Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 ian 2011 - Anul XVI, nr. 11 (4609)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ministerul Economiei cere nou mandat de privatizare, după alte împuterniciri similare fără rezultat

Duminică, 16 Ianuarie 2011 (15:29:41)

Ministerul Economiei va cere Guvernului un nou mandat pentru a iniţia privatizarea sau vânzarea de acţiuni minoritare la companiile din energie, după ce a primit şi în anii anteriori astfel de împuterniciri, dar fără rezultate notabile, estimând în continuare că poate atrage peste 10 miliarde euro.

Ministerul a elaborat deja un document prin care solicită acordarea unui mandat special din partea Guvernului privind administrarea, atragerea de investiţii şi valorificarea de acţiuni, până în 2012, la companiile din subordine.

Astfel de împuterniciri au fost solicitate şi obţinute şi în anii anteriori, de foşti miniştri ai Economiei, dar fără ca cele mai multe dintre privatizările pregătite să fie finalizate.

În documentul prin care se solicită un nou mandat, obţinut de MEDIAFAX, se arată că, indiferent de sectorul economic din care face parte operatorul economic, Ministerul Economiei, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, va avea în vedere, în scopul atragerii de resurse financiare, şi derularea de oferte publice iniţiale/secundare pentru companiile din portofoliu, precum şi vânzarea de acţiuni minoritare la societăţile tranzacţionate pe Bursa de Valori Bucureşti.

În cazul complexurilor energetice Turceni, Rovinari şi Craiova, pentru care procesul de privatizare a fost sistat în decembrie 2006, dar şi la Termoelectrica şi Uzina Termoelectrică Midia Năvodari, Guvernul va analiza şi alte metode de atragere de investiţii/atragere de capital, printre care şi realizarea de proiecte de tip "Green/Brown Field".

Pentru Petrotrans Ploieşti, aflată în procedură de insolvenţă, va fi iniţiat, în scopul reluării transportului prin conducte a produselor petroliere, un act normativ privind posibilitatea de dare în administrare către un operator licenţiat sau constituirea de societăţi mixte având ca obiect operarea bunurilor din domeniul public şi ecologizarea ulterioară a terenurilor, pentru a fi reintroduse în alte circuite economice.

Vor fi vândute participaţiile deţinute de Conpet Ploieşti la alte societăţi comerciale şi se va lua în calcul vânzarea la bursă a unui pachet minoritar de acţiuni, iar Oil Terminal Constanţa va fi monitorizată, astfel încât actualele facilităţi ale societăţii (dane şi conducte) să permite preluarea unei părţi a cantităţii de ţiţei, cea rămasă putând fi depozitată într-o zonă nouă pe care societatea intenţionează să o dezvolte.

"Având în vedere poziţia strategică pe care societatea Oil Terminal o deţine în economia românească, se va analiza oportunitatea atragerii de investiţii prin constituirea de societăţi mixte, asociere şi/sau majorare de capital social, contracte de cooperare/operare şi/sau valorificare de pachet minoritar de acţiuni pe piaţa reglementată de capital, cu păstrarea pachetului majoritar de acţiuni în proprietatea statului", se arată în document.

Pentru Societatea Naţională a Apelor Minerale şi Societatea Naţională a Sării, Guvernul va aproba strategii punctuale de restructurare şi reorganizare. Astfel, în cazul Apelor Minerale va fi elaborat un studiu privind resursele de apă şi modul de valorificare al acestora, inclusiv prognoze privind piaţa şi evoluţia consumului, pe baza cărora vor fi stabilite obiective clare referitoare la restructurarea şi privatizarea societăţii.

"În baza acestui studiu va putea fi promovată o strategie specifică în domeniul apelor minerale şi se va putea reanaliza situaţia licenţelor de concesiune a perimetrelor de exploatare", este strategia Guvernului.

Sursa citată relevă totodată că restructurarea Societăţii Naţionale a Sării trebuie să aibă în vedere faptul că sarea este un element de bază, folosită direct sau indirect la producerea a peste 80 de produse chimice de bază şi având în general peste 14.000 de utilizări.

"Atragerea de investiţii pentru retehnologizarea exploatărilor de sare este esenţială în condiţiile în care societatea a înregistrat de la an la an o scădere a rezultatelor economico-financiare ca urmare a performanţelor tehnologice scăzute ale utilajelor, instalaţiilor şi mijloacelor de transport, cu o uzură fizică şi morală semnificativă, a restrângerii pieţei interne din cauza declinului industriei de produse clorosodice (în contextul în care sarea în soluţie pentru combinatele chimice reprezintă circa 70% din producţia Societăţii Naţionale a Sării), a problemelor mari de mediu", se arată în material.

Pentru Şantierul Naval Mangalia şi Uzina Mecanică Orăştie vor fi derulate procese de restructurare şi reorganizare cu termene şi măsuri specifice, urmând să fie analizată şi posibilitatea privatizării acestor operatori. Totodată, vor fi analizate oportunităţile privind atragerea de investiţii prin constituirea de societăţi mixte şi/sau vânzarea de active/participaţii, care nu concură la realizarea obiectului principal de activitate.

La IAR Braşov autorităţile urmăresc dezvoltarea societăţii cu capital mixt, prin vânzarea de active/majorare de capital, odată cu lansarea privatizării prin metoda negocierii. În acest sens se va avea în vedere reconfigurarea perimetrului de afaceri al IAR Braşov prin transferul unor active/obligaţii ale companiei către societatea mixtă, Eurocopter România.

Pentru Oltchim Râmnicu Vâlcea va fi elaborată o strategie de dezvoltare cu măsuri prevăzute până în 2013 inclusiv, în vederea pregătirii companiei pentru privatizare, iar pentru Romplumb Baia Mare se va avea în vedere vânzarea participaţiilor deţinute de Ministerul Economiei, în condiţiile clarificării structurii acţionariatului şi a capitalului social deţinut.

Documentul indică faptul că, prin atragerea de investiţii, trebuie să fie asigurate surse de capital necesare dezvoltării sistemului energetic naţional, care sunt estimate la peste zece miliarde euro până în anul 2015. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministerul Economiei cere nou mandat de privatizare, după alte împuterniciri similare fără rezultat.
 Vizualizări articol: 450 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ministerul Economiei cere nou mandat de privatizare, după alte împuterniciri similare fără rezultat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei