judiciar şi mă bucur că am reuşit să încheiem 2010 cu desocotirea integrală a datoriilor Ministerului Justiţiei faţă de UNBR. În acelaşi timp, subliniem importanţa creşterii calităţii asistenţei în cadrul ajutorului public judiciar. Avem o bună colaborare cu UNPIR, în special prin Oficiul Registrului Comerţului, în ceea ce priveşte publicarea actelor procedurale în cadrul procedurii insolvenţei, a schimbului de informaţii privind companiile supuse procedurilor etc", precizează demnitarul.

În 2011, punctul central al colaborării Ministerului Justiţiei cu UNBR şi UNPIR va fi pregătirea acestor profesii pentru implementarea noilor coduri fundamentale ale României.

"De asemenea, avem aceleaşi poziţii instituţionale în legătură cu programul privind volumul optim de activitate al instanţelor, care afectează nu numai justiţiabilii persoane fizice şi companiile, mediul de afaceri şi economia, ci şi profesiile juridice. Acest program a ajuns ca pe alocuri să compromită ideea de Justiţie şi încrederea în ea. E nevoie de stoparea urgentă a programului care nu este unul al volumului optim de încărcare, ci a devenit unul al Justiţiei minimale. În 2011 această stare de lucruri va trebui îndreptată, într-un fel sau altul şi este un punct prioritar al agendei Ministerului Justiţiei. Profesiile de avocat şi practician în insolvenţă sunt alături de MJ în acest demers, pentru binele Justiţiei şi al justiţiabililor", mai spune ministrul Cătălin Predoiu.

La rândul lor, liderii celor două organisme profesionale juridice au remarcat deschiderea spre cooperare instituţională constructivă manifestată de Ministerul Justiţiei în anul ce s-a încheiat, cu efecte pozitive pentru dezvoltarea celor două profesii juridice, dar, mai ales, cu impact pozitiv asupra eficienţei sistemului judiciar, actul avocaţial şi cel al administratorului şi lichidatorului judiciar fiind elemente integrante ale actului de justiţie, aşa cum se reflectă, de altfel, şi în viziunea Strategiei de dezvoltare a justiţiei ca serviciu public 2010-2014. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Predoiu pledează pentru creşterea calităţii asistenţei în cadrul ajutorului public judiciar.
 Vizualizări articol: 390 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Predoiu pledează pentru creşterea calităţii asistenţei în cadrul ajutorului public judiciar0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei