Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 dec 2010 - Anul XV, nr. 300 (4591)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Crimă înainte de Crăciun

Vatra Dornei, pusă la îngheţat de conducerea primăriei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mii de oameni din Vatra Dornei sunt disperaţi şi furioşi după ce în plină iarnă, la temperaturi de -18 grade Celsius, centrala termică a oraşului a fost oprită. Dacă localnicii sunt obligaţi să stea în propriile case la temperaturi ce nu depăşesc 10-12 grade Celsius, puţinii turişti cazaţi în pensiunile şi hotelurile din Vatra Dornei au fugit mâncând pământul. În timp ce oamenii îngheaţă de frig, primarul şi viceprimarul aruncă pisica de la unul la celălalt.

Oraşul a fost aruncat în haos ca urmare a faptului că centrala termică care funcţionează pe rumeguş nu mai poate face faţă numărului mare de beneficiari, dar şi din cauza rumeguşului de proastă calitate. Frigul năprasnic din ultimele zile a făcut ca situaţia să scape de sub control şi întreg oraşul s-a transformat într-un adevărat sloi de gheaţă. Practic, tot oraşul, de la localnici până la turişti, dârdâie de frig cu câteva zile înainte de Crăciun, iar turismul este pus sub un mare semn de întrebare.

 

Acuze la adresa conducerii Primăriei Vatra Dornei

Dacă oamenii din Vatra Dornei îşi reprimă furia şi neputinţa şi speră că situaţia va reveni la normal, agenţii economici, în special cei din turism, sunt extrem de vehemenţi la adresa conducerii primăriei. Cei mai afectaţi de oprirea centralei termice şi decizia de deconectare a hotelurilor de la instalaţia centralizată de încălzire a oraşului sunt, fără îndoială, cei de la Bradul - Călimani.

Gheorghe Vezeteu, directorul general al Complexului Bradul - Călimani, spune că situaţia este cu totul inacceptabilă şi că tensiunile vor exploda în curând.

„Se ceartă primarul cu viceprimarul şi suferă tot oraşul. Acum două săptămâni am fost la primărie şi mi-au dat asigurări că nu va fi nici o problemă. Între timp, m-au anunţat că trebuie să-mi asigur căldură din surse proprii. Avem doar patru rezervoare de propan, care ne asigură independenţa pentru 4-5 zile şi apoi nu mai avem o altă alternativă”, a explicat Gheorghe Vezeteu. Acesta a mărturisit că din cauza frigului o parte dintre cei aproape 300 de turişti aflaţi la tratament au părăsit deja complexul.

„Unii dintre ei ne-au spus direct că pleacă mai repede acasă pentru că nu mai pot sta în frig. Nu este posibil să se întâmple aşa ceva”, a completat Vezeteu. Directorul general al Bradul – Călimani a menţionat că pentru Crăciun şi Revelion sunt programate grupuri de câte 600 de persoane, cărora nu ştie cu exactitate cum le va asigura căldura în camere.

Şi Cezar Ioja, proprietarul unui hotel din Vatra Dornei racordat la sistemul centralizat de încălzire, şi-a exprimat nemulţumirea vizavi de frigul „impus” de conducerea primăriei.

„Astăzi dimineaţă (n.a. – ieri) în camere erau 13 grade Celsius. Situaţia este disperată, dar sincer să fiu ne aşteptam la aşa ceva. Singura noastră pretenţie era să ne fi anunţat din timp pentru a ne lua măsurile necesare. Avem rezervări de Revelion şi Crăciun şi trebuie să le onorăm. Voi cumpăra calorifere electrice şi sper să trec şi peste această iarnă”, a spus Cezar Ioja.

 

Rumeguş insuficient şi de proastă calitate

Decizia de a opri funcţionarea centralei termice a fost luată ieri de primarul Ioan Moraru. Acesta a precizat că este o măsură temporară şi că primul cazan trebuie repus în funcţiune încă de ieri, iar al doilea cel târziu miercuri.

„Primul cazan va asigura căldura pentru locuitorii oraşului, iar în măsura în care va fi posibil, al doilea cazan va furniza căldură şi către agenţii economici. Toate problemele au apărut pentru că rumeguşul nu a fost adus în vară şi este ud sau îngheţat. Am ajuns să consumăm 500 mc de rumeguş pe zi fără să dăm căldură în oraş. Vinovat pentru această situaţie este cel care trebuia să se ocupe de aprovizionarea cu rumeguş, adică viceprimarul. I-am lăsat lui această atribuţie, dar văd că nu s-a ocupat corespunzător şi în viitor voi prelua eu această sarcină. Atributul funcţionării centralei termice era al viceprimarului, dar toate oalele se sparg în capul primarului”, a declarat Ioan Moraru.

Primarul din Vatra Dornei a recunoscut că centrala nu funcţionează la parametrii normali şi că situaţia durează „de câteva zile, mai exact de vreo trei-patru”.

 

„Nu pot să las oraşul fără încălzire pentru turişti”

Primarul Moraru a precizat că decizia de a deconecta hotelurile de la sistemul centralizat de încălzire le-a fost deja comunicată celor direct vizaţi.

„Nu pot să las oraşul fără încălzire pentru turişti. Voi închide alimentarea cu energie termică de la reţeaua centralizată a oraşului, iar proprietarii de hoteluri să-şi găsească resurse şi să facă turism. Primăria nu este obligată să asigure căldură pentru turişti. Dacă cei care deţin hotelurile şi-ar fi plătit taxele şi impozitele la timp, cu siguranţă nu se ajungea aici”, a comentat Ioan Moraru.

 

„Primarul dă dovadă de superficialitate”

Mircea Rusu, viceprimarul municipiului Vatra Dornei, a declarat că nu este surprins de afirmaţiile lui Ioan Moraru.

„Pot spune că primarul dă dovadă de superficialitate. Spun asta pentru că el este principalul ordonator de credite, dar văd că şi în ceasul al 12-lea încearcă să găsească ţapi ispăşitori”, a precizat Mircea Rusu. Viceprimarul din Vatra Dornei a arătat că semnalul său de alarmă din urmă cu aproximativ patru luni, când a ieşit în presă pentru a-i avertiza pe cetăţenii oraşului că există riscul să rămână fără căldură în iarnă, nu a fost luat în seamă.

„Nici după acel semnal pe care l-am tras în mod public nu s-a întâmplat nimic în privinţa plăţii rumeguşului şi a transportului. Ceea ce am avertizat eu se întâmplă, din păcate, acum. Eu am făcut tot ce a ţinut de mine, şi mă refer aici la cele câteva sute de tone de rumeguş pe care le-am adus gratuit la centrală, cu ajutorul relaţiilor personale. În privinţa domnului primar, singura sa contribuţie a fost de a mai angaja un director la centrală, deşi i-am spus că schema de personal este şi aşa supradimensionată”, a adăugat Mircea Rusu.

Viceprimarul din Vatra Dornei a menţionat că mai există rumeguş pentru centrală cel mult până la mijlocul lunii ianuarie 2011, iar după aceea nu ştie cum se va asigura căldura în oraş.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vatra Dornei, pusă la îngheţat de conducerea primăriei.
 Vizualizări articol: 4755 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
Vatra Dornei, pusă la îngheţat de conducerea primăriei5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   HA HA HA trimis de
(21 dec 2010, 11:28:01
2.   Un nou brand turistic? trimis de
(21 dec 2010, 12:31:18
Este absolut rusinos ce se intampla! Se ciorovaiesc primii 2 oameni ai orasului pe motive de apartenenta politica si sufera nu numai cetatenii orasului, ci si turistii!!! Mai oameni buni, pana unde poate duce lupta asta oarba, pana la absurdul absurdului si pierderea oricarei credibilitati, atat pentru cei 2, cat si pentru partidele ai caror reprezentati sunt acesti promotori ai unui nou brand turistic??? Din cate stiu din presa, Seful Administratiei Judetene, domnul Gheorghe Flutur stie mai demult despre aceasta situatie, unul dintre cei 2 razboinici de la Vatra Dornei este omul sau din PDL, ce masuri a luat pentru a evita o asemenea rusine?
3.   Teapa pentru operatorii de turism din V.D. trimis de
(21 dec 2010, 12:34:34
este posibil ca ceea ce se intimpla la Vatra Dornei sa fie ceva bine pus la punct de gospodarii judetului pentru ca turistii din Vatra Dornei sa fie fugariti la Gura Humorului unde se stie cit s/a investit .este cineva din vatra dornei care are cunostinte mari la judet si ar putea rezolva problema.daca nu/l gasiti la vatra dornei este pe la bucuresti unde tine companie unei doamne foste miss.sa inghetati bine ,dupa cum am si votat cu totii ca timpitii......
4.   Manegement, nu gluma! trimis de
(21 dec 2010, 12:51:52
Din toata cearta asta despre cine are sarcina sa se ocupe de aprovizionarea cu rumegus a centralei termice a orasului, a castigat firma suedeza IKEA care a incheiat contracte ferme cu patronii de gatere din toata zona, pentru rumegus ca materie prima si nu reziduala, iar edilii orasului aduc acum acel rumegus ud si inghetat, tocmai din comuna Sant, jud. Bistrita Nasaud - dincolo de Sangeorz Bai - cu costurile de transport corespunzatoare! Am citit comentariul lui JANIK, culmea ar fi sa se intample asa ceva.
5.   T trimis de
(21 dec 2010, 13:18:11
t
6.   Dezastru trimis de
(21 dec 2010, 17:41:08
e josnic cum doi oameni...alesi de catre dorneni...isi impart tot felul de injurii in dezinteresul orasului...un MORAR SI UN RUS...schimbatii stimati DORNENI..ASTIA NU FAC NIMIC ..FIE EL PRIMAR SAU VICEPRIMAR... ce are culoare politica cu frigul ?? cu turismul dornean?? cu firmele care au promovat in acest domeniu?? cit despre Gura Humorului nu vad asemanare!!! ce are Dorna ...nu va avea GURA HUMORULUI NICIODATA!!! DAR AICI NU SE VEDE CE A FACUT DOMNUL DEPUTAT mitica pardau???
7.   ... trimis de
(21 dec 2010, 22:27:25
politika... eterna politika

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei