Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 dec 2010 - Anul XV, nr. 300 (4591)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Igaş: România a făcut ce trebuia pentru aderarea la Shenghen, decizia e politică, să fim optimişti

Marţi, 21 Decembrie 2010 (17:26:02)

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat, marţi, că România a îndeplinit toate clauzele asumate în faţa partenerilor europeni în ceea ce priveşte securizarea frontierelor, el precizând că decizia privind aderarea este politică şi îndemnând la optimism.

"România şi-a îndeplinit toate clauzele asumate în faţa partenerilor europeni în ceea ce priveşte securizarea frontierelor. Acest lucru îl spune şi ultimul raport primit la MAI, am îndeplinit securizarea frintierelor", a spus Igaş.

El a arătat că decizia aderării României la Shenghen este una politică şi a precizat că, în opinia sa, statele care în acest moment sunt reticente, respectiv Germania şi Franţa, vor evalua mai bine declaraţiile din scrisoarea trimisă CE.

‚Ştim că este o decizie politică. Haideţi să aşteptăm cu speranţă anul viitor, la început, când decizia se va lua în Consiliul JAI. E nevoei de consens, dar eu cred că, într-un final şi statele care sunt mai rezervate vor evalua mai bine aceste declaraţii, scrisori, şi eforturile României, care nu sunt mici, să fie luate în considerare”, a spus Igaş.

El a mai spus că nu cred că este normal să se extindă solcitările şi condiţionalităţile şi că, în acest sens am avut discuţii cu toate ţările reprezentate în forumul Salzburg, are au asigurat România că i se va cere acelaşi lucru care s-a solicitat ultimelor ţări care au aderat.

Întrebat dacă are de gând să îşi aume prin demisie un eventual eşec, Igaş a catalogat întrebarea drept "răutăcioasă", el subliniind că "ceea ce trebuia să facă MAI, a făcut".

"De aici încolo, haideţi să privim cu optimism", a spus Igaş.

El a arătat că a avut discuţii la Burexelles cu înalţi oficiali şi a pirimit asigurări că Românaia va fi primită în spaţiul Shenghen fără alte condiţionallităţi.

"Când s-a început demersul de aderare, ni s-au cerut să securizăm frontierele. Am făcut. În baza raportului pe care îl avem, sperăm ca în 2011, la termenul convenit, să devenim o ţară cu drepturi depline din punct de vedere al libertăţilor în Shenghen", a spus Igaş.

Miniştrii de Interne ai Franţei şi Germaniei au transmis CE o scrisoare prin care se solicită amânarea aderării României, dar şi a Bulgariei, la Schengen, solicitarea fiind de asemenea adresată preşedinţiei belgiene a UE şi Ungariei, care va prelua preşedinţia, au declarat surse europene. Sursele citate au declarat, pentru MEDIAFAX, că este vorba despre un demers franco-german adresat atât Comisiei Europene, cât şi preşedinţiei belgiene în exerciţiu a UE, precum şi viitoarei preşedinţii ungare a Uniunii, al cărei mandat va începe la 1 ianuarie 2011.

Miniştrii de Interne ai Germaniei şi Franţei au apreciat, în scrisoarea transmisă CE, că decizia privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen ar trebui discutată "când cele două state vor începe progrese ireversibile în lupta împotriva corupţiei, a criminalităţii organizate şi a reformei".

"Nu sunt reunite toate condiţiile pentru aderarea celor două ţări la Spaţiul Schengen", scriu cei doi miniştri în scrisoarea obţinută de RFI România.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Igaş: România a făcut ce trebuia pentru aderarea la Shenghen, decizia e politică, să fim optimişti.
 Vizualizări articol: 519 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Igaş: România a făcut ce trebuia pentru aderarea la Shenghen, decizia e politică, să fim optimişti0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei