Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 ian 2011 - Anul XVI, nr. 11 (4609)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Socol: SIUI, probabil printre cele mai mari sisteme informatice din Europa, după Anglia şi Polonia

Duminică, 16 Ianuarie 2011 (18:18:38)

Sistemul Informatic Unic Integrat este printre cele mai mari sisteme informatice din Europa, poate doar cel din Anglia şi Polonia să îl depăşească, progamul conţinând sute de milioane de înregistrări, a anunţat duminică, într-o conferinţă de presă, directorul general al SIVECO România, Irina Socol.

Problema la Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) a fost o eroare la programul care administrează baza de date, dar care nu a afectat, modificat sau distrus informaţiile specifice sistemului saniar, a declarat pentru MEDIAFAX, directorul general al CNAS, dr. Dorin Ionescu.

Mai mult, a spus oficialul CNAS, nu s-a pus niciodată problema unui atac informatic.

Baza de date stocată în SIUI are un volum total de 4,5 TeraBytes. Este un volum uriaş, un TeraByte are o mie de miliarde de unităţati elementare de informaţii, a explicat, în conferinţă, Irina Socol.

Datele deja stocate în bază conţin sute de milioane de înregistrări. "Este vorba despre 9.802.636 de internări, 116.334.091 de reţete, 14.423.441 de certificate medicale, 3.980.122 de documente financiare primare, 13.499.633 de milioane note contabile, 6.728.377 de milioane de plăţi, 2.981.721 de facturi primite pentru furnizorii de servicii medicale, cu 4.352.711 de poziţii, 1.093.432 de mijloace fixe şi altele", a explicat directorul general SIVECO.

Potrivit oficialului, aceste cifre dau prin ele însele dimensiunea operaţiunilor efectuate în cadrul sistemului.

"Referitor la furnizorii de servicii medicale şi farmaceutice, în sistem sunt gestionate 41.572 de contracte în derulare, 48.008 de medici, 17.871.110 de raportări angajatori pentru concedii medicale, 283.806 de raportări de medicină de familie, 1.066.662 de facturi pentru furnizori de servicii medicale, 907.762 de raportări servicii medicale şi 65.298.755 de operaţiuni în cont pentru evidenţa contribuabililor", a adăugat Socol.

Din punct de vedere informatic, SIUI este un sistem de o complexitate deosebită.

"Baza de date şi aplicaţiile sunt definite de 9.744.630 de obiecte, dintre care aproximativ 5.000 sunt obiecte de interfaţă. Aplicaţiile sistemului includ peste 1,5 milioane linii de cod. Raportările de servicii ale furnizorilor sunt evaluate cu peste 800 de reguli de validare. La rândul său, sistemul a fost validat funcţional prin parcurgerea a zeci de mii de cazuri de test", a spus directorul general SIVECO.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, a anunţat, duminică, în conferinţa de presă, că problemele la sistemul informatic al CNAS au fost rezolvate, baza de date nu a fost afectată, iar remedierea problemelor nu a presupus costuri suplimentare.

"În 15 ianuarie, SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat-n.r.) a fost repus în funcţiune devansând termenul anunţat iniţial, respectiv luni. Remedierea problemelor a fost făcută fără costuri suplimentare din 15 ianuarie, sistemul funcţionând la parametri normali", a precizat Duţă.

Miercuri, 12 ianuarie 2011, a fost suspendată activitatea informatizată a Sistemului Unic Integrat din cauza "unui comportament necunoscut al sistemelor de management al bazelor de date".

"Astfel de situaţii, deşi inconfortabile, sunt de multe ori inerente perioadelor incipiente de folosire a unui sistem informatic extrem de complex. Anterior lansării sale, versiunea centralizată a SIUI a fost verificată prin toate testele care pot fi aplicate unei structuri de complexitatea sa, fiind efectuate peste 9.000 de testări funcţionale care au vizat hardware, software şi baze de date. Cu toate acestea, astfel de sisteme trec printr-o perioadă de maturizare, în cadrul căreia se pot confrunta cu o serie de probleme care, nefiind cunoscute, nu au putut fi cuprinse în seria de teste prin care acestea au fost verificate", a declarat Duţă.

Potrivit şefului CNAS, din cauza incidenţei ridicate a factorilor favorizanţi care pot determina în orice moment comportamente imprevizibile, soluţiile folosite în întreaga lume pentru managementul bazelor de date nu oferă garanţii absolute în exploatare. De aceea, elemente imprevizibile în funcţionarea sistemului informatic pot apărea şi pe viitor.

Preşedintele CNAS, Lucian Duţă, a emis, miercuri, 12 ianuarie, ordinul de suspendare a activităţii caselor de asigurări de sănătate din ţară, ca urmare a problemelor apărute în sistemul informatic.

Duţă preciza că măsura a fost luată pentru organizarea ghişeelor şi rezolvarea problemelor informatice.

Deşi termenul de reluare a activităţii a fost stabilit pentru luni, 17 ianuarie, Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) a funcţionat, sâmbătă, în parametri pentru care a fost proiectat. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Socol: SIUI, probabil printre cele mai mari sisteme informatice din Europa, după Anglia şi Polonia.
 Vizualizări articol: 740 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Socol: SIUI, probabil printre cele mai mari sisteme informatice din Europa, după Anglia şi Polonia0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei