Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 ian 2011 - Anul XVI, nr. 10 (4608)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Când toate se scumpesc, românii se ieftinesc

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cineva îmi povesteşte, priponit în amintirea unor întâmplări trăite direct, cât de ieftin şi umilitor îşi vând românii forţa de muncă în străinătate. Bărbatul, sub 40 de ani ca vârstă, priceput în construcţii (e chiar un meşter bun), tocmai s-a întors din Spania. S-a întors, zice chiar el, cu coada între picioare. Ne întâlneam dimineaţa, doar ce se lumina, într-o mică piaţă şi aşteptam norocul. Norocul era să vină unul şi să te ia, nu conta la ce muncă, să lucrezi pentru el o zi, două. Ghinionul era să-l ia pe altul, fiindcă oferte erau din belşug, mai ales români şi marocani, iar cereri puţine. Acceptai orice preţ, nu mai stăteai la tocmeală. Cu toate că românii sunt ieftini şi nu se dau în lături de la nici o treabă, cei mai mulţi rămâneam pe străzi. Frecam, cum se zice, menta. Unii se dedau la câte-o ciordeală, alţii pândeau vreun noroc. Şi norocul, fiind chior, nu prea ajungea la noi. Aşa că m-am întors acasă.

Pieţele astea, ca de vite, extrase parcă din sclavagism, sunt peste tot. Cineva mi-a zugrăvit imagini asemănătoare din sudul Italiei. Pieţe, neoficiale, pe lângă lege, ale muncii. Românii sunt ieftini, nepretenţioşi, buni la orice activitate. Foamea îi împinge pe unii spre gesturi antisociale şi atunci ajung la televizor sau/şi la pârnaie. Înmulţirea acestor cazuri a deteriorat calitatea unică, recunoscută, de a fi ieftini. Ieftini, dar hoţi şi italienii te preţăluiesc de zece ori până ajung să se încurce cu tine. E dramatic.

Lipesc aceste informaţii, culese de la sursă, cu altele, care curg zilnic în ţara acestor căutători de mijloace de supravieţuire, globtroteri ai norocului. Acasă e dezastru. Cel puţin asta rezultă din deciziile publice ale Guvernului şi din realităţi sociale incontestabile. Pe fondul scăderii dramatice a salariilor şi pensiilor, al amputării diverselor ajutoare sociale, al trecerii mamei şi copilului în subsolul grijilor puterii, preocupată mereu să-şi adjudece partea leului, se petrece avântul fără precedent al scumpirilor. N-a fost destulă creşterea taxei pe valoarea adăugată de la 19 la 24 la sută, ceea ce a afectat întreaga populaţie. Iureşul a dus mai departe, săptămânal, dacă nu chiar mai des, în sus, preţul carburanţilor. Preţul benzinei la pompă, cea plătită de cetăţean, a sărit de 5 lei litrul şi ameninţă – conform unor estimări – să ajungă în acest an la 7 lei litrul. La nivelul veniturilor noastre, în ţara cu cele mai mici salarii şi pensii din Europa, scumpirea nesimţită (mă voi explica de ce zic nesimţită) a carburanţilor este de-a dreptul asasină. Energia intră şi în preţul roşiei de pe piaţă şi al cartofului ajuns la 30 000 lei vechi kilogramul (cartoful era soluţia de avarie pentru familiile sărace, cu mulţi copii). Intră şi în preţul biletului de transport şi în peretele casei pe care ai început să ţi-o clădeşti dar ai fost forţat s-o întrerupi la jumătate. Benzina – iată de ce preţul e nesimţit – se petrece mai tare decât în ţări care n-au petrol, iar noi încă avem. Încă avem, dar nu-i al nostru. Scumpiri, scumpiri, scumpiri. Probabil că tot scumpirile l-au determinat de bietul Boc să-şi umfle cu multe milioane de euro cheltuielile oficiale. Numai pentru întreţinerea Palatului Victoria şi-a pus deoparte 24 milioane euro în acest an. Măcar el şi ai lui vor traversa fără zguduituri criza, inflaţia şi sărăcia. Şi doamna Udrea şi-a pus deoparte, din banii publici fireşte, aproape o jumătate de milion de euro pentru ”deplasări în străinătate”. Ştim că activitatea noastră diplomatică la nivel înalt e zero. Pe ce-o fi cheltuind aceşti bani? Merge la coafor la Paris? Şi Boc are la dispoziţie un milion şi jumătate de euro pentru protocol, scrie presa. Boc e premierul care nu s-a văzut cu nici un omolog străin (poate cu cel din Moldova de peste Prut), n-a excelat în întâlniri bilaterale aducătoare de schimburi şi avantaje pentru România. Atunci de ce această risipă?

Scumpiri ale traiului, ieftinire – până la nivelul de a o da gratis - a vieţii. Viaţa e tot mai scurtă şi mai improbabilă în România. Un român costă din ce în ce mai puţin. Viaţa i se scurtează, mulţi nu mai ating pensia. Un prieten din Valea Călugărească îmi spune trist că are doi veri primari bolnavi de cancer, cu puţine şanse de salvare. Unul are cancer la plămâni, altul la stomac. Nici unul n-a împlinit 50 de ani. Despovărări bugetare care aduc zâmbet în rândurile strâns unite ale puterii. Moartea face parte din strategia guvernamentală. Moartea e de altfel unica soluţie a ieşirii din criză. Banchetul puterii poate continua.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Când toate se scumpesc, românii se ieftinesc.
 Vizualizări articol: 2006 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Când toate se scumpesc, românii se ieftinesc5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(14 ian 2011, 11:21:22
Nu mi’am propus să privesc ( larg ) 24 de ore’n jur
Fiindcă am puţine momente în care pot să mă bucur
Nu pot binecuvânta , deci înjur ipocrizia
Ce e absolut peste tot în România

Criza este complicele dobitociei băsesciene
Peste noi (toţi) resemnarea încet s’aşterne
N’aştept nimic de la nimeni,mă car singur în spinare
Dar ce viitor vine ?! ooof ! asta mă doare !!!

Avem ghinion de neşansă , zile prohibite
Nu’i pic de ,,contralovitură’�
2.   *2 trimis de
(14 ian 2011, 11:22:26
Avem ghinion de neşansă , zile prohibite
Nu’i pic de ,,c o n t r a l o v i t u r ă ’’, toată lumea’nghite
Nu mai încerc să onorez (nici) persoana care sunt
Nu mai cred că poţi muta un munte...c’un cuvânt

Valorile s’au răsturnat,nu mai învăţa să vorbeşti
Fiindcă te ajută ,azi, dacă taci...şi nu gândeşti !!!
3.   PLINGERI trimis de
(14 ian 2011, 12:51:48
ACUM 21 ani nu vedeam nimic in magazine din cele trebuincioase dar aveam loc de munca si bani . acum vedem tot ce ne trebuie si ce nu ne trebuie dar cumparam cit de putin de citi bani avem. cum este mai bine?cind a fost inpuscat ,,TATUCUL"PE 25 DECEMBRIE ZI DE NASTERE A DOMNULUI ISUS,A AVUT REGRETUL CA II ESTE MILA DE CLASA MUNCITOARE. ACUM mai gasim aceasta mila la noii guvernanti ?sau mai bine zis mai stiu ca existam si noi ? sau se gindesc numai la ei si la ai lor.
4.   Comentariu trimis de
(14 ian 2011, 17:18:02
Trist,foarte trist.A Ajuns ca romanul sa fie desconsiderat de orice individ strain.Intamplator cunosc pataniile unei invatatoare care raminand fara post (a fost restructurat),a fost nevoita sa munceasca la cules capsuni in Spania.Munca foarte grea,timp de 12 ore pe zi,castigand suma de 32 euro,din care trebuia sa-si asigure existenta circa 11 euro,cazare 4 euro ramanand cu 17 euro adca circa 400 euro.Poate ar fi fost multumita si cu atat,dar fiind tanara,fiul patronului a jinduit la ea,obligand-o.ori accepta,ori pleaca si macar sa fi fost ceva de capul barbatului,dar era un handicapat.Asadar a fost nevoita sa plece in tara.Asta este painea pe care o mananca muncitorul roman in strainatate.Trist,foarte trist,

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei