Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 oct 2010 - Anul XV, nr. 237 (4528)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Borbely: Avem peste 1.000 de situri contaminate în România

Vineri, 8 Octombrie 2010 (13:39:34)

Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că în România există peste 1.000 de situri contaminate şi că va propune Ministerului Economiei să analizeze împreună ce măsuri suplimentare trebuie luate pentru decontaminarea acestora.

Borbely a precizat că inventarul siturilor contaminate arată că sunt peste 1.000 în România, adăugând că va veni cu o notă în Guvern, care să vizeze măsuri suplimentare pentru decontaminarea acestora, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Trebuie să fim şi mai fermi, cum am spus şi mai demult, trebuie să suflăm şi în iaurt după ceea ce s-a întâmplat şi la noi în Baia Mare (accidentul ecologic din 2000 - n.r.) şi acum şi în Ungaria. Noi avem un inventar al siturilor contaminate, trebuie s-o spunem foarte deschis că sunt foarte multe astfel de situri în România, peste 1.000. Noi, prin Garda de Mediu, prin autorităţile care au responsabilitate în acest domeniu, verificăm şi avem o monitorizare a acestor situri, dar o să vin cu o notă în Guvern să fim şi mai stricţi, şi mai precauţi", a spus el.

Borbely a arătat că există două halde mari în România, la Oradea şi Tulcea, care, potrivit analizei făcute în această săptămână de Garda de Mediu, nu prezintă pericolul de a se deversa. La acestea sunt stabilite unele măsuri de ecologizare, care trebuie monitorizate în continuare, a spus Borbely.

"De fapt, fabrica din Oradea nu funcţionează în momentul actual, a fost privatizată în 2000 şi nu mai funcţionează, cea din Tulcea funcţionează, dar au ei măsuri de ecologizare care sunt monitorizate şi sunt în grafic, au puţine întâzieri. La Oradea trebuie să clarificăm, dar, vă repet, în momentul de faţă - din informaţiile pe care mi le-au dat colegii - nu e pericol de a se rupe vreo haldă", a spus el.

Ministrul a arătat că, încă din luna iulie, a adus o modificare legislaţiei, pentru ca din Fondul de Mediu să se poată da bani pentru închiderea, ecologizarea unor iazuri de decantare şi a siturilor contaminate şi că există şi o Hotărâre de Guvern pentru închiderea a patru iazuri, costurile fiind de circa 120 milioane de lei, din Fondul de Mediu.

"Vom veni şi cu proiecte împreună şi cu Ministerul Economiei, care este responsabil, de fapt, pentru a lua măsurile necesare. Noi, Mediul, atragem atenţia în cazul în care nu se iau acele măsuri, dar Ministerul Economiei este responsabil pentru a lua aceste măsuri, pentru a rezolva din bani de la buget, din fonduri europene, din alte resurse. Totodată, vreau să vă informez, şi din POS pe Mediu există posibilitatea să se acceseze fonduri europene şi se pregătesc proiecte, putem merge până la valoarea de aproape 100 de milioane de euro pentru decontaminarea unor situri istorice sau situri contaminate istorice", a spus Borbely.

El a precizat că siturile respective aparţin AVAS când fabricile sunt în portofoliul de stat, dar şi dacă sunt privatizate tot prin Ministerul Economiei se monitorizează.

Ministrul a subliniat că va insista pentru luarea, împreună cu Ministerul Economiei, de măsuri suplimentare în vederea decontaminării siturilor.

"Trebuie să informăm Guvernul, noi avem, vă repet, un inventar şi o strategie privind siturile contaminate, este responsabilitatea şi a Guvernului. Noi avem legislaţia pusă la punct, eu, la nivelul Ministerului, am luat unele măsuri, aşa cum v-am menţionat, în legătură cu alocarea de fonduri din POS Mediu şi Fondul de Mediu, dar nu e de ajuns. Împreună cu Ministerul Economiei va trebui să facem un plan de închidere, de ecologizare a acestor zone, mult mai strict, şi va trebui să vedem, evident, posibilităţile bugetare. Pentru că există la nivelul Ministerului Economiei acele instituţii care se ocupă şi de aceste probleme, dar, dată fiind şi situaţia aceasta, eu cred că e bine să mai analizăm o dată şi să vedem ce măsuri suplimentare trebuie luate", a conchis Borbely.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Borbely: Avem peste 1.000 de situri contaminate în România.
 Vizualizări articol: 585 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Borbely: Avem peste 1.000 de situri contaminate în România0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei