Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 oct 2010 - Anul XV, nr. 237 (4528)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sărăcie la case mari

Fundaţia F.A.R.A. România, patronată de prinţul Charles al Marii Britanii, învinsă de un asistent maternal concediat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O angajată a Fundaţiei F.A.R.A. România, concediată la începutul acestui an, a obţinut dreptul de a fi reintegrată în muncă. Decizia a fost luată recent de judecătorii Secţiei Civile a Tribunalului Suceava şi este executorie, chiar dacă reprezentanţii Fundaţiei F.A.R.A. România au drept de recurs.

Femeia care a avut câştig de cauză în faţa fundaţiei patronate de prinţul Charles al Marii Britanii se numeşte Arsineta Strugariu, iar modelul ei ar putea fi urmat de alte 15 asistente maternale concediate în ianuarie 2010.

În acţiunea de la Tribunalul Suceava, Arsineta Strugariu a explicat şi de ce nu este de acord cu concedierea. Ştefan Gudula, avocatul fostei şi viitoarei angajate a Fundaţiei F.A.R.A. România, a detaliat ce anume nu a fost corect.

„Aşa-zisa desfiinţare a postului de asistent maternal, pe care îl ocupa clienta mea, nu are la bază o cauză reală şi serioasă. Nu sunt menţionate motivele pentru care i s-a desfăcut contractul individual de muncă şi nici motivele pentru care s-a dispus închiderea programului maternal. Ori, încetarea unui contract de muncă nu poate avea loc în orice moment, în funcţie de voinţa exclusivă a angajatorului, fără a se preciza motivele care impun desfacerea contractului individual de muncă”, a declarat avocatul Ştefan Gudula.

Mai mult, acesta consideră că fiind vorba de 16 concedieri, în cauză se impunea aplicarea dispoziţiilor din Codul Muncii cu privire la concedierile colective, ceea ce ar fi însemnat aplicarea unor măsuri de protecţie socială.

 

Fundaţia F.A.R.A. UK, afectată de criza mondială

La rândul lor, reprezentanţii Fundaţiei F.A.R.A. România s-au apărat, spunând că nu mai existau bani pentru plata asistenţilor maternali angajaţi la Suceava.

„Sponsorul nostru esenţial, Fundaţia F.A.R.A. UK, dat fiind contextul crizei mondiale, constrângerile de ordin material la nivel global, cu alte cuvinte lipsurile materiale, a decis închiderea programului de asistenţă maternală desfăşurat pe teritoriul judeţului Suceava, începând cu data de 1 ianuarie 2010. Când au fost bani suficienţi s-a desfăşurat programul de asistenţă maternală, însă în prezent ... nu se mai poate, nu sunt posibilităţi materiale. Cauza care a determinat desfacerea contractului de muncă este şi reală şi serioasă”, se arată în apărarea construită de reprezentanţii Fundaţiei F.A.R.A. România.

După ce au analizat probele şi documentele depuse de fiecare parte, magistraţii au decis să-i dea dreptate Arsinetei Strugariu.

„Anulează dispoziţia nr. 32 din 25 ianuarie 2010, de încetare a contractului de muncă, emisă de intimată şi dispune reintegrarea contestatoarei pe postul deţinut anterior emiterii dispoziţiei contestate. Obligă pârâta la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat contestatoarea, începând cu data emiterii dispoziţiei şi până la reintegrarea efectivă”, este concluzia exprimată de judecătorii suceveni.

 

O situaţie extrem de dificilă

Cazul Arsinetei Strugariu este extrem de dificil, iar banii pe care femeia îi încasa de la Fundaţia F.A.R.A. România erau vitali pentru întreţinerea copiilor luaţi în plasament. De altfel, în precizările depuse la instanţa de judecată, Arsineta Strugariu a sintetizat în ce situaţie se află acum.

„În calitate de asistent maternal, din anul 2000 am în plasament două minore, una în vârstă de 17 ani şi cealaltă în vârstă de 13 ani. Acestea au o situaţie deosebită, deoarece suferă de un handicap manifestat prin retard psihic”, a menţionat Arsineta Strugariu.

Femeia a mai adăugat că a cheltuit bani din propriul buzunar pentru internarea şi îngrijirea celor două fete luate în plasament şi că nu doreşte să le trimită înapoi în familia naturală, deoarece ar însemna să le condamne pe minore la un nou coşmar, având în vedere traumele prin care acestea au trecut până când au fost luate de reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului Suceava.

 

Fundaţia F.A.R.A. activează în România din 1993

Fundaţia F.A.R.A. activează în România din 1993 şi are acţiuni în Bucureşti şi Suceava. Prin intermediul acestei fundaţii se derulează o serie de programe în domeniul protecţiei copiilor şi a tinerilor, cum ar fi grădiniţe, centre rezidenţiale, programe de prevenire a abandonului, programe de asistenţă maternală, centru de zi pentru copii cu dizabilităţi, centru rezidenţial pentru tineri cu dizabilităţi.

Prinţul Charles, moştenitorul coroanei regale britanice, este cel care conduce această fundaţie, iar centrul din Suceava a fost vizitat de câteva ori de-a lungul timpului. Fundaţia F.A.R.A. de la Suceava a fost înfiinţată de Jude Nicholson, verişoara baronesei Emma Nicholson, raportorul UE pentru România în problema copiilor, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, şi regretatul preot  paroh al Bisericii Romano-Catolice Dumitru Pătraşcu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fundaţia F.A.R.A. România, patronată de prinţul Charles al Marii Britanii, învinsă de un asistent maternal concediat.
 Vizualizări articol: 1530 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Fundaţia F.A.R.A. România, patronată de prinţul Charles al Marii Britanii, învinsă de un asistent maternal concediat4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ce chestie! trimis de
( 8 oct 2010, 15:15:44
as vrea sa vad daca un asistent maternal de la o primarie este disponibilizat ce rezolutie dai tovarase judecator? baaa oameni buni de asta nu merge nik in tara asta . totul pleaca de la instante. daca nu mai am bani cum sa o incadrez? sau ati auzit de charles domnilor judecatori si gata ..ce ziceti voi? ca astia din marea britanie au bani. este imposibil ca o instanta sa-mi dicetze mie ce sa fac cu banii in casa mea . dar nu va lasati batuti d-lor directori de la fundatie. mai sunt cai de atac!! treceti rapid la treaba !
2.   ... trimis de
( 8 oct 2010, 17:44:18
Nu mai sunt bani... parca asa spunea si premierul Boc cand a taiat 25% din salariile bugetarilor si a concediat (restructurat) foarte multe posturi. Oare legea se aplica la fel si in cazul 'restructuratilor' ???
3.   Pt.napoleon trimis de
( 9 oct 2010, 14:01:19
Imparate ce-ar fi daca ai schimba matale Codul Muncii si atunci poti sa vorghesti cum iti vine la.....g.c.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei